סוף לגירוד
החזרה לגן ולבית הספר מסמנת עבור ההורים את תחילתה של מערכה בלתי פוסקת נגד מגפת הכינים. כמעט 60% מהילדים בגיל 10-4 נדבקו בכינים לפחות פעם אחת. אז מהו הטיפול הנכון וכיצד לבחור בתכשיר? ומה עדיף: מוצרים טבעיים או רפואיים?
בסקר שנערך על ידי מכון ברנדמן עבור מעבדות רפא בפברואר השנה דיווחו 59% מההורים לילדים בני 10-4 כי מצאו כינים או ביצי כינים אצל ילדיהם לפחות פעם אחת. 40% התייעצו עם רוקח לפני שבחרו תכשיר רפואי לטיפול. לפי נתוני ims, ב-2007 נמכרו בארץ 223 אלף אריזות תכשירים לטיפול בכינמת.
הימים שבהם גילחו שיער או עשו שימוש בנפט כדי להילחם בכינים, הרחק מאחורינו. בשנים האחרונות נמצאים על המדף מוצרים רבים, חלקם טבעיים, המכילים תמציות שמן ארומטיות, ובעיקר רוזמרין, אשר מסייע בחיסול הכינה. חלקם תרופתיים ומכילים חומר פעיל המגיע בצורת שמפו או ספריי לשיער.
ד"ר אריה י. ליפשיץ, מומחה למחלות עור משירותי בריאות כללית, ממליץ להימנע ככל האפשר משימוש בתכשירים התרופתיים הכימיים, שיכולים גם לגרום נזק, ולפנות לאופציה זו כמפלט אחרון, רק לאחר טיפול מתמשך ויוםיומי במסרקים נגד כינים.
בכל מקרה, מומלץ לקרוא היטב את עלון השימוש לצרכן, לבחון את רגישות עורו של הילד ולהתייעץ עם הרוקח בנוגע לתכשיר.

"כל התכשירים התרופתיים הם למעשה קוטלי חרקים ורעילים בפוטנציה", מזהיר ד"ר ליפשיץ, "ויש להיזהר שלא יבואו במגע עם עיני הילדים, ולהשגיח שהילדים לא ייגעו בהם ביד, שאחר כך עלולה להישלח לעיניים. אני מעודד שימוש בתכשירים רק כאשר כלו כל הקצים, וכשיש הרבה כינים על הראש".
את התכשיר יש להשאיר על הראש לדקות ספורות בלבד, כדי לא לפגוע בעור הקרקפת, ובכל מקרה לא מומלץ להשתמש
אי טיפול בכינים עלול לגרום לסיבוכים, בהם זיהום חיידקי והפרשות, פצעים מיובשים וראש מגורה, שמחייבים קבלת אנטיביוטיקה. הטיפול המונע הטוב ביותר, לדברי ד"ר ליפשיץ, הוא בדיקה יום יומית של ראשו של הילד וסירוקו.
אילן שקד, מנהל שיווק בית מרקחת וטבע ברשת סופר פארם, אומר כי רוב הלקוחות עדיין מעדיפים את המוצרים התרופתיים, שחלקם נמכרים ללא מרשם,אך יש נכונות הולכת וגדלה להתנסות בטיפול הטבעי, בעיקר בשל החשש מפוטנציאל הנזק של החומרים הרפואיים הפעילים. עם זאת, שקד מציין כי לתכשיר התרופתי אפקט ארוך טווח יותר.
ככל שהטיפול ייעשה בשלב מוקדם יותר, כך גדולים יותר הסיכויים להיפטר מהנגע במהירות. תכשירי שיער המכילים תמציות מצמח הרוזמרין טובים למניעה מפני הידבקות בכינים, משום שריח הרוזמרין דוחה אותן, אך אינם יעילים לצורך השמדת הכינים.
כאשר אחד מבני המשפחה נדבק, מומלץ לבדוק גם את הראשים של יתר בני המשפחה ברציפות עד היעלמות הנגע. בשוק קיימים סוגים שונים של מסרקים צפופי שיניים המסייעים בהרחקת ביצי הכינים, ושימוש סדיר בהם יסייע לכם לשמור על ראש ילדכם נקי לאורך זמן.
מומלץ להשתמש במסרקים המגיעים עד לעור הקרקפת, מכיוון שהסירוק שובר את רגלי הכינים, ומונע מהן לאחוז בשורשי השיער ולהטיל ביצים.
עוד ממליץ שקד להפריד בין המצעים, המגבות והבגדים של מי שנדבק בכינים לבין אלה של שאר בני המשפחה. משך חיי הכינה מחוץ לראש יכול להגיע עד 3 ימים, ולכן חיוני לכבס את הבגדים, את המצעים ואת המגבות במים חמים. את המסרקים ומברשות השיער מומלץ להשרות במים חמים, ואת המזרנים והכורסאות ניתן לנקות בשואב אבק.
לאחר הידבקות מומלץ לחפוף ולסרק את השיער לעתים תכופות, בנוסף לשימוש בתכשירי הדברה ובמסרק כינים צפוף. החפיפה והסירוק יוצרים תנאים בלתי נוחים לקיום הכינים.
שקד מחדד את ההבחנה בין המוצרים השונים שעל המדף; חלקם מיועדים לדחיית כינים, ואחרים מיועדים להשמדה. חלק מהתכשירים רעילים ומסוכנים עבור תינוקות ונשים הרות ומיניקות.
ברוב התכשירים המיועדים להשמדת כינים יש לחזור על הפעולה כשבוע עד 10 ימים לאחר הטיפול, כי חלק מהביצים עלולות לשרוד. הטיפול החוזר ישמיד את הכינים הצעירות לאחר בקיעתן מהביצים, ולפני שיטילו ביצים חדשות.
משרד הבריאות הזהיר בחוזר שפרסם במרס השנה מפני השימוש הנפוץ בתמרוקים, שקיבלו את אישור המשרד לצורך ניקוי השיער והיגיינה של הראש, אך לא לצורך השמדת כינים.
"תמרוקים שונים נושאים שמות העלולים להטעות את הצרכן, כאשר הם כוללים נגזרות של המילה כינה או כינים", נכתב בהודעת המשרד. "יש לזכור שתמרוק המיועד לניקוי - אינו מיועד לטיפול בכינים, ואלו שמיועדים לטיפול בכינים מוגדרים כתכשירים רפואיים וחייבים להיות רשומים בפנקס התכשירים הרפואיים הממלכתי".
אילו פתרונות נמצאים על המדף? אלינה שטיינברג, רוקחת מוסמכת ומבעלי בית המרקחת שטיינברג במזכרת בתיה, מציינת כמה מוצרים טבעיים להיגיינת הראש: "צ'יק צ' ק" של טבע, "סרקל אקטיב" של ד"ר פישר, "כימט" של תמר, "אל כינים" של סנו, "כינקייר" של מורז, "ניקיטה" של תרו, ו"הדרין" של מעבדות רפא - מוצר בעל התוויה רפואית העשוי סיליקון וללא חומרי הדברה.
בין המוצרים הכימיים (תרופות) שעל המדף: "חפיף" של טבע המונע הידבקות, קרם שיער "זהו זה" של טבע,' "פרירורדם" של רפא ו"פארא פלוס" של רפא - להשמדת כינים וביצי כינים.
שטיינברג ממליצה גם על שני מסרקים: "אינומד" של רקח, הכולל זכוכית מגדלת לזיהוי עקבות כינים, ומסרק ASSY2000, שמוציא כינים וביצים באופן יסודי.