דרושים צעדים דרמטיים
מי שנפגע בימים האחרונים מהנפילות בבורסה הם אותם חוסכים קטנים, שמוכרים את תיק ההשקעות שלהם מתוך פאניקה - ולא מתוך הבנה. אמיר כידן מדווח על "פיאסקו ידוע מראש"
הסתכלות קצרה על מהלכי המדדים המובילים בעולם מאז יום שלישי, עת התנהל יום המסחר האחרון בשבוע בבורסה בתל אביב, ועל המניות הדואליות שהמשיכו להיסחר בעולם - בירידות רובן ככולן - לא הותירה הרבה אפשרויות לפתיחה אחרת בתל אביב.
ניסינו לדבר עם גורמים בשוק ההון ולקבל מהם הצעות ודעות מה היה ניתן לעשות אחרת כדי למנוע את המפולת. לא במפתיע גילינו כי רק בודדים מבין הגופים הסכימו לדבר איתנו על המצב.
אחד שכן הסכים לדבר היה דני פישמן, מנכ"ל משותף בתמיר-פישמן, שמנה כמה הצעות שהיו יכולות לדעתו, למנוע את ה"פיאסקו הידוע מראש", שמתחולל בבורסה באחד העם.
לדבריו, מי שנפגע בימים האחרונים יותר מכל הם אותם חוסכים קטנים, שמוכרים את תיק ההשקעות שלהם מתוך פאניקה - ולא מתוך הבנה.
פישמן סבור כי מוטב היה להימנע כליל מפתיחת המסחר היום (א'). לדבריו, דחיית המסחר עד ליום רביעי - בתום חופשת חג סוכות - הייתה מועילה דווקא לאותם "משקיעים הקטנים", שהיו מנותקים בכל ימי החג מיועצי ההשקעות שלהם, או מפקידי בבנק הקבועים.
להערכתו, ייתכן כי היה בכוחם של יועצים אלה להרגיע את המשקיעים במקצת, ולמנוע מהם לבצע פעולות נמהרות.
ואולם המסחר בתל אביב נפתח בבוקר למרות הכל, ואותם משקיעים קטנים, שהאינפורמציה המלאה לא הייתה זמינה להם, נסחפו אחר הכותרות מבלי לקבל חוות דעת מקצועית נוספת.
"חזרת המשקיעים והאזרחים לשבוע העבודה היום, מבלי שהמסחר בבורסה היה נפתח, הייתה מאפשרת למשקיעים הקטנים לבצע את השיחות הללו ביתר שקט ובלי אווירת פאניקה ודחיפות", אמר פישמן. "היה צריך לתת לאנשים להתערות במצב ובמה צריך לעשות בצורה טובה, לאחר המעבר החד מחופשת החגים האחרונה".
פישמן ציין כי בצד השני, מעבר למשקיעים הקטנים שמוכרים מכל הבא ליד, יש גורמים מתוחכמים וחזקים בשוק, שחולשים על כל המידע והם-הם אלה שמרוויחים כיום, כשהמחירים ממשיכים לצנוח והסחורה נעשית יותר ויותר זולה. "הם אוספים היום סחורה כמו בימים האחרונים, כשהציבור הפשוט מוכר מכל הבא ליד".
בנוסף, קבע פישמן נחרצות, כי על האוצר היה להודיע על ערבות לפיקדונות הבנקים כצעד מוקדם לפני הפתיחה. לדעתו, צעד כזה היה "מביא לרגיעה והיה מעודד הפקדות כספים גם בקרב גורמים זרים בארץ. לא מספיק להודיע שהבנקים בארץ יציבים - צריך גם לבצע צעדים מעשיים".
פישמן מציין כי גם שיטת ה"מרק-טו-מרקט", לפיה נקבעות שווי האחזקות על פי ערכן האחרון במסחר, בעייתית בימים אלה, מאחר שהיא מעלה את התנודתיות וגורמת לבסוף לתמחור שגוי של המניות. "זה מוביל לעשיית עסקאות בפאניקה בשל מצוקות תזרים קצרות טווח". לדעתו, ניתן היה לעבור לשיטה של תמחור נכסים הוניים לפי ממוצעים נעים.
פישמן אמר בנוסף כי על הציבור, כמו גם על בתי ההשקעות, הבנקים והעיתונות, היה לנהוג יותר אחריות בלהט האירועים האחרונים.
גורם נוסף שנקט בסוף השבוע בצעד יוצא דופן הוא מייקל אייזנברג מקרן הון הסיכון בנצ'מרק, שקרא בבלוג הפרטי שלו ובמכתב שנשלח להנהלת הבורסה ולצמרת הכלכלית של המדינה (ולמערכות החדשות) להפסקת המסחר עד לאחר חופשה החג השני של סוכות.
"אלה זמנים יוצאי דופן", פתח אייזנברג את דבריו ומנה את הסיבות שלדעתו מצדיקות שלא לפתוח את המסחר, ובראשן המשך הפדיונות של הציבור כתוצאה מהפחד – מהלך שהגופים המפקחים של המדינה צריכים לדעתו למנוע. "זמנים דרמטיים דורשים צעדים דרמטיים", הוא טען, אך כתב בהמשך כי "ההנהגה הפוליטית שלנו חלשה כיום".
בהקשר להנהגה רק נפרסם שוב את דברי "ההרגעה" של שר האוצר רוני בר-און ולפיהם "בורסה היא בורסה - היא עולה ויורדת". נו באמת! רוני, לפעמים שאין דבר חכם אולי להגיד עדיף פשוט לשתוק.