סוף שנת המס של 2006
נקודות זיכוי, קופות גמל, וניכויים – מה באמת קורה עם מס ההכנסה שלנו? לרגל סוף שנת המס, nrg עושה לכם סדר במושגים, ונותן טיפים מועילים כיצד לקבל החזרי מס מהמדינה
לפני הכל, נדרשת מעט עבודת ניירת. רצוי וצריך לאסוף את האישורים הבאים: אישור שנתי על ניכוי מס במקור (טופס 106 שמבקשים מהמעביד), אישור על ההפקדות לקרן השתלמות, אישור על הפקדות לקופת גמל (עבור שני בני הזוג והילדים), אישור פרמיות לביטוח חיים ולביטוח אובדן כושר עבודה, אישור הרשות המקומית על מגורים בישוב ספר בשנת המס, וכל אישור אחר הנוגע למס הכנסה.
רו"ח גיא ניסים ממשרד "גיא, גופר, יהב, גילמן, אודם ושות'" עוזר לנו לעשות מעט סדר בבלגן, ולהבין כמה מושגים חשובים:
נישום: כל אדם שהייתה לו הכנסה בשנת המס.
ניכוי: זהו סכום המקטין את סך כל ההכנסות עליהן משולם מס. אם נישום הרוויח 120 אלף שקל בשנת המס, וסך הניכויים שלו (בגין הפקדה לקופת גמל או הוצאה כלשהי) הגיע ל-10,000 שקל, הוא ישלם מס לפי חישוב הכנסה של 110 אלף שקל בלבד.
זיכוי: מדובר בהנחה המקטינה את גובה המס. למשל, אם נישום מפקיד לביטוח מנהלים כל חודש 400 שקל, הוא מקבל זיכוי בגובה 25% מההפקדה. משמעות הדבר היא שבמידה ואותו נישום אמור לשלם 2500 שקל בחודש למס הכנסה, אזי לאחר הזיכוי הוא ישלם רק 2400 שקל (2500 מינוס 25% מתוך 400).
נקודות זיכוי: מאפשרות הפחתה מהמס בו אנו חייבים, עקב קיום עילה הקבועה בחוק.
ליחיד, תושב ישראל מגיעות 2 נקודות זיכוי בשנת המס. אם הוא עובד, הוא זכאי לרבע נקודת זיכוי נוספת. באם בת הזוג אינה עובדת מגיעה לו נקודת זיכוי נוספת. החוק מעניק זיכויים בגין בן או בת זוג שעוזרים בהשגת ההכנסה מעסק, בגין תשלום דמי מזונות, בגין ילדים, למשפחות חד הוריות, השתתפות בהחזקת הילדים, בגין ילדים נטולי יכולת, לעולים חדשים, לחיילים משוחררים, לנערים ולבוגרי לימודים אקדמאיים. כל נקודת זיכוי כאמור שווה 2,136 שקל לשנה.
בנוסף, קיימים זיכויים בגין תרומות למוסד ציבורי או הוצאות להנצחת חייל קרוב משפחה שנפל, בהם מנוכה מס ביתר, כך שעל בסיס שנתי ניתן לדרוש את החזר המס העודף משלטונות המס. גם מהכנסות משוק ההון ניתן לפעמים לקזז הפסדים שנוצרו במהלך השנה, כגון הפסד ממכירת נדל"ן ועוד.
הרפורמה במס ההכנסה: הרפורמה משנת 2003 על תיקוניה, גורמת לשינויים רבים במערכת המס. בין היתר הוטל מס על פעולות פיננסיות שעד אז היו פטורות ממס, כגון רווחי ניירות ערך, ריביות על פיקדונות בבנקים וכיוצא בזה. מצד שני, הרפורמה הובילה להפחתת שיעורי המס, הן ליחידים והן לחברות. זהו מהלך הדרגתי שיושלם עד 2010, אז אמור שיעור המס המקסימלי ליחידים לעמוד על 44%, לעומת 50% לפני הרפורמה.
מי רשאי להגיש בקשה להחזר מס? כל אדם אשר לא חייב בהגשת דוח ושילם מיסים באותה השנה רשאי להגיש בקשה להחזר מס. לפעמים הבדיקה מראה על תשלום מס בחסר ולכן כדאי להגיש לאחר בדיקה שאכן מגיע החזר. את החזרי המס ניתן לבקש גם בגין שנים קודמות, עד לתקופה של שש שנים.
אם עבדתי רק חלק מהשנה?
בדרך כלל, מעביד מנכה מס משכר עובדיו מבלי להתייחס לשכר שהיה לאותו עובד אצל מעבידו הקודם. כיוון שחישוב המס הסופי נעשה על בסיס שנתי, במקרים בהם עובד החליף מקום עבודה במהלך
איך מקבלים את החזרי המס? על מנת לבקש החזר מס יש למלא טופס שנתי להחזר מס (טופס 35) אותו לוקחים ישירות מפקיד השומה. יש להגיש הטופס מלא וחתום, בצרוף כל המסמכים הנדרשים, לפקיד השומה במקום המגורים. בעתיד תתאפשר הגשת דוחות גם דרך האינטרנט.
אילו הוצאות מוכרות עבור עובדים שכירים? עובד רשאי לבקש הכרה בהוצאות בהן עמד, אם הן הוצאו לצורך ייצור הכנסתו. לדוגמה, ניתן לדרוש ניכוי בשל תשלומי דמי-חבר לגופים מקצועיים, השתלמויות לשמירה על הרמה המקצועית, ספרות מקצועית, הוצאות בגין תביעה משפטית נגד מעסיק לקבלת שכר וכיוצא בזה.
זיכוי מס על הפקדות לתוכניות חיסכון, אפיקי פנסיה וקופות גמל:
עובדים שכירים רשאים לקבל ניכוי וזיכוי ממס בגין הפקדת כספים לפנסיה וקופות גמל באופן עצמאי. זאת, כשיעור מרכיבים "לא סוציאליים" בשכר, כלומר רכיבים עבורם אין הפקדות של המעביד בקופות כאמור. הניכוי יינתן בגין הפקדות עד גובה 5% מהשכר עד לתקרה של 4,380 שקל, והזיכוי עד גובה 7% מהשכר, עד לתקרה כוללת של 6,132 שקל לשנה. בדרך כלל יינתן ההחזר לאחר הגשת דוח להחזר למס-הכנסה.
חשוב לציין כי לפי התיקון החדש לחוק הנוגע לקופות גמל, כל אחד חייב להפריש את הרובד הראשוני של המשכורת עבור פנסיה ורק לאחר מכן, להפקיד סכום נוסף בקופות גמל וקרנות השתלמות.
זיכוי בגין ביטוחי חיים, בריאות ואובדן כושר עבודה:
ניתן לקבל זיכוי בגין תשלומי ביטוח חיים, בדומה לזיכוי עבור הפקדה לקרן השתלמות או קופות גמל. ניתן לקבל ניכוי בשל תשלומים לבטוח אבדן כושר עבודה, במידה והמעביד לא שילם בטוח, עד לתקרה של 2.5% מהשכר.
השפעה של מקום המגורים על מס הכנסה: תושבים המתגוררים באזורי פיתוח רשאים לקבל זיכויים ממס, בשיעורים שונים, בהתאם למיקום מגוריהם.