הריבית השנתית בשוק האפור: 499%
לא כדאי לקחת הלוואה בשוק האפור: בבדיקה שבוצעה בקרב 24 משרדים להלוואות בשוק האפור נמצא כי הריבית האפקטיבית בשוק האפור גבוהה במאות אחוזים מזו המותרת על פי חוק. איחור בפירעון אחד יגרור קנס בהיקף 10% מסך ההלוואה הכולל
24 המשרדים שנבדקו פרסמו מודעות גלויות בתקשורת למתן הלוואות והם פועלים בתל אביב, בחיפה, בירושלים, בבאר שבע ובהרצליה.
חלק מאנשי השוק האפור הדגישו בפרסומיהם כי הם פועלים "באישור משרד האוצר" או לחלופין שמדובר "במימון הזול ביותר בארץ". החוקרים טוענים כי הקשר של שני פרסומים אלה למציאות רחוק מאד, בלשון המעטה.
עוד ציינו החוקרים כי המלווים בשוק האפור ביקשו מהפונים להציג דפי חשבון של חשבונם האישי בבנק בשלושת החודשים האחרונים, תעודת זהות, שני תלושי שכר אחרונים, טופסי בעלות על דירה ואישורי תשלומי ארנונה, וכן צ'ק פתוח. המלווים ציינו כי יומיים לאחר הצגת המסמכים יקבל הלווה מענה.
בשיחות הודגש כי בשוק האפור יאספו כל מידע מכל מקור אפשרי אודות הלווה ומצבו בבנק, ובכמה מקרים אף נדרש
הלווה להציג שמות של ממליצים על יושרו. החוקרים ציינו עוד כי לעתים נדרש הלווה לשלם "עמלת הלוואה מיוחדת" לפתיחת תיק בסכומים של 400-700 שקל, דבר שהשפיע באופן ישיר על מימון ההלוואה.
בחלק מהמקרים הובהר כי איחור בפירעון תשלום אחד יחויב בקנס של 10% מהיקף ההלוואה הכולל, ואיחור נוסף יגרום לדרישה לפירעון מיידי של כל ההלוואה בצירוף 20% קנס מסכום ההלוואה הכולל. כמו כן תלווה דרישת הפירעון המיידי בתשלום שכר טרחת עורך דין בסך 750 שקל בגין הוצאת מכתב התראה ומכתב דרישה.
החוקרים הוסיפו כי בשוק האפור קיימות שיטות גביית חובות נוספות, שלא באמצעות עורך דין, אלא על ידי גובים וגורמים שדואגים להבהיר ללווים שכדאי להם לעשות מאמץ עליון לפרוע את חובם.
רו"ח פלדבוי מהמרכז ללימודים אקדמיים ציין כי הריבית הבנקאית המקובלת היא פריים, כלומר 3.75%, ועוד 1.5%. על פי חוק ההלוואות החוץ בנקאיות מותר לגבות ריבית שנתית של 17%-20% – נתון הנמוך משמעותית מהנתונים שנאספו בסקירה.