הביטוח לחו"ל לא מכסה חולים כרוניים
חברות ביטוח מוכרות פוליסות ביטוח לחו"ל גם לחולים במחלות כרוניות. הבעיה: באותיות הקטנות בפוליסה כתוב שהמבוטח לא יקבל בפועל כיסוי כמעט לאף אירוע רפואי שיתרחש בחו"ל
למעשה, מבוטחים אלו אינם מכוסים על-ידי ביטוחי הנסיעות, וייתכן שרבים מהם משלמים לשווא את דמי הביטוח.
בדיקה של פוליסות הביטוח הנפוצות ביותר בשוק מגלה סעיפי החרגה רבים שיוצרים מצב שבו לא יוכל המבוטח לקבל בפועל כיסוי כמעט לאף אירוע שייערך במהלך שהותו בחו"ל.
אף שחברות הביטוח מודעות לסעיפי ההחרגה הרבים, הן מוכרות את הפוליסות לחולים הכרוניים ולעתים אף גובות סכומים גבוהים מהרגיל בשל הגדרתם ככאלו.
סעיפי ההחרגה נוגעים לכל החולים במחלות כרוניות - כגון סוכרת, סרטן ומחלות לב. בקטגוריה זו נכללים גם חולים שעברו צנתור או ניתוח מעקפים. מעיון בנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי בישראל יש 2 מיליון איש הנכללים בקטגוריה של "חולים במחלות כרוניות."
מבדיקה שערך עו"ד דוד פייל עולה, כי חברות הביטוח משווקות לחולים אלה פוליסות יקרות ורחבות יותר מהסטנדרטיות, אשר אמורות לכסות עלויות של טיפולים רפואיים בחו"ל, הנובעים מהסתבכות של מחלה קיימת.
קריאת האותיות הקטנות, מה שמכונה "החרגות"
רכישת ביטוח נסיעה לחו"ל נעשית בישראל כלאחר יד, לרוב בטלפון, כאשר לעתים קרובות המבוטח מקבל את הפוליסה הפיזית רק לאחר חזרתו מהנסיעה. עם זאת, גם אם המבוטח ראה את הפוליסה וחתם עליה - לדעתם של עורכי-דין המתמחים בתחום, האחריות אינה שלו.
בדיקה מדגמית של כמה פוליסות ביטוח מגלה כי הן לא מכסות מצבים שמוגדרים על-ידן כ"החמרה" של המחלה.
מלי ביגר, מנהלת אגף נוסעים לחו"ל בהראל, מסרה בתגובה לפניית עסקים: "אנחנו בדרך כלל מדריכים את הסוכנים שלנו לבחון ולשאול ולנסות לכוון את הלקוח לפוליסה המתאימה לו ביותר."
ביגר הוסיפה כי בהראל קיימת פוליסה מיוחדת למקרים של החמרת מצב כרוני, ומי שמבקש לעשות פוליסת ביטוח לחו"ל ויציין כי הוא נוטל תרופות באופן קבוע, יוצע לו להוסיף את ההרחבה למקרים של החמרה.
מכלל נמסר בתגובה: "לכלל בריאות, שהינה חברת הביטוח הגדולה ביותר בתחום ביטוח נסיעות לחו"ל, מגוון רחב של פוליסות נסיעות לחו"ל המותאמות לצרכים שונים".
"מרבית הפוליסות מיועדות ומתאימות לאנשים בריאים ללא מחלות. ישנן פוליסות המכסות מצב בריאות קיים או מחלות קיימות. מרביתן מכסות אנשים עם בעיות רפואיות או במצב בריאותי יציב שלא קיבלו טיפול רפואי במשך חצי שנה טרם היציאה לחו"ל. לאנשים שקיבלו טיפול בחצי שנה שלפני הנסיעה מוצעת פוליסה אחרת, שנקראת "אקסטרא שור פלוס."
"זוהי פוליסה חיתומית שכפופה למילוי שאלון רפואי ולצירוף מסמכים. הפוליסה ניתנת לרכישה באמצעות הסוכנים. בכל מקרה, כל אדם צריך לבדוק את הפוליסה המתאימה לצרכיו".
אילו כיסויים רפואיים ניתן לרכוש לפני הנסיעה לחו"ל?
קופות החולים אינן מעניקות ביטוח רפואי לחברי הקופות היוצאים לחו"ל, אך הן מוכרות (למשל קופת חולים מכבי) ביטוחים משלימים שיכסו את הטיפול בבעיות רפואיות שייווצרו שם. הכיסויים ניתנים אך ורק עבור בעיות רפואיות חדשות הנוצרות בחו"ל, ולא בגין בעיות רפואיות קיימות. חברות ביטוח רבות מסרבות לבטח לדוגמה חולה לב עם בעיות קשות או נשים בהריון.
האם הביטוחים הרפואיים שמספקות חברות כרט טיסי האשראי עונים על הצרכים?
ביטוחים אלה נמכרים בדרך כלל באמצעות סוכנויות הביטוח הפועלות מול חברות כרטיסי האשראי. כדי לוודא שהביטוח תקף יש להפעילו באמצעות התקשרות למוקד הטלפוני קודם ליציאה לחו"ל.
האם משתלם לרכוש את הכיסויים הנוספים בגין הביטוחים הרפואיים?
בדרך כלל כן, במיוחד אם מדובר בנסיעה ארוכה יחסית ולמקומות שאינם מתוירים. יש חברות ביטוח המוכנות לכסות מקרים חריגים כמו הריון או מחלות לב, אבל פרמיית הביטוח עולה בהתאם. החשוב ביותר הוא לא לקחת סיכונים מיותרים בחו"ל, ולדעת שרמת שירותי הרפואה שם לא תמיד זהה לזו המקובלת בישראל.