פיצויים על פי עמלות
מה אומר חוק הפיטורים בדבר התראה מוקדמת והאם מחשבים עמלות מכירה בפיצויי הפיטורים

פיטורים יוסי אלוני
חוק הודעה מוקדמת לפיטורים והתפטרות, התשס"א 2001, קובע: "מעביד המבקש לפטר עובד ייתן לו הודעה מוקדמת לפיטורים". החוק מטיל את החובה לתת לך הודעה מוקדמת על המעסיק, ולא על כל גוף אחר.
הנסיבות היחידות שבהן פטור המעביד ממתן הודעה מוקדמת (דהיינו, מתשלום עבורה, בין אם עבדת בחודש הזה ובין אם לאו), מצוינות בסעיף 10 לחוק.
סעיף זה מאפשר לפטר ללא הודעה מוקדמת רק כאשר קדמו לפיטורים נסיבות מחמירות (כגון הפרת משמעת חמורה המצדיקה זאת).
למותר לציין שאי הגעה לעבודה עקב פציעה בתאונת עבודה אינה עבירת משמעת חמורה. לכן, בהינתן העובדות שציינת, לא נראה שיש בסיס לטענת המעביד - ועליו לשלם לך דמי הודעה מוקדמת כחוק.
ניתן להכליל עמלות בפיצויים
האם עמלות מכירה נחשבות במסגרת חישוב פיצויי פיטורים?
תקנות פיצויי פיטורים (חישוב הפיצויים והתפטרות שרואים אותה כפיטורים), התשכ"ד 1964, קובעות אילו רכיבים יובאו בחשבון לצורך חישוב פיצויי פיטורים, ואלה הם: שכר יסוד, תוספת ותק, תוספת יוקר מחיה, תוספת משפחה ותוספת מחלקתית או תוספת מקצועית.
בנוגע לעמלות, נשאלת השאלה אם יש לראות בהן חלק משכר היסוד של העובד (ואז להכלילן בשכר הקובע לפיצויי פיטורים), או שמא יש לראות בהן תוספת חיצונית לשכר היסוד (ואז אין להכלילן בשכר הקובע לפיצויי פיטורים).
תקנה 9 לתקנות פיצויי פיטורים מתייחסת לעניין זה, בקובעה: "היה שכר עבודתו של עובד, כולו או מקצתו, משתלם... בחלק מהפדיון או שהיה עיקר שכר עבודתו לפי כמות התוצרת, יראו כשכרו האחרון ביחס לשכר כאמור את השכר הממוצע
של 12 החודשים שקדמו לפיטורים".
בית הדין הארצי לעבודה קבע שתקנה זו מאפשרת להכליל עמלות, המשולמות על בסיס אחוזים ממחזור המכירות או מן הרווחים, בשכר היסוד של העובד.
בית הדין הבהיר שקבלת העמדה ההפוכה (שלפיה אין לכלול עמלות בחישוב השכר הקובע לפיצויי פיטורים) היתה מביאה למסקנה, שכל מי שמקבל את שכרו אך ורק על בסיס של עמלות לא יהיה זכאי כלל לפיצויי פיטורים - מסקנה שהיא, לדעת בית הדין, "בלתי סבירה בעליל" וסותרת את תכלית החקיקה בעניין.
לכן נקבע שעובד המקבל דרך קבע עמלות בגין מכירות, ושכרו משתנה מדי חודש בהתאם לגובה העמלות, יקבל פיצויי פיטורים שיתחשבו בעמלות אלה. פיצויי הפיטורים שלו יחושבו לפי השכר הממוצע שקיבל ב-12 החודשים האחרונים לעבודתו.
עו"ד מור פרנס-קוריאל, מומחית בדיני עבודה