גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


1,2,3 - נמכר!

מדי שנה נערכות בישראל עשרות מכירות פומביות • ציורים, תכשיטים, יודאיקה ואפילו ריהוט מוצעים למכירה באלפי דולרים • והקונים? לא רק מיליונרים

לירן דנש | 19/6/2007 17:18 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כמה כסף תהיו מוכנים להשקיע ביצירת אומנות שמצאה חן בעיניכם? גם בישראל, יש חובבי אומנות שלא יהססו לשלם כמה עשרות אלפי דולרים.

האספנות בישראל עברה שינוי בשנים האחרונות וצמחה באופן ניכר - בעיקר עקב התפתחותו של האינטרנט. בתי המכירות והאספנים הוותיקים והחדשים הפכו לנגישים בכל העולם, וכל אדם כיום יכול לבחור ולקנות יצירות ואמנות - שפעם כלל לא היה חשוף אליהם.

מרבית המכירות הפומביות בישראל נערכות על פי המסורת בחודש יוני, במקביל למכירות הגדולות המתקיימות ברחבי העולם. לרוב מחירי היצירות נעים בין 1,000 דולר ל-400 אלף דולר, כשלעיתים מדובר אף ביצירות יקרות יותר. במכירה האחרונה למשל, שנערכה בבית המכירות הישראלי כריסטיז נמכרו עשרות יצירות בסכום שיא של 4.3 מיליון דולר.

המכירות הפומביות מתקיימות "בדיוק כמו בסרטים", אלא שמעניין לגלות כי לא כל הקונים נוכחים באולם המכירה. אספנים מפורסמים או סלבריטאים שונים מעדיפים לרוב להשתתף במכירה באמצעות הטלפון ולא להראות. הסיבה לכך היא לעיתים הסכומים הרבים שהם משקיעים בקנייה, או משום שאינם רוצים שינסו לחקות את אוסף האומנות שלהם.

המכירות הפומביות הפופולריות ביותר בעולם הן של חפצים אישיים - עזבונות של כוכבים מפורסמים. במכירה פומבית שנערכה רק לפני חודש בבית המכירות כריסטיז נמכרו שמלות של השחקנית אודרי הפבורן אף ב-800 אלף דולר. תסריט של מרילין מונרו ועליו כתב ידה, נמכר באותה מכירה ב-20 אלף דולר. שמלה שלבשה הכוכבת ברברה סטרייסנד בסרט מצחיקונת, נמכרה ב-33 אלף דולר.

צילום: אלירן חיאט. עריכה: יובל ליפשיץ
מלחמות חורמה בין הקונים

רוני בהרט מנהלת בית המכירות כרטיסטיז הישראלי, מסבירה כי השמות הנמכרים ביותר במכירות בארץ הם בעיקר של אומנים ישראלים – ראובן רובין ומניה כץ, בעוד תמונות של פיקאסו ואנדי וורהול מתאימות יותר לטעמו של הקהל הבינ"ל.

לפי מה נקבעת מחירה של יצירה?
לדברי בהרט המחיר נקבע לרוב על פי ההיסטוריה של היצירה ואיכותה. תג המחיר אף מושפע מהמחירים בהם נמכרו יצירות קודמות של האומן. בהרט מסבירה בהקשר זה כי שוק האומנות הינו נזיל למדי ומושפע מטרנדים שונים, והאספנים משפיעים זה על זה. "עד לפני כמה שנים היצירות הנמכרות ביותר בארץ היו של ציירים ישראליים משנות ה-20 של המאה שעברה. בשנים האחרונות ישנה דווקא נטייה גדולה יותר של קונים לרכוש תמונות של יוצרים ממזרח אירופה, שנמכרות כיום במחירים יקרים הרבה יותר".

לדברי חזן, גם העובדה כי קונים רבים מנהלים ביניהם מלחמות חורמה על יצירות האהובות עליהם במיוחד,

מקפיצות את מחירי התמונות, ואף מגיעות לריב בין אספנים גם על יצירות במכירות אחרות. כל אלה, מעלים את המחירים ומשנים את הערכת השווי של היצירות.

בהרט מציינת, כי התמונה היקרה ביותר שנמכרה בארץ, "נקר הזמן" של האמן מרדכי ארדון, שנקנתה ב-2006 במחיר של 645 אלף דולר - הוערכה במחיר נמוך בעשרות אלפי דולרים מהמחיר בו נקנתה. גם דב חזן, מבעלי בית המכירות תירוש מדגיש כי נתקל בלא מעט הפתעות בעבודתו. במכירה הפומבית שנערכה השבוע העריך חזן ציור של מקובסקי בשם "שחקני דמקה" ב-30 אלף דולר. בסופו של דבר, נמכרה היצירה בהרבה ב-282 אלף דולר - הרבה מעל למצופה.

"המכירות הפומביות - לא רק למיליונרים"

מה מביא אנשים למכור את היצירות שבידיהן? 
"יש אספנים שונים שהחלו בבניית אוסף בעל אופי מסויים ובאמצע הדרך מעוניינים לפנות דווקא לכיוון אומנותי שונה. יש אספנים שרכשו יצירה מוצלחת יותר של האומן האהוב עליהם, ואז רוצים למכור את התמונה הקודמת של הצייר שהייתה ברשותם. אנשים אחרים - פשוט רוצים לממש את הנכס ולהרוויח את הכסף על היצירה", מסבירה בהרט.

חזן מצידו מציין כמה שמות של אספנים ישראליים מפורסמים שהעדיפו למכור את יצירותיהם ולהצטייר כחובבי אומנות. "בשנים האחרונות מכרנו את העיזבון של הפסנתרנית פנינה זלצמן ואת העיזבון של הברונית דה רוטשילד ואת האוסף של אייבי נתן. המכירה הראשונה שלנו הייתה של יצירות מהאוסף של פלאטו שרון". 

בבית המכירות תירוש המגמה דווקא הפוכה וישנה פתיחות רבה יותר לקהל רב יותר של חובבי האומנות, ש"יוכל לקנות במסגרת המכירה גם יצירות במחירים של כמה מאות שקלים בלבד", לדברי חזן. "אנו מוכרים במקביל לתמונות ולפסלים גם יודאיקה, תכשיטים, שטיחים, ריהוט ופורצלן במחירים של כ-1,000 דולר - לא רק למיליונרים", מציין חזן.

לדברי חזן קהל חובבי האומנות הישראלי הולך וגדל עם השנים. "בדרך כלל משתתפים בכל אחת מהמכירות שלנו בין 1,000 ל-2,000 משתתפים בערב אחד, בו מוצגות כ-400 יצירות אומנות". בנוסף, בשנים האחרונות גדלה גם הנכונות להשקיע סכומים גדולים יותר ביצירות האהובות. "במכירה האחרונה נמכרו כ-250 יצירות בסכום שיא של 2.6 מיליון דולר".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים