גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


בשאיפה להיגמל

תחליפי הניקוטין השונים: המדבקות, המסטיקים והמשאפים מבטיחים לגמול אותנו מעישון הסיגריות • אולם מחקרים מראים כי יעילותם של התכשירים מוגבלת למדי ועומדת על כ-15% בלבד • מהם בכל זאת היתרונות, ומה יגדיל את הסיכויים להיגמל?

איילה הורביץ, עסקים | 3/5/2007 8:37 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
על אף טרנד הבריאות השוטף את מקומותינו - מהרגל לא בריא אחד טרם הצלחנו להיגמל. כ-25% מהישראלים מעשנים. הישראלי מעשן 16.8 שנה בממוצע, והצריכה הממוצעת היא בין 20-10 סיגריות ביום (על פי נתוני חברת התרופות דקסון). לא חסרות סיבות להיגמל מעישון - החל בנזק לבריאות, דרך המטרד הסביבתי וכלה בעול הכלכלי. כ-65% מהישראלים ניסו להפסיק לעשן - אך ללא הצלחה. בשוק לא חסרים מוצרים שמתיימרים לעשות עבורנו את העבודה ומבטיחים לגמול אותנו אחת ולתמיד מההרגל המסריח. האם מוצרים אלה באמת יעילים?

שוק מוצרי ה-OTC (ללא מרשם רופא) לגמילה מעישון מגלגל כ-20 מיליון שקל בשנה, על פי נתוני סופר פארם וכולל תחליפי ניקוטין בצורות שונות. בנוסף לאלה קיימת תרופת מרשם הניתנת על פי החלטת רופא.

"מתוך 4,000 החומרים הקיימים בעשן הסיגריות, הניקוטין אינו החומר הרעיל ביותר - אך הוא החומר הממכר", מסביר ד"ר יוסי עזורי, מנהל היחידה למחקרים קליניים במכבי שירותי בריאות וממייסדי העמותה הישראלית הרפואית למניעה ולגמילה מעישון. "הניקוטין אחראי לתחושת ההנאה מהסיגריה, לכן חוסר הניקוטין במוח מקשה על המנסים להיגמל מעישון. תחליפי הניקוטין מנסים להעניק תחושה זו בצורה סינתטית".

לדברי עזורי, תחליפי הניקוטין הקיימים בשוק הוכחו במחקרים כיעילים יותר מאשר גמילה ללא כל עזרה, אך יעילותם מוגבלת ועשויה להגביר את הסיכוי להיגמל מ-3%-4% (גמילה ללא עזרים) לכ-15% בלבד. אחת הבעיות, לדבריו, היא הספיגה האיטית יותר בגוף של הניקוטין הסינתטי, שמוחדר לגוף דרך העור (במקרה של מדבקות) או דרך ריריות הפה (במקרה של מסטיק או של משאף). הניקוטין בסיגריה מגיע למוח מהר יותר, והתחליפים מתקשים לספק את אותה תחושת רוגע במהירות. אילו מוצרים לגמילה מעישון ניתן למצוא על המדפים?
מדבקות ניקוטין

מדבקות הן הצורה המוכרת ביותר של תחליפי ניקוטין - המדבקות מעבירות אספקה קבועה ומתמשכת של ניקוטין לגופם של אנשים שנהגו לעשן במהלך כל היום. המדבקות נראות כמו פלסטר רגיל ומשחררות את החומר הפעיל לגוף דרך העור. גמילה בסיוע מדבקות ניקוטין מתרחשת בשלבים ומטרתה להוריד בהדרגה את כמות הניקוטין שלה הגוף זקוק.

בשוק הישראלי יש שני סוגים

של מדבקות: מדבקת 24 שעות, הנותנת מענה מסביב לשעון ומיועדת בעיקר לאנשים אשר מתעוררים בבוקר עם צורך עז לסיגריה, ומדבקת 16 שעות שפועלת רק בשעות היום. על מדפי רשתות הפארם ניתן למצוא מוצרים שונים, כגון מדבקות "ניקוטינל" של חברת נוברטיס, "ניקוויטיו" של חברת JSK ומדבקות ניקורט. טווח המחירים: 107-91 שקל לאריזת שבע מדבקות.

ללעוס במקום לעשן

המסטיק מאפשר לנגמל לשלוט בכמות הניקוטין שיצרוך במהלך היום ואמור לסייע לאנשים שכמהים לסיגריה בעיקר בשעות מסוימות ביום או לאנשים המשתמשים בעישון במצבי לחץ.

המסטיקים הנמכרים בישראל מגיעים בשתי דרגות חוזק: 2 מ"ג - לאנשים המעשנים פחות מ-20 סיגריות ביום, ו-4 מ"ג - לאנשים המעשנים יותר מ-20 סיגריות ביום. על המדפים ניתן למצוא מוצרים כגון מסטיק ניקוטינל של חברת נוברטיס ומסטיק ניקורט של חברת דקסון.

טווח המחירים: מסטיקים של 2 מ"ג יעלו 112-38 שקל (בהתאם למספר המסטיקים באריזה). מסטיקים של 4 מ"ג יעלו 70-52 שקל (בהתאם למספר המסטיקים באריזה).

להתעסק עם משאף

לאלו שמכורים בעיקר לעיסוק - להרגשה של להחזיק משהו ביד ולהכניסו לפה - מציע השוק משאפים דמויי סיגריות. יש ערכות לנגמלים "מתחילים", הכוללות את סיגריית המשאף ושש ערכות מילוי, וכן ערכות מילוי המגיעות בחבילות של 42 יחידות. על פי נתוני סופר פארם, נגמלים המשתמשים במשאף צורכים 6-12 מילויים ביום, והמטרה היא, כמובן, לרדת בהדרגה במספר המילויים בהם משתמשים בכל יום. תכנית גמילה באמצעות משאף נמשכת בדרך כלל כ-12 שבועות. המשאף הנמכר בישראל הוא משאף ניקורט של דקסון ומחירו כ-128 שקל.

תחליף הולם. צילום: יח
תחליף הולם. צילום: יח"צ 

לעבוד על המוח

מלבד התרופות ללא מרשם קיימת גם תרופת מרשם, המסייעת להפסיק לעשן בלי להכניס ניקוטין לגוף. התרופה מסייעת בשבירת מעגל ההתמכרות במוח ומפחיתה את הדחף לעשן, את תסמיני הגמילה ואת העלייה במשקל, המלווה את הפסקת העישון.

התרופה הנמכרת כיום בישראל היא "זייבן" של חברת JSK. לדברי ד"ר עזורי, השימוש בתרופת מרשם אינו קשור לכמה המעשן הוא מעשן "כבד". "אדם המעשן סיגריות ספורות ביום יכול להיות מכור באותה מידה של אדם המעשן קופסה ביום". תרופות המרשם ניתנות למי שמנסה להיגמל - אם זהו האמצעי המתאים לו ביותר. קופסת זייבן המכילה 60 כדורים עולה 415 שקל.

סדנת גמילה

אם כן, מהו האמצעי היעיל ביותר לגמילה מעישון? נתונים שאספו ד"ר שני אפק משירותי בריאות כללית וד"ר יעל בר-זאב מענף בריאות בצה"ל מראים כי הדרך הטובה ביותר להיגמל היא לא בעזרת תחליפי ניקוטין אלא דווקא באמצעות סדנה. 50%-60% מהמשתתפים בסדנה הצליחו להיגמל, לעומת 30%-40% מאלו שנעזרו בטיפול תרופתי בלבד (התרופה זייבן) ללא הסדנה. בקרב המשתמשים בתחליפי ניקוטין - רק חמישית הצליחו להיגמל.

חיזוק נוסף ליעילות של תחליפי הניקוטין ניתן למצוא במחקר שהתפרסם בבריטיש מדיקל ג'ורנל, שאותו ערכו חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד בתחילת שנות ה-90. המחקר מצא כי 9% בלבד מהנחקרים שהשתמשו במדבקות לגמילה מעישון הפסיקו לעשן במשך שנה לפחות. מתוכם כמחצית חזרו לעשן בתוך שמונה שנים. לדברי ד"ר עזורי, ההתמכרות להרגל העישון (הסיגריה עם הקפה, הסיגריה אחרי האוכל וכו') מהווה חלק משמעותי בבעיית הגמילה, ואותה לא פותרים תחליפי הניקוטין. לכן הדרך היעילה ביותר היא לשלב את השימוש בתחליפים עם ליווי ועזרה של אנשי מקצוע, אשר יכולים לייעץ עוד לפני תהליך הגמילה ולמצוא את דרך הגמילה המתאימה ביותר לכל אחד.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים