מצלמים את נימו
צילום תת-מימי הוא כבר לא תחביב יקר ומסובך. למעשה, לא צריך היום יותר ממצלמה דיגיטלית, מארז מתאים וציוד צלילה בסיסי כדי להגיע לתוצאות מרשימות. מדריך
מצויד במצב רוח אתגרי, נסעתי למקום שבו הים עמוק כאג'נדה והדגים תמיד פוטוגניים – אילת. בדרך אספתי איתי את אנוש-שרון ארואטי, צוללן ותיק, צלם חובב ומנהל בית-הספר לצלילה אקווטיקה בתל-אביב. המטרה: לצלול לראשונה עם מצלמה ביד, ליהנות כמו משוגעים ולנסות להפיק בדרך כמה שיותר תמונות מפעימות.
צלילות צילום כמו אלו שערכנו באילת נחשבו עד לאחרונה לעיסוק יוקרתי לבעלי אמצעים. אבל הצילום הדיגיטלי והתפתחות תרבות הפנאי שינו את המצב, וכיום רבים יכולים לעסוק בשני התחביבים, ואף לשלבם. לפי ארואטי, דרוש רק ציוד מתאים, ניסיון של מספר שעות צלילה וכמה עצות טובות.
כדי להיות צלם תת-מימי מוצלח רצוי קודם לדעת לצלול. הצילום התת-מימי דורש שליטה בתנועה מתחת למים. קורס צלילה בסיסי נמשך 5 ימים, ולרוב עולה כ-1,500 שקל . כמה מועדוני צלילה מציעים קורס יומי חד-פעמי שמשלב צלילה וצילום. התענוג יעלה לכם בין 500 ל-600 שקל.
נוהלי הבטיחות בצלילה

לרוב המצלמות המקצועיות והקומפקטיות ניתן כיום לרכוש מארזים עמידים במים הקרויים "בתי מצלמה" (Housing). המארזים נמכרים על-ידי יבואני המצלמות, עולים 1,400-800 שקל, ולרוב מתאימים לצלילה לעומק של עד 40 מטר.
חברות כמו Ikelite ו-Sea & Sea מייצרות מארזים עמידים יותר ויקרים יותר עבור רוב דגמי המצלמות הקיימים בשוק. מי שרוצה להתנסות בלי להשקיע מאות שקלים, יכול לשכור במועדוני צלילה מצלמה עם מארז, במחיר שלרוב עומד על 100 שקל לצלילה. לאחר התקנת המצלמה במארז, יש לוודא את אטימותו על-ידי טבילתו במכל מים, ולוודא כי לא עולות ממנו בועות אוויר. על טבעת האיטום להיות נקייה מאבק ומשערות, שעלולים לגרום לנזילה איטית.
ארואטי ממליץ לטבול את המארז כשעדשת המצלמה מופנית מטה. באופן זה, אם האיטום איננו מושלם רק העדשה תיפגע, וגוף המצלמה יישמר.

נועם קוטלר, מנהל בית-הספר לצלילה Nemo Diver וצלם עטור פרסים, ממליץ לערוך מחקר מקדים על מנהגיהם של הדגים ובעלי החיים שאותם הולכים לצלם ועל שעות הפעילות שלהם. לרדת למים עם מצלמה בלי להתכונן זה כמו לרדת לרחוב עם מצלמה בלי להתכונן – נדרש מזל גדול, ולרוב התוצאות הן בינוניות ומטה. ההכנה המוקדמת עוזרת לגלות את הרגעים המיוחדים. בצלילה, שבה זמן הנשימה מוגבל, הרגעים האלה נדירים וחמקמקים במיוחד.
יצבו את גופכם כדי למנוע מריחה של התמונה רצוי לאחוז את המצלמה היטב בשתי הידיים בעת סחיטת כפתור הצילום.את הגוף ניתן לייצב על-ידי שכיבה על הקרקע, אולם יש להקפיד לא לפגוע בדברים מסוכנים או עדינים, ולא להעיף יותר מדי חול מהקרקעית. פיזור החול גם מאלץ את הצלם להמתין לשקיעתו וגם פוגע באלמוגים.
בניגוד להרגל הנפוץ לעצור את הנשימה בעת צילום רגיל, כשצוללים עצירת הנשימה אסורה לחלוטין ואף מסוכנת. החזקת אוויר בריאות עלולה להביא לקרע בריאה בעת העלייה לפני המים.

אחד המאפיינים של צילום תת-מימי הוא אובדן צבע ככל שמעמיקים. הצבע האדום נעלם כבר בעומק של 3 מטרים. כעבור 2 מטרים נוספים נעלם הכתום. הצהוב נוטש את הספקטרום בעומק של כ-10 מטרים , והירוק אחרי 24 מטר.
כדי שהתמונה תכיל קצת יותר מאשר גוונים כחולים מומלץ להישאר בעומקים רדודים שבהם יש יותר אור שמש, ולהיעזר בפלאש. המגרעות בפלאש הן הארת חלקיקים קטנים שצפים במים וגורמים לאפקט של "שלג" (backscatter), ועודף אור, שעשוי לשטח את התמונה ואף לשרוף אותה. על אלה אפשר להתגבר בעזרת פלאש חיצוני שלא יכוון ישירות על אובייקט הצילום, או בעזרת מסך עמעום (diffuser), שמגיע עם מארזי המצלמות האטומים למים ומפזר את האור מהפלאש הישיר.

עוד דרך להחזיר את הצבע לתמונה היא לבצע כיול ידני של ה-White Balance. אפשרות זו מצויה בתפריטיה של כמעט כל מצלמה דיגיטלית.
יש לבחור בה, להפנות את המצלמה למשטח לבן וללחוץ. באמצעות פעולת הכיול הזו מזהה המצלמה את השפעת תנאי התאורה, ומתקנת אותם. כרטיס פלסטיק לבן יכול לשמש כמשטח לבן מתחת למים. רצוי לבצע את הכיול בכל פעם שיורדים לעומק חדש.

על מנת להתגבר על הטשטוש שיוצרים המים, רצוי להתקרב לאובייקט כמה שיותר: ככל שיהיו פחות מים בין המצלמה לאובייקט, כך תצא התמונה חדה וצבעונית יותר. אולם יש לדעת מתי לעצור – עדיף לוותר על תמונה טובה מאשר לסכן אלמוגים עדינים או לעצבן ברקודות.

שבירת האור במים יוצרת תמונות דוממדיות. את העומק אפשר להחזיר לתמונה על-ידי התמקדות באובייקט בולט, כשמאחוריו אובייקט אחר, מטושטש. למשל, דג מעניין שמצולם בחדות על רקע אלמוג מטושטש יעניק לצילום תחושה תלת-ממדית.

ארואטי ממליץ בחום לצלם מלמטה, כשהאובייקט נמצא מעליכם והמצלמה מכוונת אל פני המים והשמש. בעוד שבימים כתיקונם העצה הזו היא מתכון לתמונה שרופה, מתחת למים קרני השמש יוצרות ניגודי אור דרמטיים ומעניינים. האור מקיף את האובייקט במסגרת, ומחדד את רקע המים באופן שממחיש את חוויית הצלילה. תמונות שמצולמות באופן זה מעניינות יותר מתמונות שמצולמות אל מול הקרקעית או על רקע המעמקים.

ככל שתצלמו את אותו הנושא יותר פעמים, מזוויות שונות וממרחקים שונים, עם פלאש ובלעדיו ועם כיוונים שונים של White Balance, כך יגדל הסיכוי שלכם להפיק תמונה מוצלחת. האפשרות לבדוק כל תמונה מיד, לשפר ולצלם שוב היא אחד מיתרונות הצילום הדיגיטלי שכדאי במיוחד לנצל.

תודה מיוחדת לסיגלה שוהם