הממשלה אישרה את תוכנית החירום להצלת משק המים
תוכניתו של שר התשתיות התקבלה פה אחד על ידי הממשלה. התקציב: 2 מיליארד שקלים
במהלך ועידת המים והחקלאות השנתית, שערך על ידי תאגיד המים מי גולן ברמת הגולן בשבוע שעבר, הודיע שר התשתיות, בנימין בן אליעזר על תוכנית חירוםבהיקף של שני מיליארד שקל להצלת משק המים בישראל. התוכנית הונחה הבוקר לשולחן הממשלה וקיבלה את אישורה.

השקת קמפיין המים,שר התשתיות הלאומיות, בנימין פואד בן אליעזר ומנהל רשות המים, אורי שני
בן אליעזר כינה את משבר המים הנוכחי כ"משבר מים שמעולם לא ידענו כדוגמתו", וציין כי החורף האחרון היה שחון באופן קיצוני וממוצע הגשמים הגיע ל-65% מהממוצע הרב שנתי בלבד. "המצב באגן הכנרת ובאזור ההר גרוע במיוחד – ממוצע הגשמים עומד על פחות מ-60% מהממוצע הרב שנתי", אמר.
"לשם המחשה, המוביל הארצי סגור החל מתחילת ינואר, ולמרות זאת עלה המפלס בשישה סנטימטר בלבד ונמצא כרגע פחות מחצי מטר מעל הקו האדום''.
יו"ר רשות המים, פרופ' אורי שני, תיאר באותה ועידה את מצבו הגרוע של משק המים הישראלי, ואמר שהכנרת ומאגרי המים הגיעו כבר מתחת לקו האדום ומתקרבים לקו השחור – שמשמעו נזק תמידי ליכולת האיגום של מים במדינת ישראל.
"לפי המצב כיום, חסרים עדיין 290 מליון קוב מים למשק המים הישראלי", ציין. "באם החורף הבא יהיה שחון, ניאלץ בשנה הבאה לאסור השקיה של גינות ונאלץ לייבש את כל הדשאים. לאור העובדה כי המחסור העיקרי במים במדינה הוא במים שפירים, צעד זה של ייבוש הגינות יהיה בלתי נמנע".
עיקרי ההצעה
ארבעה סעיפים עומדים במרכז הצעת השר:
1 - הקצאת 120 מליון שקלים לפעולות המיועדות לצמצום הביקוש ועידוד חסכון בשימוש במים והגדלת היצע המים בטווח הקצר (פעילות הסברה ועידוד לשימוש יעיל במים, תעריפי מים מעודדי חיסכון, הקצאות לגינון ציבורי ברשויות המקומיות, הגברת פיקוח ואכיפה).
2 - הקצאת 915 מליון שקלים לקידום מפעלי השבת מי קולחין ב-5 השנים הקרובות.
3 -הגדלת כמות המים המותפלים בישראל לכדי לפחות 750 מלמ"ק לשנה, כאשר 600 מלמ"ק מתוכן יושלמו עד שנת 2013, והשאר עד 2020. (כיום
מותפלים 138 מלמ"ק באתרים אשקלון ופלמחים; 100 מלמ"ק בהקמה במתקן בחדרה. באוגוסט בשנה שעברה התקבלה החלטת ממשלה להגדיל את כמות המים המותפלים לכדי 505 מלמ"ק לשנה).
4 -הקמת צוות בינמשרדי לטיפול לצורך ייעול וזירוז ההליכים לרבות ההליכים הסטטוטוריים להקמה והרחבה של תשתיות מים.
בראשות הצוות יעמוד מנהל הרשות הממשלתית למים וביוב או מי מטעמו, וחברים בו נציגי מינהל התכנון במשרד הפנים, נציגי משרד האוצר, נציגי מינהל מקרקעי ישראל, נציג משרד המשפטים ונציג משרד התשתיות הלאומיות.