טיל נגד טיל

תשכחו מהאיראנים - הקרב על שמי המזרח התיכון מתנהל כיום בין ישראל לארה"ב. חברת ריית'און האמריקנית, יצרנית הטיל 3-‭,SM‬ הפעילה את קשריה בוושינגטון כדי לקבור את המתחרה הישראלי "חץ ‭"3‬. משרד הביטחון, שרשם השבוע התקדמות חשובה, עדיין ממתין לבעלי המאה

נדב זאבי | 8/8/2008 8:15 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הרחק מעין הציבור התנהל באחרונה קרב ענקים בין התעשייה הביטחונית הישראלית לזו האמריקנית. אחרי שבועיים מורטי עצבים, שבמהלכם בחנה ארה"ב בזכוכית מגדלת את המשך מימונו של הטיל "חץ ‭"3‬ שמפתחת התעשייה האווירית בשיתוף חברת בואינג, נשמו במשרד הביטחון לרווחה.
שיגור של טיל ה''חץ''
שיגור של טיל ה''חץ'' צילום: אי-פי-איי


ברקע ריחפה טראומת ביטול פרויקט "הלביא" - ועימה עתידם של אלפים מעובדי התעשייה האווירית. אמנם ארה"ב טרם קיבלה החלטה רשמית, אך היא הגיעה להבנות עם ישראל שלפיהן הפרויקט יימשך.
  
חץ 3 אמור להוות חלק ממערך ההגנה הרב-שכבתי שמקימה ישראל, אשר בתוך כמה שנים יאפשר לה ליירט כל ברזל שיעשה דרכו לשטחה: החל בפצצות מרגמה וברקטות קסאם, ועד יירוט טילים בליסטיים בעודם משייטים בחלל.

אך לטיל יש מתחרה אמריקני - הטיל נגד טילים בליסטיים 3-SM שמייצרת ריית'און, חברה שלאחרונה סימנה לעצמה יעד חדש: להשיג נתח מתקציבי הענק שמעבירה ארה"ב לישראל.
  
בתחילת 2008 אישר משרד הביטחון לתעשייה האווירית להתחיל לפתח את הדור השלישי של הטילים נגד טילים בליסטיים (חץ ‭,(3‬ שאמורים להיות כשירים לשימוש מבצעי בתוך 5 שנים.

הקונגרס האמריקני הקציב לפרויקט 750 מיליון דולר, שיועברו לישראל עד ‭.2013‬ העלות הסופית של הפרויקט, כולל ההצטיידות בטילים, מוערכת במשרד הביטחון ב-‭1.5‬ מיליארד דולר.
  
המערכת מתקדמת יותר ממערכת "חץ ‭,"2‬ שסוללות שלה משמשות היום את חיל האוויר. במשרד הביטחון רואים בחץ 3 מערכת המתאימה לדרישות הייחודיות של ישראל, אשר תתווסף למערכות שבשטח.

היא כוללת שיפורים בראש הקרבי וביכולות ההאצה והתמרון של הטיל, ושיפור במערכת המכ"ם. חץ 3 אמור ליירט בהצלחה טילים כמו "שיהאב ‭"3‬ מאיראן בעודם מצויים מחוץ לאטמוספרה, בטווח של כ-500 ק"מ מישראל - בניגוד לחץ ‭,2‬ המיירט טילים בליסטיים בשלב צלילתם לעבר ישראל, בטווח של כ-250 ק"מ.
  
המימון הראשון כבר הועבר למפעל אלתא מערכות, המפתח את המכ"ם למערכת שמכונה "אורן שחור‭,"‬ ולמפעל מל"מ של התעשייה האווירית בבאר יעקב, המפתח את הטיל.

לאחרונה נוצל התקציב לביצוע ניסוי יקר מאוד וגדול ממדים, שבו היו מעורבים גורמים רבים. במסגרת הניסוי, שיגר מטוס 15-F אל מחוץ לאטמוספירה טיל מסוג "אנקור כחול‭,"‬ שפותח ברפאל ומדמה את הטיל שיהאב ‭.3‬ הניסוי בדק את ביצועי המכ"ם החדש - והוכתר בהצלחה.
לובי חזק

ריית'און פיתחה עבור "סוכנות ההגנה מפני טילים" של הפנטגון ‭(SDA)‬ את הטיל 3-‭,SM‬ המוצב כעת במסגרת ניסוי על ספינות הצי האמריקני ומסוגל גם הוא ליירט טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספירה.
  
במצב חירום ארה"ב אמורה לקדם לעבר ישראל ספינות שעליהן מוצבת המערכת, וכך לספק לה הגנה נוספת. בריית'און טוענים כי בתקציב קטן יחסית הם יכולים לפתח גרסה קרקעית

של המערכת הימית, שתהיה יעילה עבור ישראל.
  
ריית'און הפעילה לובי חזק בוושינגטון, מול הפנטגון ומול ועדת התקציבים של הסנאט, ודרשה כי לפני שמאשרים תקציבים נוספים לפרויקט חץ ‭,3‬ תיערך בדיקה של ביצועי המערכת בהשוואה לביצועי 3-‭.SM‬
   
היות שבעל המאה הוא בעל הדעה, במשרד הביטחון נאלצו - ולא בשמחה - לשלוח לפני שבועיים לארה"ב משלחת בראשות אריה הרצוג, ראש מינהלת הפרויקט, ושמואל קרן, ראש מפא"ת (המינהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית‭.(‬ המשלחת נפגשה באלבמה עם צוות מסוכנות ההגנה מפני טילים האמריקנית, בראשות הגנרל הנרי אוברינג.

מבחינת התקציב, הסבת טילי 3-SM לשימוש מן הקרקע והכנסת שיפורים בביצועי הטיל על-פי דרישות ישראל צפויים לעלות פחות מפיתוח טילי החץ ב-5 השנים הקרובות.
  
הגנרל אוברינג, שכבר ביקר בארץ 3 פעמים השנה, הגיע השבוע עם צוות מטעמו להמשך השיחות. ביום שלישי, לאחר שהתרשם מאוד מפרויקט החץ, הוא הגיע להבנות עם נציגי משרד הביטחון ומפא"ת, שלפיהן הוא ימליץ לשר ההגנה האמריקני רוברט מייקל גייטס להמשיך בפיתוח הטיל.

עם זאת, האמריקנים מבקשים לקבוע "נקודות ביקורת" בכל שנה, שבהן תיבחן התקדמות הפרויקט ובמקביל ישוחרר התקציב השנתי עבורו בסך 150 מיליון דולר. ככל הנראה ימליץ הגנרל אוברינג גם על המשך פיתוח הגרסה הקרקעית של 3-‭.SM‬

120 טילים נגד איראן

כעת נותר לראות מה יהיה הצעד הבא של הלוביסטים של ריית'און בוושינגטון. אמנם בסיבוב הראשון ניצחו הלוביסטים של החברה, שהצליחו לכפות על ישראל את הבדיקה.

החץ
החץ ארכיון

אך לדעת רבים, חברת בואינג - השותפה לפיתוח החץ - נהנית גם היא מלובי חזק מאוד בוושינגטון ואינה צפויה לוותר בקלות, לאחר המהלומה הכואבת שספגה כשהפסידה את פיתוח מטוס הקרב העתידי של ארה"ב לחברת לוקהיד מרטין. ההערכה היא שנטיית הממשל האמריקני היא לפצות את בואינג ובכל מקרה לא להיקלע לעימות איתה.
  
מערכת חץ ‭,3‬ על הנייר לפחות, מתקדמת יותר ממערכת 3-‭.SM‬ כמו כן, ייצור הטילים צפוי להיות זול יותר: ‭1.5‬ מיליון דולר לטיל, לעומת 12-10 מיליון דולר לטיל 3-‭.SM‬ החישוב הסופי כולל מרכיבים נוספים, כמו התאמה ושילוב במערכות קיימות, עלויות בינוי, הכשרת כוח אדם, תחזוקה ובניית מאגר טילים.
  
לפי ההערכות, בידי איראן יש כעת מספר קטן מאוד של טילי שיהאב 3 המסוגלים לאיים על ישראל. טילים אלה אינם מדויקים ועדיין סובלים משלל תקלות טכניות, אולם ההערכה היא שבתוך כמה שנים יחזיקו האיראנים במלאי של כ-60 טילים מסוג זה - דבר שיחייב את ישראל להצטייד במלאי של לפחות 120 טילים מיירטים.

המשמעות היא שעלות הקמת מאגר טילי חץ 3 תהיה כ-200 מיליון דולר, ואילו עלות הקמת מאגר הטילים האמריקניים תהיה כ-‭1.5‬ מיליארד דולר.
  
באשר למערכת 3-‭,SM‬ במשרד הביטחון סבורים כי ייתכן שישראל תהיה מעוניינת בעתיד בגרסה הימית של 3-SM עבור שתי הספינות החדשות שחיל הים מעוניין לבנות בארה"ב. מנגד, האמריקנים, השותפים לפיתוח חץ ‭,2‬ נהנו מאוד מפירות הפרויקט ועשו שימוש נרחב בטכנולוגיה הייחודית שפותחה בישראל.

"נמשיך לבד"

בתעשייה האווירית עוקבים בדריכות אחר המתרחש. בכיר בחברה אומר כי "אנחנו עובדים על הפיתוח וכלל לא מביאים בחשבון תרחיש שבו ארה"ב תפסיק את המימון. זה לא מתקבל על הדעת‭."‬
   
אם היא בכל זאת תפסיק את המימון?
"נמשיך לבד‭."‬
  
לדברי דורון סוסליק, סגן הסמנכ"ל לתקשורת בתעשייה האווירית, "מערכת חץ היא מערכת מבצעית שהוכיחה את יכולתה בעשרות ניסויים בארץ ובחו"ל. המגעים המדיניים עם ארה"ב מתנהלים על-ידי משרד הביטחון. התעשייה הצבאית אינה עוסקת בנושאי התקציב באופן ישיר‭."‬
   
כמה אנשים מועסקים בארץ בפיתוח הטיל?
"מדובר באלפי עובדים במפעלי התעשייה האווירית כגון מל"מ ואלתא, ויש עובדים בתעשיות אחרות השותפות לפרויקט, כגון תדיראן‭."‬
   
לדברי בכיר במשרד הביטחון, "אם לאמריקנים יהיה פתרון טוב וזול יותר - נלך על הפתרון האמריקני. אבל אנחנו חושבים שה-3-SM אינו טוב יותר וגם לא זול יותר‭."‬

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים