כחום הגוף
פעם כשהיינו חולים שכבנו עם מדחום בפה, עצרנו את נשימתנו בסבל וחיכינו לראות את הכספית עולה לאיטה עד המספר שייתן אינדיקציה לחום גופנו • היום המדחומים משוכללים יותר ואפילו התחילו לדבר, אבל בנוגע לטמפרטורת הגוף - לא נצליח למצוא תשובה ברורה • בדיקה חמה ומקיפה
למרות החדשנות בשוק, ולמרות הנוחות והבטיחות המאפיינות את המדחומים החדשניים, נתוני המכירות מוכיחים כי המדחומים הנמכרים ביותר הם דווקא המדחומים הדיגיטליים הקלאסיים. מתוך כ-15 מיליון שקל שמגלגל שוק המדחומים בשנה, 70% מהמדחומים הנמכרים הם דיגיטליים, 20% הם מדחומי כספית רגילים ורק 10% מהמכירות הן של מדחומים מיוחדים, המתאימים בעיקר לפעוטות. הסיבה לכך נעוצה בפערים בין הטמפרטורות הנמדדות במדחומים המתקדמים לבין אלו הנמדדות במדחומים הקלאסיים.
לדברי אילן שקד, מנהל שיווק תחום בתי-מרקחת וטבע ברשת סופר-פארם, בשנים האחרונות רואים מעבר לשימוש במדחום הדיגיטלי, וזאת מכיוון שמדחום זה הוא אמין, מהיר וזול יותר בהשוואה לשנים הקודמות. חיזוק נוסף לחשש של ההורים מחוסר הדיוק של המדחומים המתקדמים ניתן למצוא בדבריו של שקד, הטוען כי "בכל בית נהוג להחזיק לפחות שני סוגים של מדחומים - המדחום הסטנדרטי הוותיק ומדחום מתוחכם יותר".
חום כשלעצמו אינו מחלה, אלא תסמין או עדות לכך שמתרחש בגוף תהליך דלקתי. על-פי נתוני חברת בראון, יצרנית המדחום לאוזן, טמפרטורת גוף תקינה של ילד היא 38-36 מעלות צלזיוס. ד"ר זאב חורש, מומחה ברפואת ילדים בשירותי בריאות כללית, טוען בתוקף כי למרות הנוחות הרבה הטמונה במדחומים החדשניים, אין עדיין תחליף למדחום הכספית הישן: "אם מחפשים דיוק, כדאי לבחור במדחום הכספית הפשוט. בחירת המדחום צריכה להיות מבוססת על הדיוק, הנוחות לילד וקלות השימוש להורה. אמנם במדחום הכספית יש להמתין זמן ממושך יותר עד לקבלת התוצאה, והמדידה עצמה אינה נעימה - אבל במקרים של תינוקות עד גיל חצי שנה הפרמטר הכי חשוב הוא הדיוק, ולכל שינוי מתייחסים בחומרה ובדאגה. לכן במקרים כאלה כדאי לוותר על הנוחות לטובת האמינות".
עוד מוסיף ד"ר חורש, כי "המדחומים לאוזן נוחים מאוד, אבל הדיוק הוא מהם והלאה. בעיית אמינות יש גם למודדים השונים על המצח". למי שמתקשה להתגבר על אי-הנוחות שבשימוש במדחום הכספית ממליץ ד"ר חורש על המדחומים הדיגיטליים, אף שלדבריו גם בהם קיימות סטיות קלות, הנובעות לא פעם מהאזור בגוף שבו נלקחת המדידה. האזורים שבהם המדידה היא המדויקת ביותר הם הישבן, הפה ובית השחי.

לחצו להגדלה
לחטא את המדחום לפני שימוש
כדי לעמוד על ההבדלים בין המדחומים השונים הקיימים בשוק, בדקנו 10 מדחומים: מדחום הכספית הקלאסי, מדחומים דיגיטליים שונים, מדחום לאוזן ומדחום למצח המכריז בקול על התוצאה שהתקבלה. מדדנו בפה את החום בכל אחד מהמדחומים לילד בן שש. המסקנות, כפי שניתן לראות, הן שכל מדחום מציג נתונים אחרים. כשמדובר במבוגרים או בילדים המשתפים פעולה וניתן ללמוד מהם על תחושותיהם, הבדלי המעלות אינם קריטיים. אך כשמדובר בתינוקות רכים כל שינוי קל הופך
למשמעותי ולעתים מחייב לגשת לחדר המיון.
חשוב לדעת כמה דברים בקשר למדידת חום: החום אשר משקף בצורה האמינה ביותר את מצבנו הוא שנמדד בפה ובפי הטבעת. לילדים גדולים ולמבוגרים מומלץ למדוד חום בפה, ולכן אם יש בבית גם תינוק, רצוי להחזיק שני מדחומים. כמו כן, אם אוכלים או שותים משהו קר או חם יש להמתין רבע שעה בטרם מודדים חום. וחשוב לזכור שלפני ואחרי כל שימוש חשוב לחטא את המדחום באלכוהול, או לפחות לשטוף אותו במים וסבון.