חולם על בזק
ועדת גרונאו לא ממש ספרה את קווי זהב כמתחרה ראויה בשוק התקשורת. הבעלים, שאול אלוביץ', מאיים כעת להיות גדול כמו בזק
כך למשל, איש העסקים הנחבא שאול אלוביץ' יכול בצדק למנות את עצמו עם נפגעי ההמלצות שהגישה ועדת גרונאו לשר התקשורת. הועדה כמעט שלא התייחסה לחברה, ולא סיפקה לה כל תמריץ.
התעלמות הוועדה מיורוקום ומקווי זהב מתחדדת על רקע המאמצים הרבים של משרד התקשורת להכניס לשוק התקשורת מתחרים חדשים שיתחרו באמצעות טכנולוגיות תקשורת מתקדמות בשליטתה של בזק. המשרד כמעט כפה על חברות הכבלים לפתח רשת תקשורת טלפונית כתנאי להיתר המיזוג בין 3 החברות.
אלא שלמרות התייחסות הועדה, אלוביץ', יבואן טלפונים סלולריים של נוקיה ובעל השליטה בחברת 012, לא זנח עדיין חלום ישן, שהפך כמעט לאובססיה: להיות בזק. יורוקום, חברת האחזקות שבבעלותו, ניסתה כל אופציה אפשרית והיתה בכל מקום שממנו אפשר לטפס לראש שרשרת המזון של שוק התקשורת. אלוביץ' ניסה לקחת חלק בקבוצות שביקשו לרכוש את בזק: הוא היה שותף בקבוצות שהקימו חברות סלולר ונמנה עם מייסדי פרטנר.
כשרק נוצרה האפשרות להקים חברת תקשורת ארצית שתתחרה בבזק באמצעות קווי תקשורת אלחוטיים (LMDS), אלוביץ' היה שם והשקיע עשרות מליוני שקלים מכספו, עד שהתברר שהטכנולוגיה אינה מתאימה והמודל העסקי אינו תקף.
מצולק מניסיונות הנפל נשאר אלוביץ' בשולי השוק, אולם אין צורך לרחם עליו. הבלעדיות על יבוא מכשירי נוקיה עשתה אותו למיליארדר ולאחד המשקיעים הפרטיים החשובים ביותר בענף התקשורת. הצלחה גדולה נוספת יש לאלוביץ' גם בחברת אינטרנט זהב - החברה שצמחה כספקית חיבור לאינטרנט וכעת מציעה גם מגוון שירותי רשת ואף שותפה עם מיקרוסופט באתר- MSN התמזגה עם המתחרה הגדולה קווי זהב והשיקה לאחרונה, איך לא, שירותי טלפון על רשת האינטרנט (Voice over Broadband).
לאלוביץ' יש השקעת ענק נוספת: הוא מחזיק בכשליש ממניות חברת הלוויין יס שבשליטת בזק. השקעה זו הסבה לאלוביץ' בעיקר הפסדים כבדים, שעל חלקם הוא הצליח לכסות באמצעות מכירת עשרות אלפי ממירים ללקוחות החברה.
אמנם קווי זהב של אלוביץ' היא חברת תקשורת ענקית המספקת שירותי שיחות בינלאומיות, אינטרנט וטלפוניה, אבל נראה היה הוועדה לא ראתה בקווי זהב מתחרה גדול מספיק שיכול להתמודד עם בזק, ועל כן לא המליצה להעניק לה את התמריצים שלהם קיווה אלוביץ' למשל בעדיפות בהקצאת תדרים אלחוטיים.

אלא ששבועיים לאחר הגשת ההמלצות הפתיעה סטלה הנדלר, מנכ"לית קווי זהב, את בכירי משרד התקשורת. הנדלר הגישה למשרד בקשה לקבל רישיון להקמת חברת סלולר. בשיחה עם שר התקשורת, אריאל אטיאס, הציגה המנכ"לית הנמרצת את תוכניותיה בקוים כלליים: החברה תרכוש רישיונות לתדרים אלחוטיים המאפשרים להקים רשת סלולרית על שטח מוגבל בטכנלוגיית WiMax, ותקים רשת סלולרית שתפעל בעיקר באזור גוש דן.
כדי לכסות את יתר אזורי המדינה, קווי זהב תרכוש מחברות הסלולר האחרות זמן אוויר ותציע ללקוחות טלפונים שיישאו את שמה אבל יפעלו למעשה על רשתות הסלולר הקיימות: פלאפון, סלקום או פרטנר.
על פניו משרד התקשורת אמור להתלהב מהרעיון: מנהלי המשרד מודאגים זה זמן רב מדעיכת התחרות בשוק
חיוב המפעילות הקיימות לאפשר למפעיל חדש לפעול על תשתיותיהן נשקל בחיוב זה 5 שנים לפחות. במשרד התקשורת מעוניינים גם לראות חברות תקשורת המשתמשות בטכנולוגיית WiMax החדשה, והתהליכים לקראת הקצאת התדרים ל- WiMax החלו כבר בקיץ האחרון.

קווי זהב היא מועמדת ראויה להקמת רשת הסלולר החמישית בישראל. זוהי חברה גדולה יחסית, ותיקה ומוכרת, בעלת ניסיון רב בשירות לקוחות וניהול מקצועי ומעסיקה כ- 1,700 עובדים . הסיכון שבכניסתה לתחום נוסף קטן יחסית. קווי זהב היא גם חברה רעבה: השווקים המסורתיים שבהם היא פועלת רוויים וסובלים משיעורי צמיחה נמוכים.
אבל מי שמפנטז על בריחה מהקרטל הסלולרי לזרועות קווי זהב יצטרך לאזור לא מעט סבלנות. טכנולוגיית ה- WiMax, שעליה מבקשת קווי זהב להסתמך, אינה נחשבת עדיין טכנולוגיה מסחרית, ויעברו עוד שנתיים שלוש עד שניתן יהיה לרכוש טלפונים סלולריים המתאימים לטכנולוגיה זו. גם אם תצלח הטכנולוגיה החדשה את מחלות הילדות ותקנה לה אחיזה מסחרית בשווקים, יעברו עוד שנים רבות עד שאפשר יהיה להציע ללקוחות מבחר מכשירים שיוכלו להתחרות במבחר המכשירים שמציעות המפעילות הוותיקות.

רכישת שירותים מחברות סלולר אחרות היא תנאי הכרחי לתוכנית של אלוביץ'. הקמת רשת עצמאית אינה כלכלית עקב בעיות שטרם נפתרו בטכנולוגיה החדשה ועקב העלות הגבוהה של הפריסה הארצית. אלוביץ' והנדלר לא המציאו את השיטה. היא נוסתה במקומות שונים בעולם, אבל ההצלחה אינה מובטחת.
בשנת 2000 שקלה פלאפון, שנקלעה לקשיים נוכח בעיות טכניות וניהוליות, לשקם את מעמדה בשוק באמצעות הסכם "מפעיל וירטואלי" עם וירג'ין, אך החליטה בסופו של דבר לפתח מותג עצמאי בשם "אסקייפ". נוסף לכך הסדרי מפעיל וירטואלי נבחנו באירופה על ידי מפעילים שנקלעו למצוקה בעקבות משבר הבועה ובעקבות המחירים המופרזים ששילמו תמורת תדרי הדור השלישי.

אחת הדרישות שהציגה הנדלר לשר התקשורת, כתנאי לכניסת קווי זהב לענף הסלולר, היא פתיחת שירותי האינטרנט של חברות הסלולר ומתן אפשרות לקווי זהב לספק שירותי אינטרנט וערך מוסף על גבי רשת הסלולר. מבחינת חברות הסלולר, דרישה זו היא כמעט בלתי נסבלת. אבל אלוביץ' אינו רואה בקווי זהב רק פלטפורמה לתחרות ישירה בחברות הטלפון הנייח והסלולרי.
בעתיד הרחוק יותר הוא מתכוון להתחרות גם בחברות הלוויין והכבלים. ועדת גרונאו המליצה למשרד התקשורת לחייב את בזק ב"פירוק תשתיות". כלומר: בזק תחויב לאפשר למתחרים להיכנס למרכזיות שלה ולהתחבר לחוטי הטלפון או לסיב האופטי המגיע לבית המנוי.
בדרך זו יוכלו המתחרים להעביר את מנויי בזק אליהם, תוך שהם משלמים לבזק תשלום מוסכם כלשהו על השימוש בתשתיותיה. אבל בקווי זהב רואים באפשרות להיכנס למרכזיית בזק הזדמנות פז להציע למנויי החברה מהירויות גלישה גבוהות שיכולות להגיע לעשרות מגה. באמצעות רוחב הפס הגבוה ניתן יהיה לספק למנויי החברה שירותי טלוויזיה רב?ערוצית, כמו הכבלים והלוויין. בניגוד ל- WiMax, הטלוויזיה על גבי הרשת היא טכנולוגיה קיימת ועובדת.