מה קדם למה: חולשת הדולר או הזינוק במחיר הנפט?

זה אולי נשמע מפתיע, אך ייתכן שכשחלה עלייה במחירי הנפט, היא זו שמשפיעה על שער החליפין, ולא להפך. אתם שאלתם - המומחים עונים

גדי מרץ | 2/9/2008 8:09 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שאלה: שתי התופעות הבולטות ביותר בכלכלה העולמית בשנים האחרונות הן חולשת הדולר לעומת יתר המטבעות והעלייה המטאורית במחיר הנפט. האם מדובר בסיבה ובתוצאה (מכיוון שהדולר חלש, מחיר הנפט עולה בצורה חדה) או שמדובר בתופעות נפרדות שאין קשר ממשי ביניהן?

אם ניתן תשובה אינטואיטיבית - חולשת הדולר היא אחת הסיבות העיקריות לעלייה במחיר הנפט. ההסבר פשוט: מחירי הנפט נקובים בדולרים, אך היצרניות וצרכניות הנפט אינן בהכרח מדינות דולריות.

אם מחיר הנפט משקף יציבות או אי-יציבות של הדולר לעומת סל המטבעות העולמי, אזי ברור שחולשתו של המטבע האמריקני לעומת יתר המטבעות מיתרגמת לעלייה במחיר הדולרי של הנפט.

מנגד, ברור שזו אינה כל התמונה, שכן מחיר הנפט עלה בתקופה האחרונה גם ביורו ובכל מטבע אחר בעולם.

בדוח של חברת גולדמן-זאקס מאפריל חושב המתאם בין מחיר הנפט במונחי סל מטבעות עולמי ‭(SDR)‬ לבין מחיר הדולר לעומת היורו. התשובה היתה כמעט חד-משמעית: החל ב-2005 המתאם, שכמעט לא היה קיים, גדל באופן משמעותי ונשאר יציב. מכאן ברור, שלא רק ה"חשבון" של שמירה על מחיר הנפט במונחי סל מטבעות לעומת חולשת הדולר הוא שגרר את מחיר הנפט למעלה.

זה אולי נשמע מפתיע, אך ייתכן שדווקא העלייה במחירי הנפט היא שמשפיעה על שער החליפין, ולא להפך.
  
למסקנה כזאת יש תימוכין כלכליים בלתי מבוטלים. תלותה של ארה"ב ביבוא אנרגיה גדולה יותר מזו של מרבית מדינות העולם (וגם במדינות נוספות שהן יבואניות גדולות

של אנרגיה, כמו הודו וטורקיה, ראינו חולשה יחסית של המטבע מאז ‭.(2005‬ עליית מחירי הנפט פוגעת קשות במאזן המסחרי האמריקני, וכתוצאה מכך גם במטבע.

נוסף לכך, הבנק המרכזי האמריקני - הפד - ממוקד באינפלציית הליבה, כלומר האינפלציה בניכוי מחירי האנרגיה והמזון. כתוצאה מכך, במקום להעלות את הריבית עקב עליית מחירי הנפט והאיום האינפלציה, בחר הפד לשמור על ריבית נמוכה והתבסס על אינפלציית הליבה, שהיתה נמוכה יותר.

שאלת המתאם בין התופעות חשובה למי שמחזיק בתיק השקעות דולרי. במקרה שאכן יש מתאם גבוה בין תנודות שער הדולר לעומת מטבעות אחרים ובין מחירי האנרגיה, חשיפת התיק הדולרי למטבעות שונים ולמחירי האנרגיה מהווה חשיפה לא דולרית כפולה.

בחודש שעבר ראינו את מחיר הנפט מגיע לשיא היסטורי של יותר מ-147 דולר לחבית. הדולר הגיע לשפל של ‭1.6‬ דולר ליורו. לאחרונה החל מחיר הנפט לרדת, ובהתאמה לכך החל הדולר המובס להתאושש.

אם ה"רגיעה" במחירי הנפט תימשך בחודשים הקרובים, יהיה מעניין לראות את ההשלכות על שער הדולר ולהיווכח אם שני המחירים ימשיכו לנוע יחד גם כאשר המגמה תתהפך בשלב כלשהו. אז שוב תצוץ השאלה מה קדם למה.

הכותב הוא מנכ"ל פעילים, ניהול תיקי השקעות מקבוצת בנק הפועלים.

יש לכם בעיה או שאלה? שלחו ל- ‭ask@maariv.co.il‬ או לפקס ‭03-5632032 ‬

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים