עכו זה קאן: כך תהפוך דרום עכו לריביירה
תוכנית ענק, בעלות של 500 מיליון שקל, שואפת להפוך את עכו לתאומה של ערי החוף באיטליה ובצרפת בתוכנית: ייבוש חלקים מהים לטובת מעגן סירות, טיילת, אלפי חדרי מלון ודירות. אדריכל התוכנית: "כבר קיבלנו פניות מרוכשים צרפתים"

לעסקים מעריב נודע, כי בימים אלה תובא לאישור הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה צפון תוכנית ענק לחידוש מתחם החוף הדרומי של העיר עכו, הצמוד לעיר העתיקה. התוכנית, המשתרעת על שטח כולל של 850 דונם, אמורה להעמיד את אזור החוף המוזנח של העיר בשורה אחת עם ערי חוף אירופיות, הכוללות ריביירות מפותחות.
לפי חזון התוכנית, בעוד כמה שנים תוכלו לפסוע בטיילת מודרנית, לצד רצועת חוף מפותחת ומעגן של מאות סירות, כאשר לצדכם בתי קפה קטנים, מסעדות וחנויות בוטיק.
התוכנית כוללת בין היתר ייבוש רצועת חוף בשטח 150 דונם, פתיחת ציר גישה מכיוון דרום אל החוף המחודש ואל העיר העתיקה, הקמת מעגן ל-300 סירות ומפרשיות, 1,500 יחידות דיור סמוך לחוף, 1,000 חדרי אירוח בבתי מלון, 20 אלף מ”ר של שטחי מסחר, 20 אלף מ”ר נוספים של שטחי משרדים ותחנת רכבת חדשה בגב הפרויקט.
על-פי תחזיות המינהל, שעובד על התוכנית כבר יותר מעשור, עלות הפיתוח של הפרויקט (כולל ייבוש רצועת החוף) תגיע ל-500 מיליון שקל, שיוחזרו למינהל באמצעות שיווק הקרקעות לבנייה במתחם הפרויקט. על־פי ההערכות, ובהנחה שהתוכנית תאושר סופית, תחל הבנייה בפועל כבר בשנתיים הקרובות.
מימוש החזון הזה, כך מקווים ברשויות, יהפוך את רצועת החוף המוזנחת לאזור תיירותי משגשג, שימשוך אליו אוכלוסיות חזקות, ייצר מקומות עבודה נוספים ויזרים דם חדש לעיר, שעל אף ייחוסה ההיסטורי נמצאת בשפל כבר שנים רבות.

"כיום אין בכלל גישה לעיר העתיקה למגיעים מדרום. אתה נכנס לעיר העתיקה באיגוף מפני שביה”ס לקציני-ים יושב ממש על המים,” מסביר אדריכל התוכנית מיקי מנספלד, ממשרד מנספלד-קהת, “קטע החוף יושב בתוך מפרץ יפהפה, אבל יש חוף רחצה קטן ומוזנח. בנוסף קיים בית מלון אחד שפועל בקושי, ואין תנועה של אנשים. גם שמורת הטבע נעמן מדרום מוזנחת, ואין שום דבר לאורך החוף, לא מסחרי ולא תרבותי".
לדברי סגן מנהל אגף תכנון ופיתוח במינהל ומי שמלווה את התוכנית מתחילתה, רפי אלמליח, “מטרת התוכנית היא לקדם את עכו ולהעניק לה רצועת חוף, לשדרג את העיר, ולתת פתרונות לנושאי תיירות ומגורים באיכות טובה, שתמשוך לעיר אוכלוסייה חזקה.”
לצורך כך השקיע המינהל כ-5 מיליון שקל בתכנון ובתיאום עם הגופים הרלוונטיים: אונסק”ו, המשרד להגנת הסביבה ורשות העתיקות. לדבריו, התוכנית הוצגה בלשכת התכנון של משרד הפנים וזכתה לתמיכה מראש מינהל התכנון, האדריכל שמאי אסיף.
בנייתם של גופים דוגמת צה”ל ובית הספר לקציני-ים עכו על קו המים קוטעת את הרצף החופי,
“הסדרת רצועת החוף כרוכה אמנם בייבוש הים, אבל ברמה מאוד מינורית של הרחבת החוף כלפי המים. זה יאפשר לנו ליצור טיילת המשכית באורך 1.5 ק”מ בין שמורת נעמן והעיר העתיקה,” מסביר מנספלד. “בסוף נקבל טיילת נוסח ערי החוף באיטליה או העיר קאן בצרפת,” מסביר אדריכל התוכנית.
שאלת נדל”ן שקשה להימלט ממנה היא אם המותג “מרינה,” החביב על רוכשי דירות תושבי חוץ, יוכיח את עצמו גם במקרה עכו, כפי שקרה בתל-אביב ובהרצליה. התוכנית מדברת על 250 אלף מ”ר של שטחי מגורים ועל כ-1,500 דירות בשטח ממוצע של 140 מ”ר לדירה.

מנספלד מבהיר: “לא יהיו כאן מגדלים. הבנייה תהיה מבוקרת ותשתלב עם הסביבה. אנחנו מדברים על מבני מגורים ברמה גבוהה, בני 4 קומות, בקו הבנייה הראשון. המבנים הפנימיים יותר יגיעו לגובה של לא יותר מ-7 קומות. זה תכנון שתואם את דרישות אונסק”ו. המבנים לא יתקרבו לחומות העתיקות ויאפשרו מבט על הטיילת ועל הים.”
במינהל מצפים כי רוב הדירות יירכשו על-ידי תושבי חיפה והצפון או על-ידי “אוכלוסייה חזקה אוהבת ים.” למרות שהתוכנית טרם אושרה סופית, כבר נרשמת התעניינות מצד תושבי חוץ. לדברי מנספלד, “לאחרונה פנה אליי יזם צרפתי ואמר לי ‘אני אביא לך עשרות צרפתים לפרויקט".
מפלגת הירוקים לא רואים בעין יפה את המיזם לפיתוח רצועת החוף של עכו. לטענתם, אין צורך במיזם נדל"ני עצום, ושיווק קרקעות ליזמים, רק כדי לפתח את רצועת החוף. בראייתם מדובר בעוד "מרינה" שתהווה השתלטות של בעלי הון על חופי ציבור.
"מדובר בעוד פרויקט שנועד לגזול חוף ציבורי למען נדל"ן יוקרתי", מסר בתגובה דרור עזרא, רכז תחום ים וחופים במפלגת הירוקים, "אנו תומכים בשיקום חופי עכו אבל אסור לתת יד לתפיסת העולם המעוותת שהזנחה רבת השנים של חופי עכו היא התירוץ למיזם הנדל"ן הענק הזה, שפוגע בערכה התרבותי של עכו העתיקה ובפוגע בחוף לטובות העשרתם של ברוני הנדל"ן".
עוד הוסיף עזרא: "פרויקט זה דומה באופן מבהיל לפרויקטים אחרים על החוף כמו מגדלי חוף כרמל, המרינה בהרצליה, סי-אנד-סאן שהוכח שהם גורמים נזק והם בכייה לדורות. חופי עכו זקוקים לשיקום - על מדינת ישראל לבצע שיקום זה על חשבון תקציב המדינה ולא למכור את החופים הללו לברוני הנדל"ן. מדינת ישראל צריכה לאמץ את המדיניות המקובלת בקרב המדינות המערביות - פיתוח יהיה לטובת הציבור ולא כזה שמנצל את נכסי הציבור".