ישראל תצטרף ל-OECD בתוך פחות משנתיים
מזכ"ל הארגון, ג'ופה אנגל גוריאה, אמר אמש לעסקים כי תהליך צירופה של ישראל ל-OECD לא יימשך שנתיים-שלוש, אלא זמן קצר יותר. למרות האופטימיות, עדיין קיימים פערים בין ישראל לבין המדינות המתועשות
גוריאה הוסיף כי בשבוע האחרון סוכם בארגונו על מפת הדרכים לגבי המשא ומתן עם ישראל. הוא מתכוון למסור על ההתפתחות גם בביקורו בארץ בסוף החודש, כאשר ישתתף בוועידת ראש הממשלה.
OECD הנו ארגון לשיתוף פעולה כלכלי ופיתוח, המאגד שלושים מדינות המנהלות כלכלות שוק חופשי, המגדירות את עצמן כבעלות ערכים משותפים ומשתפות פעולה, מול האתגרים הכלכליים, החברתיים והסביבתיים המאפיינים את עידן הגלובליזציה של כלכלת העולם.
ישראל אינה חברה בארגון ה-OECD. למרות שבמרבית התקשרויותיה עם מדינות אחרות באמנות למניעת כפל מס, היא אימצה את אמנת המודל של הארגון. כמו כן, בשנת 2006 שינה בנק ישראל את שיטת החישוב של התמ"ג הישראלי, כך שיתאים לשיטות החישוב של הארגון, כדי לאפשר את הצטרפותה של ישראל אליו.
לפני כשבוע בלבד ישראל החליטה לפתוח במערכה דיפלומטית לזירוז הליך הצטרפותה ל-OECD. המטרה היא שהליך זה יקוצר לשנה וחצי. ההחלטה התקבלה בהתייעצות של ועדת ההיגוי הממשלתית, בראשותו של סטנלי פישר ובהשתתפות נציגי משרדי האוצר, החוץ, התמ"ת והמשפטים. המערכה תקיף את כל המדינות החברות בארגון, במיוחד ארצות הברית, צרפת ויפן.
אך עם כל המאמצים שעושים בנק ישראל ומשרד האוצר בכל הזירות האפשריות, במטרה לצרף את ישראל כחברה מלאה ב-OECD, מתברר כי יש עדיין פערים נרחבים בינה לבין המדינות החברות בארגון. החוב הציבורי של ישראל עדיין גבוה מאוד, והתוצר לנפש עדיין נמוך לעומת ממוצע המדינות החברות.
נטל המס העקיף גבוה
החוב הציבורי של מדינת ישראל עדיין גבוה יחסית-83% תוצר בשנת 2007. אמנם חל שיפור והחוב ירד מ-102% ל-83% בתוך 4 שנים בלבד, אולם הוא עדיין גבוה בהרבה מהחוב הציבורי הממוצע במדינות ה-OECD, רק 57% תוצר. אגב, התנאי להצטרפות של מדינות שונות למסגרת של האיחוד האירופי הוא הורדת החוב הציבורי לרמה של כ-60% תוצר , בהתאם לאמנת מסטריכט. אך במדינת ישראל זה עלול לקחת עוד שנים רבות (עד 10 שנים).
הוצאות הממשלה בישראל עדיין גבוהות מאוד יחסית לתוצר, ומגיעות ל-46% תוצר לעומת 40% תוצר בלבד במדינות החברות בארגון.
המשק הישראלי צומח בקצב המהיר ביותר במערב. הצמיחה בישראל מרשימה מאוד-5.2% לעומת 2.7% בלבד ממוצע מדינות ה-OECD. אבל עדיין התוצר לנפש נמוך מאוד בארץ-רק 22 אלף דולר, לעומת
30 אלף דולר בממוצע במדינות המתועשות.
גם האבטלה בישראל גבוהה. אף שהאבטלה ירדה בשיעור חד של 3.3% בתוך 3.5 שנים, היא עדיין גבוהה יחסית-7.6% לעומת כ-6.8% בממוצע של שאר המדינות.
למרות הרפורמה במס הכנסה והפחתות המסים התכופות, אזרחי ישראל עדיין משלמים שיעורי מס גבוהים יחסית, במיוחד במסים העקיפים (מע"מ ומס קנייה). נטל המס הכולל מגיע בישראל ל-36% תוצר , לעומת 32% בלבד במדינות המתועשות.
נטל המס הישיר בישראל (כולל מס הכנסה) הוא מהנמוכים בעולם-רק 19% תוצר לעומת 21% תוצר במדינות OECD. נטל המס העקיף בישראל הוא הגבוה בעולם-17% תוצר בהשוואה 10% בלבד במדינות המתועשות. לעומת זאת, מס החברות יורד בהדרגה בישראל ומגיע השנה ל-29% בלבד , לעומת 28% במדינות ה-OECD.