המדריך למתגרש
החלטה על גירושין היא לא פשוטה כלל. לא פחות חשוב מהתמיכה הנפשית שכדאי לקבל, רצוי להיוועץ בעורך דין על המשך צעדים כדי לא לטעות. עו"ד ענבר שנהב פורסת בפניכם מספר עצות מועילות
כשנשקלת האפשרות לפרק את התא המשפחתי, במיוחד כאשר יש לבני הזוג ילדים, הדבר החשוב ביותר הוא ללכת לפגישת יעוץ ראשונית עם עורך דין מומחה בתחום על מנת לקבל את התמונה הכוללת.
התזמון של פגישת הייעוץ הוא החשוב ביותר. אסור לדחות את הפגישה, שכן בפגישה, עורך דין מטיל לא מעט מטלות אשר יכולות לקחת זמן ואף צריכות להיעשות לפני התפרקות התא.
לפגישת הייעוץ יש חשיבות מכרעת בדרך התנהלותו של התיק, בטקטיקה שתיבחר והכי חשוב, בסיכוייו של התיק להסתיים בהסכם הוגן.
לפגישת הייעוץ רצוי לבוא מוכנים עם התשובות לשאלות הבאות:
1. כמה בן הזוג מרוויח?
התשובה לשאלה זו חשובה לעניין תביעת מזונות הן של אישה מבעלה והן של ילדים. גובה המזונות שנפסק בתביעת מזונות נקבע עפ"י הצרכים של התובע וכן גובה ההשתכרות של התובע והנתבע. כאשר בן הזוג יודע כמה בן זוגו משתכר, ניתן להעריך כמה דמי מזונות יספקו, ולבחון האם כדאי בכלל לתבוע דמי מזונות (הכוונה למזונות אשה).
2. אילו זכויות (לרבות סוציאליות) יש לבן הזוג, כיצד הן מוגדרות והאם הן נזילות?
זכויות סוציאליות וכל חסכון או כסף שנצבר במהלך הנישואין ו/או החיים המשותפים משותף לשני בני הזוג. חשוב לדעת את היקף הזכויות ואת הסוג שלהן על מנת לבחון האם יש לך יותר או פחות זכויות מלבן זוגך. כמו כן, הידיעה איפה נמצאים הכספים תשרת אותך כך שתוכל/י להגיע לכספים הללו ולדאוג שבן הזוג לא יבריח את החלק שלך טרם החלוקה.
3. מהם צורכי הילדים וכמה הם?
בתביעה למזונות ילדים חשוב להוכיח את צורכי הילדים. על מנת להעריך את גובה המזונות שיפסקו יש לדעת מהם הצרכים והיקפם. במקביל, גם אדם שמתגונן בתביעת מזונות ילדים שהוגשה כנגדו, צריך לדעת מהם צורכי הילדים והיקפם על מנת להוכיח שסכום התביעה אינו ריאלי.
4. איך התנהל משק הבית מבחינה כלכלית?
הצורה שבה התנהל משק הבית במהלך החיים המשותפים מעידה על יחסי הכוחות הכלכליים בין בני הזוג. ליחסי הכוחות הללו יש משמעות אופרטיבית בפסיקת מזונות ורכוש.
5. על שם מי רשום/ה בית המגורים ואיפה הנכס רשום (לשכת רישום מקרקעין, מנהל מקרקעי ישראל, חברה משכנת)?
סוג ההליך שונה מאוד באם הנכס רשום על שמך יחד עם בן הזוג, על שמך בלבד או על שם בן הזוג בלבד. כאשר הנכס רשום על שם שני הצדדים אין צורך להוכיח כי הנכס שייך לשני הצדדים, אלא הבעלות או זכות החכירה (תלוי היכן רשום הנכס) היא ע"פ הרישום. לבית/ דירת המגורים יש משמעות נוספת כיוון ששם חיים בני המשפחה ועל כן הטיפול בנכס הזה יתכן ויהיה שונה משאר הנכסים.
6. על שם מי רושמים שאר הנכסים שנצברו במהלך הנישואין/החיים המשותפים?
בדומה לתשובה הקודמת, סוג התביעה יהיה שונה וכן הטקטיקה בבחינת מכלול הנכסים.
אופן רישום הנכסים ומיקומו חשוב גם הוא, כיוון שיש שוני בין הזכויות הרשומות במקומות השונים.
7. האם יש חובות ואם כן, איפה ועל שם מי רשומים החובות?
כאשר יש חובות חשוב להבין כיצד נצברו החובות והאם הם חובות משותפים או לא. התשובה לשאלה על שם מי רשומים החובות תוכל לתת אינדיקציה האם אתה חייב בחובות וכמה. אם החובות רשומים רק על שם בן הזוג השני חשוב לדעת כיצד נוצרו על מנת לדעת האם את/ה חייב בהם או אולי האם הכספים הוברחו מהתא המשפחתי לצרכים שאינם לרווחת התא המשפחתי.
8. מהו סכום הכתובה שנחתמה?
כתובה הינה שטר עליו חותם הגבר במעמד הנישואין. הכתובה מעניקה לאשה זכויות. במרבית המקרים אנשים אינם מודעים לזכויות אותן מעניקה הכתובה, אולם יש להביאם בחשבון כאשר בוחנים את כל הזכויות למול החובות בבחירת הטקטיקה המתאימה.
9. האם ישנם נכסים ו/או זכויות שלא נצברו במהלך החיים המשותפים, שבני הזוג חיו התנהגו אליהם כמשותפים?
לפי החוק, נכסים שלא נצברו במהלך הנישואין אינם מתחלקים בין בני הזוג. הכוונה היא לנכסים וזכויות אשר נצברו לפני החיים המשותפים, או שנתקבלו בירושה או במתנה.
אולם, עפ"י ההלכות בבתי המשפט, אם בני הזוג הראו כוונת שיתוף בנכסים ו/או בזכויות ניתן יהיה להעניק לבן הזוג זכויות בהם.
10. האם בן הזוג התגרש בעבר ואיך הגירושין ההלו הסתיימו?
ישנם מקרים שבהם ניתן לראות דפוס חוזר של בן הזוג בהלכי גירושין ממנו ניתן ללמוד הרבה מאוד ולתכן בהתאם.
פעמים רבות אין לאדם את התשובות המדויקות לכל השאלות הנ"ל. גם אז ישנם פתרונות.
חשוב לזכור: סוף מעשה במחשבה תחילה.
עו"ד ענבר שנהב, מומחית לדיני משפחה, גירושין וירושה- http://girushin.com/