להיערך לתקופה קשה
בימים בהם הכלכלה הגדולה בעולם מידרדרת למשבר, חייבים משרד האוצר ובנק ישראל לגבש תוכנית להתמודדות עם החמרת המצב הכלכלי
עוד בטרם יבש הדיו על נתוני מדד יוני, גורסים חלק מהאנליסטים כי צפוי לנו מדד מחירים גבוה של 0.8% בחודש יולי - אפילו לפני שהדולר יתחזק. כדי להמחיש את האבסורד במדד המחירים הנמוך ביוני, זינק מדד המחירים לצרכן בארה"ב לשיעור של .1.1%
זו העלייה החדה ביותר זה 26 שנה, והיא מבשרת ששיעור האינפלציה בארה"ב הגיע ל-.5% לשם השוואה, התחזיות צפו אינפלציה שנתית בשיעור 4.5% בלבד.
העלייה החדה במדד היא תוצאה של זינוק במחירי מוצרי האנרגיה במהלך חודש יוני, שבו מחירי הנפט עלו לשיאים חדשים. אזהרה ביחס ללחצים האינפלציוניים הביע שלשום בן ברננקי, יו"ר הבנק המרכזי בארה"ב, כאשר ציין שהאינפלציה היא הגורם המטריד ביותר מבחינת הבנק.
למרות המדד הנמוך של יוני, גם לישראל יש בעיית אינפלציה - לאחר כמה שנים שבהן נהנתה מאינפלציה נמוכה. בחינה של 12 חודשים לאחור מעלה, כי יעד האינפלציה גבוה מהגבול העליון ומסתכם בשיעור שנתי של .4.8%
זו אינפלציה גבוהה מהיעד של 3% שנקבע על ידי בנק ישראל, שלא עדכן עד כה את יעד האינפלציה שקבע.
מתחילת השנה עלה המדד בשיעור .2.3% אמנם בחודשים יולי אוגוסט תירשם ירידה במחירי מוצרי ההלבשה וההנעלה בשל מכירות סוף העונה, אך מנגד יירשמו התייקרויות בעקבות עליית מחירי הדלק וגל עליית המחירים של מוצרי המזון.
בניגוד לשנים האחרונות, קשה לחזות את המגמות הכלכליות בחודשים הקרובים. ברננקי הציג שלשום תחזית פסימית, כאשר הבהיר שהסיכונים העומדים לפני הכלכלה האמריקנית גדלו.
הוא אף הוסיף, כי אינו מודאג בגלל יציבות המערכת הפיננסית
אלא בגלל היכולת לתת אשראי לצרכנים, כדי להניע את הכלכלה. מכאן, קובע ברננקי, תימשך ההאטה הכלכלית במחצית השנייה של השנה וגם ב-.2009 ההתאוששות המצופה נדחתה לשנת .2010
בימים שבהם הכלכלה הגדולה בעולם מידרדרת למשבר, השפעתה תורגש גם במשק הישראלי. צפויה ירידה ביצוא לשוק האמריקני, שהוא אחד השווקים החשובים של התעשייה הישראלית.
כמו כן, קיים חשש שההאטה תפקוד גם את שוקי אסיה, כולל סין - כך שלא נמצא שווקים חליפיים לתוצרת הישראלית.
חשוב להדגיש שישראל אינה אי בודד של יציבות וצמיחה, במיוחד כאשר בתעשייה הישראלית מורגשת האטה בצמיחה בשיעור של .1%
אין להסתמך על האינפלציה הנמוכה, אלא דווקא להיערך לתקופה קשה. תחזית זו מחייבת את משרד האוצר ואת בנק ישראל לזרז את הטיפול בגיבוש תוכנית להתמודדות עם החמרת המצב הכלכלי.
זו צריכה להיות עדיפות ראשונה של הממשלה, עוד בטרם יושלמו הדיונים על תקציב המדינה לשנה הבאה.