האמת שמאחורי הפנסיה
המהפכה הפנסיונית יצרה בקרב הציבור בלבול רב בכל הנוגע להשקעה לטווח ארוך ומרבית העצות שהציבור מקבל שטחיות ולא בהכרח מדויקות

הבעיה היא שחוסר ההבנה מוביל אותנו פעמים רבות להסתמך על מידע שטחי, שאינו בהכרח רלוונטי או נכון, אבל כזה שאנחנו מצליחים איכשהו לעכל. כפי שמעיד מאיר אוזן, יו"ר קבוצת שקל, ניהול ביטוח ופיננסים, "מבחינה שיווקית מדובר בשוק רדוד עם הרבה סיסמאות ריקות מתוכן. העניין הוא שדווקא בגלל המורכבות של הפרטים אנשים נוטים להיתלות בכל מיני סיסמאות שיווקיות שטחיות, בטיפים שאינם בהכרח נכונים או בפרמטרים לא ממש ענייניים לבחירת מסלול פנסיוני".
והתוצאה? בסופו של דבר, הציבור הוא שמשלם את המחיר ובוחר תוכניות חיסכון שלא בהכרח מתאימות לו.
ישנם כמה וכמה טיפים בתחום, שאמנם קנו להם תהילה אך הם לא תמיד בבחינת "ראה וקדש". ריכזנו עבורכם כמה אמיתות שאנו מרבים לשמוע בשנה האחרונה. לרבות מהן יש חלופות, הסברים או הבהרות שישימו אותן בפרופורציות הנכונות, כדי שנוכל לראות את התמונה הגדולה בצורה נכונה יותר ומדויקת ככל האפשר.
מה אומרים היועצים: יש לבדוק מהם דמי הניהול הנהוגים בקרן. כספים אלה נגבים בשיעור של עד 2% בקרנות השונות, אך הפערים בגינם יכולים להיות משמעותיים מאוד בהצטברות הכספים.
המציאות:
אין ספק כי חשוב מאוד לברר מהי רמת דמי הניהול הנהוגה, אך ההיתלות באחוז דמי הניהול כפרמטר העיקרי לבחירת קרן פנסיה היא מוטעית. כפי שמבהיר ירון שמיר, מנכ"ל
"בשורה התחתונה-אף קרן אינה מסוגלת לתת את כל היתרונות לעמית: גם שירות מעולה, גם תשואה גבוהה, גם דמי ניהול נמוכים, גם שינ רותים נלווים מגוונים וגם ביטוח משנה. על כל עמית ועמית לקבוע את סדר העדיפויות שלו".
מה אומרים היועצים: חשוב לבדוק עד כמה בית ההשקעות הוא גדול, בעל אוריינטציה שירותית ומאפשר לכם לעקוב אחרי המתרחש בחשבונכם. בדקו את שעות הפעילות ואת מתן השירות, בררו אם קיים אתר אינטרנט שבאמצעותו תוכלו לצפות בפרטי חשבונכם ואם ישנו מוקד שירות לקוחות הזמין לשאלותיכם.
המציאות:
מכיוון ששוק ההון בישראל הפך בשנים האחרונות לתחרותי מאוד, כל בתי ההשקעות מתאמצים להראות שיפור ולהשקיע בתחום השירות. לדברי שמיר, "צריך לזכור שהטכנולוגיה שתומכת בשירות נאות ללקוח מחייבת השקעה גבוהה מאוד, שלא כל בית השקעות מסוגל לעמוד בה.
האם מכאן כדאי להסיק שברמה השירותית עדיף לבחור גוף ותיק וגדול? ישנה הנחה שחשיבות גודלו של בית ההשקעות קריטית כאן, כי הוא יכול להרשות לעצמו להשקיע בתחום. מנגד, כדאי להביא בחשבון שבשוק הפנסיוני פועלים גופים ותיקים שדווקא אצלם קיימות הבעיות הגדולות בתחום, כי מערכת המחשוב שלהם נבנתה טלאי על גבי טלאי עקב השינויים התכופים בשוק".
מה אומרים היועצים: יש לבדוק שהקרן מציגה תשואות גבוהות לאורך זמן. ככל שההשקעות ייעשו בצורה טובה יותר, התשואה תהיה גדולה יותר וכך גם החיסכון הפנסיוני. תשואה מעל 10% נחשבת גבוהה.
המציאות:
אין ספק שלרכיב התשואה יש משמעות רבה, אך היתלות אך ורק בו היא טעות. לדברי אוזן, "אי אפשר לבחון את פרמטר התשואה בלי לבדוק גם את רמת הסיכון שבה הושגה התשואה. יש להבחין גם בין סוגי הקרנות: קרנות קטנות ישקיעו את רוב נכסיהן בארץ, ולכן יש להן יכולת תגובה מהירה לשינויים שחלים בשוק ההון בישראל והן יציגו לעתים תשואה עודפת.
מנגד, לקרנות גדולות יש יכולת לפזר נכסים גם בחו"ל, ומכאן שיש להן יתרון של פיזור סיכונים. בשורה התחתונה אין כאן כללי אצבע פשוטים וההמלצה היא להיעזר במומחים, שמכירים מקרוב את ההשקעות של הגופים".
מה אומרים היועצים: קרן שהעמיתים בה הטרוגניים מבחינה גיאוגרפית ומבחינת גיל, מין ועיסוק, תינזק פחות מפגיעת אירועים בלתי צפויים. נוסף לכך, בשל הערבות ההדדית יש לבדוק מהי מדיניות ההחתמה של חברים חדשים, הנמצאים בסיכון גבוה יחסית.
המציאות:
האפשרות שעמית יוכל לבדוק בעצמו את מרכיבי אוכלוסיית הקרן היא קלושה. לדברי אוזן, "הרבה מאוד מהפרמטרים שצריך לבחון אפשר לנתח רק בעין מקצועית. לבוא ולהגיד למישהו שהוא צריך להבין את מדיניות ההחתמה של הקרן זה לא רציני".
אוזן טוען כי את מדיניות הקבלה הכללית של הקרן אפשר להסיק מתהליך הקבלה האישי של אותו עמית. למשל, אם הקרן ביקשה ממנו הצהרת בריאות, אפשר להניח שהיא מניחה רף גבוה יותר לסינון חברים, וזה פרמטר חיובי מבחינת העמית. האם הכלל הזה תמיד נכון? לא. "קרן פנסיה גדולה, למשל, לא צריכה להיזהר בקבלת עמיתים", הוא אומר.
מה אומרים היועצים: בגופים המנהלים ביטוחים לטווח ארוך, אמינות היא אחד הפרמטרים החשובים ביותר. לפני בחירת קרן יש לבדוק את המוניטין שלה ושל מנהליה מבחינת אמינותם ומקצועיותם.
המציאות:
אין ספק שאמינות היא גורם מכריע ולוותק בשוק יש משמעות קריטית, אבל על רקע האפשרויות לנייד כספים מהקופות השונות יש כיום בשוק בתי השקעות חדשים שמתאמצים להתבלט. יכול להיות מקרה שבו בית השקעות ותיק יציע קופת גמל צעירה.
כמו כן, מנהלי בתי ההשקעות מתחלפים עם השנים ואי אפשר להתבסס אך ורק על המוניטין שלהם כשבאים להשקיע בחיסכון ארוך טווח. מלבד זאת, כבר קרו מקרים שבהם בתי השקעות בעלי מוניטין ומנהלי השקעות צעירים עשו טעויות קריטיות. אמינות ומוניטין בכל תחום הם פרמטרים הפכפכים וחמקניים.
מה אומרים היועצים: בית השקעות מומלץ הוא כזה המעניק שירותים נלווים לחבריו. בחלק מבתי ההשקעות מגוון השירותים הוא מצומצם ומחייב התקשרות עם בתי השקעות נוספים לצורך קבלת חלק מהמוצרים.
המציאות:
לא תמיד מגוון השירותים הוא שקובע אלא איכותם. אוזון: "לעתים נוח לנהל, למשל, את קופת הגמל ואת קרן הפנסיה באותו בית השקעות, עם אותו סוכן, אבל לא חכם לעשות זאת מטעמי פיזור הסיכונים ההשקעתיים. נוסף לכך, את ההנחה שלפיה עמית שהוא לקוח במוצר אחד בבית השקעות יזכה להטבה במוצר אחר של בית ההשקעות צריך לבדוק לפי איכות ההטבות הניתנות באותו מקום ביחס למקומות אחרים ".