מגזרים עניים
על פי בנק ישראל, שיעור החרדים והאזרחים הערביים מכלל העניים מגיע ל-60%. מחקר הבנק מצא שבזמן שבמגזר החרדי מצטרפים לשוק העבודה, הסיכוי של אזרח ערבי להיות מועסק - הולך וקטן עם השנים
כך עולה מהפרק "סוגיות במדיניות הרווחה", בדו"ח של בנק ישראל ל-2007, שיפורסם באפריל. הקטע עוסק בהסתברות להיות עני בקרב המגזרים השונים. על פי בנק ישראל תחולת העוני אינה אחידה באוכלוסיות השונות. העוני גבוה במיוחד בקרב הערבים והחרדים - שני מגזרים המהווים כרבע מהאוכלוסייה, אך שיעורם בכלל העניים גבוה יותר: כ-60%, ב-2007.
כדי לאמוד את ההתפתחויות בתחומי התעסוקה והעוני של קבוצות האוכלוסיה השונות, נבדקה ההסתברות היחסית להיכנס למעגל העוני. הסתברות יחסית זו מוגדרת כיחס בין ההסתברות של הקבוצה הנדונה לבין ההסתברות הנמדדת באוכלוסייה כולה למעט הקבוצות הנדונות.
קיצוץ בקצבאות
ההסתברות היחסית של הערבים להיות עניים עלתה במהלך התקופה. בנק ישראל מצא כי הסיכוי היחסי של אדם ערבי להיות מועסק, בניכוי כל המאפיינים הדמוגרפים האחרים, יורד עם השנים, דבר הדוחף את האוכלוסייה הערבית אל מתחת לקו העוני.
הקיצוץ בקצבאות בשנים האחרונות דחף לעלייה מסוימת בהשתתפות נשים ערביות בכוח העבודה, אולם שינוי זה לא הביא עד כה לגידול בתעסוקה.
במגזר
החרדי, לעומת זאת, אובחנה מגמת שינוי ב-2006: תחולת העוני בקרבו ירדה וגם ההסתברות היחסית להיכלל בקבוצת העניים. ניתן לקשור את הירידה בתחולת העוני ובסיכוי להיות עני לכניסתם של החרדים לשוק העבודה.
בבנק ישראל טוענים כי הסיבות לכניסת חרדים לשוק העבודה, הן הקיצוצים החדים במערך הקצבאות בשנים האחרונות ותוכניות תעסוקה מיוחדות שפותחו לאוכלוסייה זו.