לגור על הגלים
יש אנשים שמגורים ביאכטה על המים הם דרך חיים בשבילם. אבשי, בונה כינורות מעולם לא גר על קרקע מוצקה ואריה, פרופסור לזאולוגיה מתגורר כבר 19 שנה על סירת קטמרן. הם מספרים ל-nrg כמה זה עולה ומה היתרונות שבמגורים על יאכטה
אריה אינו הדייר היחידי במרינה. מלבדו מתגוררים בין 70 ל-80 אנשים בסירות העוגנות במרינה. מרקם האוכלוסייה מגוון למדי – רווקים, זוגות צעירים עם תינוקות, זוגות מבוגרים שילדיהם כבר עזבו את הבית, ופנסיונרים שמצאו שעת כושר להגשים חלום ילדות, דוגמת אריה.
עבור חלק קטן מהאנשים משמשת המרינה כפתרון דיור זול ונוח. דיירים אלה גרים על סירות בלי כושר שיט, המשמשות אותם למגורים ותו לא. לעומת זאת, רוב הדיירים במרינה לא הגיעו לשם משיקולים נדל"ניים, אלא מאהבת הים. הם נוהגים להפליג בכל זמן שמתאפשר, ולעיתים אף יוצאים לטיולים ארוכים לחו"ל. הבית, מטבע הדברים, בא איתם.
"זה אחד היתרונות הגדולים של המגורים על סירה" אומר אבשי ויינשטיין, שמתגורר על יאכטה ברציף 4. "אתה לוקח את הבית לאן שאתה נוסע". ויינשטיין, בונה כינורות במקצועו, מעולם לא גר בדירה על קרקע מוצקה. "תמיד רציתי לגור על יאכטה" הוא מספר, "וכשהיה צריך לעזוב את הבית של ההורים, זה היה רק הגיוני מבחינתי".
על מחירי אחזקת היאכטות מספר לנו רן סולם ממספנת תילתנית במרינה בהרצליה. "המחירים", אומר רן, "נעים על סקאלה רחבה מאוד – מאלפי עד מיליוני דולרים, ואף יותר". תמורת הקטמרן שלו שילם אריה 30 אלף דולר, ולטענתו שוויה עלה מאז. "כיום היא שווה כ-40 אלף דולר, כך שזו הייתה השקעה משתלמת" הוא אומר. ויינשטיין שילם תמורת היאכטה שלו כ-10,000 דולר, ולאחר מכן השקיע סכום נוסף בשיפוצים. "מעבר לזה יש תשלום עבור העגינה, וצריך גם להשקיע הרבה כסף בשיפוצים ותיקונים. כל דבר על הים מתקלקל הרבה יותר" הוא אומר.
מחירי העגינה משתנים ממרינה למרינה, ותלויים בעיקר בגודל הסירה. לעיתים כולל התשלום למרינה גם אספקה של חשמל ומים, עם כי בחלק מהמרינות נדרש תשלום נפרד. התשלום למרינה משתנה גם בהתאם למשך הזמן בו הסירה עוגנת - תשלום מראש עבור שנה יהיה זול יותר מתשלום חודשי.
לדוגמה: במרינה בתל אביב, יאכטה באורך של 37 רגל (כ-12 מטר) משלמת עבור עגינה למשך שנה כ-13,200 שקל, עלות חודשית של כ-1100 שקל. סכום זה כולל מים וחשמל עד כמות של עד 100 קילו-וואט.
מחירי הביטוח אף הם תלויים בגודל וסוג הסירה. לפי תקנות הנמלים (בטיחות השיט) כל כלי שיט מורשה במדינת ישראל חייב בביטוח אחריות כלפי הציבור,
הפרמיה עבור ביטוח צד ג' נע בין 240 דולר ל-300 דולר, בהתאם לגודל הסירה. ביטוח גוף השיט יעלה בסביבות 1% משווי כלי השיט. עבור כלי שיט מהירים – סירות מנוע וכו' – המחיר יכול להגיע עד 1.5% משווי הסירה. (המחירים באדיבות גיורא קדר מ'קדר סוכנויות לביטוח').
מחיר האחזקה והתיקונים של סירות משתנה מאוד בהתאם לגודל ולסוג. עבור מפרשיות – נהוג לעשות טיפול כל 250 שעות מנוע. זהו טיפול המקביל לטיפול 10,000, ועלותו מגיעה עד 1500 שקל. מעבר לכך, מומלץ להוציא את הסירה מהמים פעם בשנה לצורך טיפול תחתית. לצורך כך שוכרים מנוף, שעלותו מחושבת לפי 58 שקל למ"ר. עלות זו כולל לרוב גם את השהייה של הסירה במספנה.
בטיפול מעין זה נהוג לעשות צביעה של חומר אנטי פאולינג שעולה בסביבות 110 שקל למ"ר. כמובן שתמיד יש צורך בתיקונים נוספים, כגון החלפת ואנטות, תיקון ברזים שבורים וכו', אשר מייקרים את הטיפול.
מבחינה פיננסית, עלויות המגורים על יאכטה במרינה אינן נופלות מעלות המגורים על היבשה. עם זאת, נדמה שרוב דיירי הים לא היו מחליפים את הבית-סירה שלהם מבית יציב מלבנים. מבחינתם, זו שאלה של סגנון חיים, ולא שיקול כלכלי.
המגורים במרינה מהווים מפלט מהעיר הצפופה, מבלי לעבור מחוץ לעיר. תחושת המרחב שמשרה הים הפתוח, בנוסף לשקט ששורר במקום ברוב שעות היום, מקנים תחושה של ניתוק מהמולת החיים היומיומיים המתרחשת מרחק עשרות מטרים משם. "לא הייתי גר במקום אחר" מסכם אריה, "ההנאה על הים היא כפולה. חוץ מזה, השכנים כאן גם יותר נחמדים".