ביטוח דו גלגלי
תביעה על סך 600 אלף שקל הוגשה לאחרונה נגד רוכב אופניים שפגע בהולך רגל - סיטואציה שיכולה לקרות כמעט לכל אחד. ככל שרכיבה על אופניים הופכת לאלטרנטיבה תחבורתית מקובלת יותר - עולות על השולחן עוד ועוד שאלות בנוגע לכיסוי הביטוח. כיצד תגנו על עצמכם? מדריך למפדלים
לאחרונה הבינו סוף סוף המחוקקים שלא הרבה צפוי להשתנות ללא תשתית ראויה, ומליאת הכנסת אישרה בקריאה טרומית את הצעת החוק של דב חנין (חד"ש) ומיכאל מלכיאור (עבודה) לעידוד הרכיבה על אופניים.

לפי ההצעה, סלילת שבילי אופניים תהפוך לחלק בלתי נפרד מתוכניות המתאר של הערים בישראל; תאושר העלאת אופניים לאוטובוסים ולרכבות ללא צורך בתשלום; ותמריצים כלכליים שונים יינתנו למעסיקים ולעובדים על מנת לעודד רכיבה למקומות העבודה.
רכיבה על אופניים היא אלטרנטיבה רצויה וחשובה לבעיות התחבורה והסביבה, ונראה שהיא עומדת להיות גם יותר ויותר פופולרית. עם זאת, כל מי שעובר לרכיבה מבין כי הסכנות בכביש גדלות.
איזה כיסוי ביטוח יש לרוכב אופניים שפוגע בהולך רגל או מעורב בתאונה עם מכונית? איזה ביטוח יכסה אותנו בעקבות פגיעה במהלך רכיבה על אופניים בדרך ציבורית? וכיצד ניתן להתגונן מפני מכת הגניבות?
ילדים עד גיל 18 מבוטחים במסגרת פוליסה של ביטוח לאומי לגבי כל תאונה שעלולה לקרות להם, בין אם התרחשה במהלך משחק בגן הציבורי ובין אם במהלך רכיבה על אופניים ברחבת בית הספר. עם זאת, חשוב לדעת שבפוליסה הזו חורים רבים והכיסוי שלה הוא בעייתי, למשל בכל הנוגע לפגיעות שיניים.
על פי הפוליסה, ניתן לקבל פיצוי רק במקרים שנגרמה לילד נכות לצמיתות כתוצאה מהתאונה. ניתן גם לקבל פיצוי יומי, אם הילד נעדר מהמסגרת החינוכית למשך מספר ימים העולה על הקבוע בפוליסה - מיום ההיעדרות השמיני. הפוליסה אינה מעניקה פיצוי עבור כאב, סבל או עוגמת נפש, ולרוב גם אינה מעניקה פיצוי עבור נכות אסתטית כגון צלקות.
אם הפגיעה נובעת ממפגע בטיחותי בדרך ציבורית (וכאן אין משנה אם הנפגע הוא ילד או מבוגר) - ניתן לתבוע את האחראי למפגע. למשל, אם מדרכה שבורה גרמה לנפילה מהאופניים, ניתן לתבוע את הרשות המקומית. אם עבודת שיפוצים של חברת החשמל הביאה לתאונת אופניים, ניתן לתבוע את החברה.
בנוסף, רוכב מעל גיל 18 יכול לרכוש בכל חברת ביטוח פוליסת תאונות אישיות, שתבטח פגיעה אישית שלו, אך לא כוללת כיסוי על פגיעה באדם אחר.
מה קורה אם תוך כדי רכיבה פגעתם ברוכב אחר או בהולך רגל,
רוכב האופניים שפוגע ברשלנות בהולך רגל מוגדר לפי החוק כגורם האחראי לנזק, אלא אם מדובר בתאונה שבה מעורב כלי רכב נוסף או גורם אחר שעשוי לשאת באחריות למפגע כלשהו על הכביש.
לפני כחודש הגיש הולך רגל תביעת נזיקין על סך 600 אלף שקל נגד רוכב אופניים, בטענה שנפצע קשה כאשר חצה באור ירוק על ידי הרוכב, שלא טרח לעצור. לא ברור, כמובן, מה יעלה בגורלה של התביעה, אולם לרוכב האופניים יש סיבה לדאגה: נכון להיום, אין בישראל חקיקה מיוחדת המגינה על רוכבי האופניים ומבטחת אותם, בדומה לביטוח החובה שבעלי הרכב מחויבים בו.
עם זאת, אפשר שבכל זאת תהיו מכוסים - אם בבעלותכם פוליסת דירה. נשמע מעט מפתיע, אך לדברי עו"ד ד"ר אסף ורשה, המתמחה בדיני ביטוח ונזיקין, רוכבי האופניים מבוטחים במקרים רבים בגין גרימת נזקי גוף לאדם אחר, אם בבעלותם פוליסת דירה.
פוליסה זו מכסה את המבוטח במקרה נזק לגוף או לרכוש שיגרום לצד שלישי בגין תאונה ברשלנות בכל מקום במדינת ישראל ובשטחים. רוב הפוליסות מגבילות את האחריות לסכום של כמיליון שקל.
כיסוי ביטוח חיוני אחר מגן מפני אפשרות של גניבה. מחירם של אופניים ממותגים מגיע כיום עד עשרות אלפי שקלים. האם אפשר וכדאי להשקיע בביטוח מפני גניבה של האופניים? ד"ר אילת זיו, המתמחה בביטוח אלמנטרי, מבהיר כי פוליסות מסוימות לביטוח דירה מאפשרות במסגרתן לבטח אופניים עבור סיכונים כגון גניבה ושריפה.
במסגרת פוליסות אלו ניתן לבטח את האופניים בפרק התכולה, הנותן כיסוי אך ורק לגניבתם מתוך הדירה. כמו כן ניתן לרכוש כיסוי נפרד תחת פרק "ביטוח אופניים" שבמסגרתו יינתן כיסוי עבור גניבתם, גם אם זו קרתה מחוץ לשטח הדירה, ובתנאי שהמבוטח עמד בתנאי המיגון, בכפוף לרשום בכל פוליסה ופוליסה. לרוב, תתנה חברת הביטוח את הכיסוי בקשירת האופניים ובנעילתם באמצעות מנעול לעצם קבוע.
באשר לשאלת המחיר, אומר זיו כי "עלות הביטוח לאופניים שחונים מחוץ לדירה היא כ-2%-4% משוויים של אופניים חדשים. לרוב, ההשתתפות העצמית במקרה של גניבת האופניים (ואף במקרה של פגיעה בצד ג') תסתכם ב-400-500 שקל. עם זאת, יש פוליסות שנותנות כיסוי חינם לאופניים שמחירם עד 1,000 שקל".
זיו מדגיש כי "כאשר מדובר באופניים יקרים-חברות הביטוח מעמידות תנאים שונים, למשל, על אופניים שמחירם 15 אלף שקל תיקבע השתתפות עצמית גבוהה יותר ותנאי מיגון מחמירים".
בעת הגשת תביעה בגין גניבת האופניים על המבוטח להמציא לחברת הביטוח אישור משטרה ולמלא טופס דיווח, שבו יפרט את השתלשלות האירוע. הטופס מהווה בסיס לתביעה, ולכן מומלץ להתייעץ, בטרם מילויו, עם סוכן הביטוח.
ככל שקהל הלקוחות המעוניין בביטוח על גלגלים ילך ויתרחב, סביר שנראה עוד מוצרים ביטוחיים ייעודיים עבורו. החידוש האחרון בתחום מגיע מהראל חברה לביט טוח, שהשיקה השבוע את "למדווש-פוליסת ביטוח לרוכבי אופניים".
הפוליסה מעניקה כיסוי על גניבות, פגיעות אישיות של הרוכב, אחריות כלפי צד שלישי, פיצוי במקרה של מצב סיעודי של הרוכב וכן הרחבת הכיסוי בנסיעות לחו"ל. עבור פרמיה של 43 שקל בחודש ניתן כיסוי לאופניים בשווי 5,000 שקל , כיסוי למקרה מוות או נכות עקב תאונה בסכום 50 אלף שקל וכיסוי על נזקים שנגרמו לצד שלישי עד 50 אלף שקל.
ניתן לבטח אופניים בסכום של עד 30 אלף שקל, כאשר גובה הפרמיה משתנה בהתאם. המשנה למנכ"ל הראל, אמיל וינשל, מציין כי מדובר בפוליסה ייחודית בישראל שמציעה פתרון ביטוחי כולל לרוכבים, והושקה על רקע ההתפתחות המהירה של ענף האופניים, הן בצד המקצועי והן בצד החובבני. לדבריו, מדי שנה גדלה אוכלוסיית הרוכבים הפעילים בכ-15%.