לא הכל שחור
כדור הארץ יהיה נקי יותר, האנרגיות החלופיות יהיו זמינות יותר, כוחן של מדינות הנפט יפחת - ואפילו מספר תאונות הדרכים יירד. האם סיום משבר מחירי הנפט והדלק הוא ההזדמנות הגדולה של המהפכה הירוקה?

מחירו הגבוה של הנפט בעולם מזיק וצפוי להזיק גם בעתיד. רוב כלכלות העולם ואזרחי העולם וכל אחד מאיתנו נפגעים מכך באופן ישיר (במחירי הדלק והחשמל) ועקיף (במחירי מוצרים, סחורות וחומרים).
הדעות חלוקות בנוגע למשבר האנרגיה הנוכחי: האם הוא נובע ממניפולציות פוליטיות ומספקולציות של גורמים שונים בשווקים הפיננסיים, או שהוא נובע ממשבר אנרגיה אמיתי בגלל עלייה בביקוש האנרגיה - של יותר מ-2 מיליארד אזרחי סין והודו ושל אזרחי מדינות מתפתחות אחרות?
אבל כך או אחרת, ולמרות שהחור בארנק שלנו מקשה לראות את הדברים גם בצורה אחרת - למחירי נפט גבוהים ישנם יתרונות חשובים לאנושות כולה, ולכל אחד ואחד מאיתנו. הבלוף הגדול ביותר שקשור למחירי הנפט, מאז ומעולם, הוא שבשום מקום לא הוסיפו להם את עלות ההשפעות החיצוניות של תוצרי הבערה שלו - כלומר את הערך הכלכלי של נזקים בריאותיים וסביבתיים שנגרמים משימוש בדלקים.
בשנים האחרונות, ובמיוחד לאחר ועידת קיוטו שעסקה בדרכים לצמצום הפגיעה באקלים כדור הארץ, ניכרת התייחסות כלכלית להשפעות החיצוניות. אבל אפילו כעת עדיין לא מוטלים על הנפט מסים ייעודיים, שבאמצעותם ניתן היה לסבסד פיתוח מקורות אנרגיה חלופית.
בהיעדר התייחסות להשפעות החיצוניות היה הקרב בין הנפט לבין מקורות אנרגיה חלופיים אבוד מראש. כל הפיתוחים בתחום האנרגיה ממקורות מתחדשים - שמש, רוח וחקלאות אנרגיה - לא יכלו להתחרות במחיריו הנמוכים מדי של הנפט, לפחות עד לעלייה הדרמטית האחרונה במחירים.
רמת המחירים הנוכחית עשויה להיות שעתם היפה של מפתחי האנרגיה
הפעם צריך לקוות שהדברים יהיו שונים ושאם מקור העלייה האחרונה היה ספקולנטים או מהלכים פוליטיים, אזי ממשלות המערב ימנעו ירידה עתידית במחירי הנפט. הפיתוח של מקורות אנרגיה חלופיים יגרום לכך שעם הזמן תוזל הטכנולוגיה והאנרגיה שמופקת מהם, וממילא ייווצר חסם עליון למחירי הנפט.
שוק האנרגיה העולמי - רובו שוק של נפט, גז ופחם - מגלגל מדי שנה כ-6 טריליון דולר, שהם כ-10% מתפוקת הכלכלה העולמית. זאת אולי הסיבה שכמה מן השמות הגדולים בעולם ההיי-טק מפגינים בתקופה האחרונה מעורבות גדלה והולכת בפיתוח מקורות אנרגיה חלופיים, וזה כשלעצמו מעורר תקווה גדולה לפתרונות מעשיים כבר בטווח הנראה לעין.
בין לבין, עליית מחירי הנפט כבר הביאה לכמה שינויים מועילים ברחבי העולם. כך, למשל, התגובות המיידיות בארה"ב לזינוק במחירי הבנזין היו צניחה במכירות של כלי רכב זוללי דלק - בעיקר ג'יפים, מיניוואנים וטנדרים גדולים, ומיד לאחר מכן התרסק גם הביקוש לכלים כאלה בשוק המשומשות.
בארה"ב מדווחים על צמצום משמעותי של נסיעות, וכל אלה תורמים כמובן לצמצום צריכת הדלק, וחשוב מכך: לצמצום משמעותי של פליטת מזהמי אוויר מכלי הרכב. כמו כן הפחתת מספר הנסיעות גורמת לצמצום תאונות הדרכים.
באירופה מעריכים כעת שיעדים שהוצבו בעבר לסך מרבי של פליטת דו-תחמוצת הפחמן מכלי רכב, יעדים שיצרני הרכב טענו שאי-אפשר יהיה לעמוד בהם - יושגו בתקופה הקרובה - ואפילו לפני המועדים שנקבעו במקור, וכל זאת בזכות הגידול הדרמטי בביקוש לכלי רכב קטנים וחסכוניים. במילים פשוטות: מחירי דלק גבוהים תורמים לאיכות הסביבה.
משברי הדלק בשנים 1973 ו-1981 יצרו בזמנם פאניקה ציבורית שגרמה לתגובות דומות, אלא שיותר משני עשורים של מחירי דלק נמוכים הרדימו בשעתו את כל היוזמות לפיתוח אלטרנטיבות לנוזל השחור.
כמעט מיותר להזכיר שחלק הארי של תפוקת הנפט בעולם נשלט על-ידי משטרים עוינים למערב בכלל ולישראל בפרט, וכמה מהם הם בפירוש מקור הרע בעולם.
מפיקות נפט אחרות הן מדינות מושחתות ומסואבות כמו ניגריה, והעושר בנפט לא מנוצל לרווחת ההמונים אלא לרווחת מעטים ולפגיעה ברבים אחרים. כל הדברים האלה ישתנו ביום שבו תסתיים הבלעדיות הכמעט מוחלטת על נפט כמקור אנרגיה.