צובעים על המכון: עליית מכוני השיזוף המלאכותי
אחרי אינספור קמפיינים להעלאת המודעות, הציבור מתחיל להפנים: השיזוף בשמש מסוכן. את הפירות קוטפים מכוני השיזוף המלאכותי ויצרניות תכשירי השיזוף ללא שמש, שמגלגלות 10 מיליון שקל בשנה

המסלול המהיר לקבלת גוון עור שחום עובר כיום בלא מעט מכונים המציעים מיטות סולריום ומתקני שיזוף בהתזה, ומי שמחפש פתרונות זולים יותר ימצא את מבוקשו בשלל תכשירים ביתיים.
הדרך האלגנטית ביותר לתפוס צבע - ולא בבריכה הפרטית או בחוף הים - היא על מיטת השיזוף (סולריום). "היתרון המשמעותי של המיטה הוא בפולסים הקבועים שהיא פולטת ובשיזוף המבוקר", אומרות אביבית שפירא ואיילת טופז, בעלות מכון השיזוף סן-טרופה שבתל אביב.
עד שמגיעים לצבע הרצוי, מומלץ להגיע לטיפול - שנמשך רבע שעה - אחת ליומיים. לאחר מכן מומלץ לשוב פעם בשבוע ל"תחזוקה". "בניגוד לרובצים בשמש, שמפקירים את גופם לקרניה במשך שעות עד שעורם נצרב ומתקלף, לקוחות המשתזפים על מיטת סולריום ופועלים לפי ההוראות לעולם לא יישרפו ועורם לא ייחרך", טוענות שפירא וטופז.
עם זאת, הן מציינות כי השימוש במתקן אסור לנשים בהריון ולסובלים מלחץ דם ומבעיות לב. "חשוב לבחור במקום בעל ניסיון והמלצות כדי להימנע מעוגמת נפש".
האם זה הפתרון האידאלי? מבחינה אופנתית - אולי כן. מבחינת בריאות - ממש לא. לפי האגודה למלחמה בסרטן, השימוש במיטת שיזוף מסוכן בדיוק באותה מידה כמו חשיפה לאור השמש.
"חשיפת יתר לקרינה זו עלולה לגרום לפגיעה בעיניים ובראייה, לפריחה, להתקמטות מוקדמת של העור, לריבוי כתמים ונגעים קדם-סרטניים ולסיכון ממשי לחלות בסרטן העור ומלנומה", מסבירה נאווה ענבר, ממלאת מקום דוברת האגודה.
"חשוב לדעת", היא מזהירה-מאיימת, "שאין דבר כזה,'שיזוף בטוח'. כל חשיפה לקרינה היא מסוכנת, מזיקה ובלתי הפיכה". עד כדי כך מסוכנת, שארגון הבריאות העולמי המליץ לאחרונה לא לאפשר לקטינים להשתמש במיטות שיזוף, בנימוק שגופם המתפתח רגיש יותר להשפעתה של הקרינה האולטרה-סגולה.
מי שבכל זאת מוכן לקחת על עצמו את הסיכונים, מוזמן לשלם כ-450 שקל עבור 10 טיפולים. אפשרות אחרת לתפוס צבע היא דרך שיזוף במתקני התזה.
"זה אמצעי שקיים בשוק כ-4 שנים ועדיין מסמל מהפכה בתחום - הוא לא מזיק לעור בכלל", טוענת שפירא. "רופאי עור ממליצים למי שסובל מנמשים ומבעיות עור להשתזף בדרך זו. הצבע המותז עשוי מתרכובת של חומרים המיוצרים מרכיבים טבעיים בלבד. בדרך זו נצבע האפידרמיס המת שבשכבת העור העליונה מבלי לחדור לשכבות התחתונות, והאפקט נשאר במשך שבוע עד 10 ימים. טיפול בשיטת ההתזה במכון עולה 150 שקל והוא מתאים לכולם, אפילו לנשים בהריון".
אלא שגם כאן לא הכל בטוח. "הבעיה העיקרית נובעת מן הטעות הנפוצה של המשתמשים, שחושבים שעורם מוגן כשהוא צבוע", אומרת ענבר. "אנחנו מתריעים כי הגוון השזוף אינו מגן על העור מפני קרני השמש המזיקות, ועל כן יש צורך להשתמש במסנני קרינה המותאמים לגוון הבהיר המקורי של העור, ללא קשר לצבע שנראה".
את התכשירים לשימוש ביתי המבוססים על אותו עיקרון אפשר לרכוש בחנויות הפארם ובבתי המרקחת. התכשירים מופיעים על המדף במגוון צורות: ג'ל, קרם, משחה, תרסיס ופודרה.
להערכת עוזי ויזינגר, מנהל אגף הסחר בסופר-פארם, שוק מוצרי השיזוף הביתי מוערך בכ-10 מיליון שקל וגדל מדי שנה. הגידול בביקוש נובע מהמודעות הגוברת לסכנת החשיפה לשמש, אך גם ממגוון המוצרים.
לפני השימוש בתכשיר מומלץ לעשות פילינג לעור. הפילינג יגרום לעור להיות חלק ונקי יותר וכך לקבל גוון אחיד. למריחת החומר מומלץ להצטייד בכפפות מנתחים נצמדות או לשטוף היטב את הידיים מיד בסיום המריחה. אם הגוון שהתקבל לאחר השימוש הראשון בהיר מדי לטעמכם, אפשר למרוח שכבה נוספת לאחר 45 דקות.
גם במדף בתכשירים הביתיים כדאי לבדוק ולהשוות מחירים בשל הפערים הגדולים הקיימים בין מותג למותג.
אסתי לאודר מציעה לקראת הקיץ ספריי לשיזוף עצמי שמכיל ויטמין B5 וויטמין E, והוא נטול שומן ואלכוהול. המחיר לצרכן: 140 שקל ל-125 מ"ל.
לוריאל מציעה תחליב בעל תכונות דומות, "סאבליים ברונז", שתכולתו 125 מ"ל ומחירו 90 שקל. מדינה מילאנו מציעה עבור אותה מטרה סומק דו-גוני במרקם אבקתי. המחיר: 229 שקל. התכולה: 20 גרם.
עוד בשוק: תחליב לשיזוף עצמי בשם "קפיטל סוליי אוטו ברונזנט" של וישי, השומר על אפקט השיזוף עד 12 שעות. המחיר: 129.99 שקל ל-100 מ"ל.
חברת האיפור גיורא שביט מציעה ברונזר (תכשיר שיזוף) אבקתי, הניתן לשימוש גם כפודרה, ב-110 שקלים.
ולמי שאחרי הכל מעדיף את הדרך הטבעית - וגם הזולה - של רביצה בשמש, ענבר מצרפת עוד אזהרה: "בארצות קרות אמנם רצוי להיחשף לשמש כדי לעודד ספיגה של ויטמין D בעצמות, אך בישראל שטופת השמש די בדקות
"מעבר לזה אין חשיפה בריאה, אך יש נזק מצטבר. על כן, אם רוצים בכל זאת לתפוס קצת צבע, רצוי לעשות זאת אחר הצהריים ולהצטייד במסנן קרינה של 15 ומעלה. לבהירים מאוד מומלץ להשתמש במסנן קרינה של 30 ומעלה".