הבנקים מודים: ההפסדים מרפורמת העמלות - זניחים
במאבק נגד הרפורמה בעמלות טענו הבנקים כי יפסידו 1.5מיליארד שקל. מאז המספרים התכווצו - ובדוחות הרבעון השני ל-2008 מוזכרים כבר "סכומים לא מהותיים"
לקראת סוף 2007 העריכו הבנקים שהאובדן הצפוי מהכנסות מעמלות בעקבות יישום הרפורמה יסתכם ב-1.5 מיליארד שקל. מאוחר יותר התמתנו הערכות אלה ועודכנו כלפי מטה.
בדוחות הכספיים השנתיים ל-2007 של 3 הבנקים הגדול לים הופיעו אומדנים קצת יותר צנועים. בנק הפועלים דיווח שהפסד ההכנסות מעמלות יסתכם ב-400 מיליון שקל; בנק לאומי העריך שהפסד הכנסותיו מעמלות יהיה 200 מיליון שקל; ולפי האומדן שפרסם בנק דיסקונט, ההפסד שלו יסתכם ב-160 מיליון שקל.
התכווצות המספרים לא נעצרה שם: בדוחות הכספיים של הבנקים לרבעון הראשון של 2008 נערכה התאמה נוספת כלפי מטה.
בנק הפועלים דיווח שאובדן ההכנסות מעמלות יסתכם ב-350 מיליון שקל. בדוח של בנק לאומי נכתב
בשבוע הבא יפרסמו כל הבנקים את הדוחות לרבעון השני של 2008. בבנק מזרחי-טפחות, שכבר פרסם את הדוחות שלשום, לא הופיעה כלל התייחסות לאובדן ההכנסות הצפוי מהפעלת הרפורמה.
בנק דיסקונט יציין בדוחותיו שלא ניתן להעריך את הפגיעה. בבנק הפועלים תיערך התאמה נוספת כלפי מטה, ואומדן אובדן ההכנסות יעמוד על 300 מיליון שקל.
בלאומי, לעומת זאת, צפויים לעדכן דווקא כלפי מעלה את הסכום ברבעון הבא - לכ-90 מיליון שקל -בשל תיקונים נוספים שהכניס הפיקוח על הבנקים.
בפיקוח על הבנקים עדיין מתעקשים שהרפורמה בעמלות גרמה לבנקים לאובדן הכנסות של 500 מיליון שקל. אחד ממנהלי הבנקים הודה בשיחה עם מעריב עסקים, שחוק העמלות אינו פוגע בשלב זה בהכנסות הבנקים מעמלות.
הוא הדגיש, עם זאת, שהדברים נאמרים על סמך הנתונים לחודש יולי ולמחצית הראשונה של אוגוסט. במערכת הבנקאית מדגישים שמדובר בנתונים ראשונים, וכי יעברו עד כמה חודשים עד שהשפעת הרפורמה על הכנסות הבנקים תתבהר.
לדבריהם, העדכון כלפי מטה של אובדן ההכנסות בהשוואה לאומדנים הראשונים נעשה כתוצאה משינויי החקיקה.
עוד מציינים הבנקים שהתחרות עשויה אף היא לעשות את שלה, וכי חלק מהבנקים עלולים כתוצאה מכך להפחית את העמלות מעבר לתעריפונים. גורמים נוספים שישפיעו על ההכנסות הוא שינוי התנהגות הלקוחות ומעבר של חלקם מפעולות מול פקיד לבנקאות ישירה.