אספרסו של חצות
מגמה חדשה בענף הקפה המקומי: עוד ועוד ישראלים מעדיפים להעביר את חווית הכנת המשקה המעורר ושתייתו אליהם הביתה • שוק מכונות הקפה הביתיות פורח, אבל איך תדעו באיזו מכונה להשקיע וכמה? • במקום בית קפה - קפה בבית
אמנם אירופה היא השוק הגדול ביותר למכשירי אספרסו ביתיים בזכות היקף מכירות של יותר מ-2.5 מיליון יחידות לשנה ומחזור של למעלה מ-520 מיליון יורו, אבל גם אצלנו נרשמת פריחה בענף: מדי שנה נמכרות כ-40 אלף מכונות קפה ביתיות, והשוק מגלגל 30-20 מיליון שקל בשנה - והיד עוד נטויה.
לדברי אבינועם כהן, מנהל השיווק של קנווד בישראל, שוק הקפה הישראלי גדל בכ-20% בכל שנה. אופיר פרימר, סמנכ"ל השיווק של מועדון הקפה, מציין כי הקטגוריה המתפתחת ביותר בשוק זה היא מכונות האספרסו האוטומטיות, שמציגות גידול של 60% בשנה. אחריהן נמצאות מכונות האספרסו עם המשאבה, שמציגות גידול של כ-15% בכל שנה.
לאור העובדה שתרבות הקפה במחוזותינו הולכת ומתפתחת בקצב מואץ, אין זה מפתיע שבשנים האחרונות נכנסו לשוק לא מעט שחקנים בינלאומיים חדשים, לצד שחקנים אלמונים ולא ממותגים. מכיוון שמדובר בשוק הכולל סוגים שונים של מכונות בטווח מחירים מדהים של 190 שקל ועד 27 אלף שקל - הבלבול בקרב הצרכנים גדול, ולעתים אנו מתפתים לשלם סכומים גבוהים מאוד עבור מכונה משוכללת הכוללת פונקציות שאנו לא צריכים כלל בשימוש הביתי.
"כל מכונות האספרסו פועלות על עיקרון דומה", מסביר דורון גלזר,
קיימות שלוש שיטות להפעלת הלחץ: הראשונה היא לחץ אדים, הגורם למיצוי נמוך של אבקת הקפה כך שהקפה המתקבל הוא דליל יותר ואיכותי פחות מאספרסו. משום כך מכונות אלה לא נחשבות למכונות אספרסו אמיתיות, והן מוצעות בטווח מחירים נמוך יחסית של 800-190 שקל.
השיטה השנייה היא לחץ ידני, והיא קיימת במכונות בעלות ידית הדומה לזו שבמסחטות מיץ: הפעלת לחץ על הידית היא שגורמת לסחיטה של אבקת הקפה והמים. הקפה שמתקבל איכותי מאוד, אך הפעלתן של מכונות אלה דורשת התעסקות רבה ומחייבת את המשתמש לדייק בעוצמת הלחיצה, בכמות הקפה שבכוסית ועוד. "מכונות אלה נחשבות לקלאסיות, ליוקרתיות וליקרות מבין מכונות הקפה הביתיות-מחירן 8,000-3,000 שקל ויותר - בין השאר משום שמושם דגש רב על עיצובן ומרביתן נעשות בעבודת יד", מסביר גלזר.
האופציה השלישית היא לחץ משאבה, שמעביר ודוחף את המים החמים בלחץ חזק דרך הכוסית כדי להביא למיצוי טוב של הקפה. מכונות אלה נחשבות למכונות האספרסו האמיתיות, משום שהן מכינות קפה עשיר בעל טעם משובח וארומה מושלמת. הן נקראות גם מכונות קפה חצי-אוטומטיות, משום שמשאבת הלחץ עובדת באופן אוטומטי באמצעות לחיצת כפתור, אבל כל שאר הפעולות נעשות באופן ידני. מחירן לא נמוך: 5,000-900 שקל, תלוי בלחץ, בהספק, במותג ובאביזרים ובמנגנונים נוספים.
הקטגוריה בעלת הצמיחה המרשימה ביותר היא של מכונות האספרסו האוטומטיות. אלה שבלחיצת כפתור אחת עושות הכל במהירות, בקלות וללא לכלוך ומייצרות את הקפה בלחץ מים וחום מדויקים, מסלקות את הפסולת למכל המיועד לכך וכוללות ברז להקצפה. אלא שלנוחות הזו יש מחיר גבוה: 10,000-5,000 שקל ויותר, תלוי כאמור בלחץ, בהספק וכדומה.
סוג המכונה הוא לא הפרמטר היחיד שיש להביא בחשבון. "גם פורמט הקפה שבו היא משתמשת בהחלט משמעותי מבחינה כספית", אומר אודי צ'צ'יק, מנכ"ל פאוזה. יש מכונות שמאפשרות שימוש רק בפולי קפה, שזוהי אופציה זולה ונפוצה המבטיחה קפה טרי בכל פעם ומאפשרת לבחור ולערבב לבד מגוון של מותגי קפה. ואולם היא כרוכה בהתעסקות מסוימת וברכישת מטחנת קפה. לעומתן, יש מכונות המאפשרות שימוש בקפה בתפזורת. גם כאן היתרון הוא במחיר הנוח וביכולת לבחור את סוג הקפה המבוקש. החסרונות הם טרחה רבה, לכלוך והעובדה שקפה שנ? טחן מראש מתחיל לאבד מטריותו לאחר שהאריזה נפתחת.
לחלק מהמכונות הללו ניתן לחבר מתאם המאפשר שימוש גם בפודים ובקפסולות. מדובר בכמות מדודה של פולי קפה טחונים המגיעים באריזה סגורה, ויש מכונות שעובדות רק על אחד מהשניים. ההבדל הוא שאת הקפסולות כל חברה מייצרת בתצורה ייחודית לה, גורם הכובל את המשתמש לסוג מסוים של קפה. גורמים בשוק משווים את שיווק מכונות האספרסו לשוק המדפסות הביתיות: היצרנים מספקים מכונות זולות באופן יחסי, אך "שובים" את הלקוח באמצעות הקפסולות.
לעומת זאת, לפודים יש תקן בינלאומי לגודל ולצורה, לכן מכונה המותאמת לתקן זה יכולה להכיל פודים של כל מיני חברות. בשני המקרים הרעיון הוא שמכניסים את הפוד או את הקפסולה למכונה והיא כבר עושה עבורכם את כל העבודה וחוסכת לכם את הטרחה והלכלוך.
החיסרון הבולט הוא ששניהם יקרים יותר מפולי קפה. בנוסף, מבחר הפודים הקיים בארץ אינו גדול, ואם מסיבה כלשהי נוצרת בעיה באספקה אי-אפשר להשתמש במכונה. ועוד דבר: בחברות מסוימות ניתן להשתמש רק בפודים או בקפסולות שלהן. כלומר, רכישת המכונה כרוכה גם ברכישת הקפה מהחברה, מה שמאלץ את הלקוח לרכוש מותג קפה אחד ולהיות תלוי בחברה אחת (שיכולה לקבוע מחיר גבוה יחסית לכל פוד או לקפסולה שתרכשו וכך בעצם להעלות את מחיר השימוש השוטף במכונה). לפיכך, מומלץ להעדיף מכונה שמאפשרת שימוש גם בפולי קפה או בקפה בתפזורת.
1. הלחץ נמדד ביחידות "בר" (Bar). הלחץ המינימלי למכונה ביתית טובה הוא 9-8 בר. לחץ אופטימלי הוא 18-8 בר.
2. לכל מכונה יש מכל שבו ממלאים את המים. קיבולת המכל נעה בין 0.75 ליטר ל-3 ליטרים, והמחיר הוא בהתאם. בחרו מכל בהתאם לכמות הקפה שאתם מכינים בדרך כלל, והעדיפו מכל נשלף, מאחר שניתן למלא בו מים ישר מהברז תוך כדי עבודת המכונה וגם קל יותר לנקות אותו.
3. מרבית המכונות מגיעות ללא מנגנון ניקוי פנימי, לכן חשוב לוודא כי חלקי המכונה ניתנים לפירוק קל ונוח.
4. הספק המכונות הוא 1,500-500 ואט. ככל שהוא גבוה יותר, כך חימום המים וההקצפה מהירים יותר, המכונה מוכנה לשימוש מהר יותר והמחיר שלה גבוה יותר. אם אתם לא מהממהרים, לא צריך הספק בשמים.
5. לא כל מכונה מגיעה עם האפשרות להקציף חלב, לכן כדאי לברר אם הפונקציה קיימת. מי שפחות חשובה לו איכות הקפה ומעוניין יותר בהקצפת חלב יכול להתפשר על הלחץ.
6. מכונות הקפה נחשבות למוצר מורכב מבחינה טכנית והן גם יודעות להתקלקל. לכן חשוב לברר מראש היכן ניתן השירות השוטף למכונה.