אין זול יותר מהדיוטי פרי?
לא בטוח. בדיקת "עסקים" וברקוד ריסרץ' מצאה כי במקרים מסוימים עדיף לרכוש בשמים באינטרנט או ברשתות בארץ, וכי במקרים רבים אחרים הדיוטי פרי הוא אכן הכי זול - אך ב10- שקלים לכל היותר. תעשו אתם את החשבון אם כדאי להתאפק עד הנסיעה לחו"ל. וגם: מה ערכם של מבצעי החג
יש בשמים שתוכלו למצוא באינטרנט במחיר נמוך יותר, כולל משלוח עד הבית. במקרים אחרים הדיוטי פרי הוא אכן הכי זול, אך החיסכון שלכם עשוי להסתכם בלא יותר ממטבע של 10 שקלים. שווה את כל הטרחה? לא בטוח.
לקראת החגים - תקופת שיא במכירות הבשמים בארץ - סידרו לנו רשתות הפארם, הקוסמטיקה והדיוטי פרי מתקפה שיווקית משולבת. מבחינת הרשתות, ההבטחות המרובות מציבות את הצרכן בעמדה אידיאלית: מוקסם מההבטחות, מבולבל מחישובי אחוזי ההנחה, ובעיקר ערוך לקנות הרבה לפני שייגמר.
בכדי להבין מה עומד מאחורי ההבטחות, ואם אכן מדובר במחירים נמוכים במיוחד, או שרמת ההנחות תישמר גם בחג האהבה, ביום האם, בסוף השנה האזרחית ובשאר מועדים המהווים סיבה לקניות, ערכו עבור "עסקים" סוקרי חברת ברקוד ריסרץ,' שבהנהלת חני מונין, בדיקה מקיפה בשוק הבשמים.
בנוסף ערכה החברה, בשיתוף רשות ההסתדרות לצרכנות ו"עסקים," בדיקה מקיפה שהתבצעה 5 פעמים במשך כחצי שנה במטרה לבדוק אם בכל ימות השנה נמכרים בארץ בשמים במחירי מבצע, כך שאין סיבה להתפתות להנחות ולמבצעים "חד-פעמיים".
השיטה: בתאריך 21 בספטמבר 2006 בדקו סוקרי ברקוד ריסרץ' את מחירי הבשמים ב4- רשתות בפריסה ארצית: סופרפארם, ניו-פארם, אפריל והמשביר החדש לצרכן. הסניפים שנבדקו נמצאים בפתח-תקוה. כמו כן, נבדקו חנות הדיוטי פרי בנתב"ג ואתר האינטרנט קולפרפיום.
מתוך רשימה ארוכה של בשמים נמצאו רק 20 בשמים זהים (סוג ותכולה) בכל נקודות הבדיקה 11) לנשים ו9- לגברים.(
הסוקרים ביקרו בחנויות ורשמו את מחירי המוצרים, למעט בדיוטי פרי, שאת המחירים בו ביררו הסוקרים בטלפון, באמצעות שירות הלקוחות של ג'יימס ריצ'רדסון, מפעילת החנות.
חלק מהמחירים אומתו בחנות הדיוטי פרי מספר ימים קודם לכן. מחירי קולפרפיום נלקחו מאתר האינטרנט של החברה. מחירי מוצרים בודדים, שלא נמצאו בחנות של אחת הרשתות, התקבלו טלפונית מנציגי הרשת בחנות אחרת.
מחירים שהיו גבוהים במיוחד או נמוכים במיוחד ביחס למתחרים נבדקו בבדיקה חוזרת. שער הדולר ביום הבדיקה, על-פי הצהרת מוקד שירות הלקוחות של הדיוטי פרי, היה 4.33 שקלים לדולר. למחירי המוצרים באתר קולפרפיום יש להוסיף 15 שקל למשלוח לסניף הדואר הקרוב למקום מגוריכם (אלה המחירים המופיעים בטבלה,( או 25 שקל למשלוח באמצעות שליח עד הבית.
לצפיה בטבלה לחץ כאן

מהבדיקה עולה, כי בכמחצית המקרים 8) בשמים) מחירי אתר קולפרפיום, לא כולל דמי משלוח, היו נמוכים יותר ממחירי הדיוטי פרי. כאשר מוסיפים את דמי המשלוח, מחירי 3 בשמים היו נמוכים יותר.
אם ברגע זה אתם נערכים לדרוש מהדיוטי פרי את המוצר שרכשתם חינם, בהתאם להבטחתם, כדאי שתקראו היטב את התקנון. תגלו, כי ההצהרה המתייחסת להחזר כספי תקפה רק לג- בי הרשתות בפריסה ארצית, ואינה כוללת אתרי אינטרנט.
עוד עולה מהבדיקה, כי הרשתות בארץ אמנם לא הצליחו, למרות מאמצים רבים, להכריע את הדיוטי פרי במחירי הבשמים - אבל גם כאשר הדיוטי פרי עומד בהבטחתו למחיר הנמוך ביותר, לא תמיד הפערים מרשימים. כך, בכמחצית מהמקרים 9) בשמים) המחיר בדיוטי פרי היה נמוך בפחות מ10- שקלים מהמחיר בחנויות בארץ.
הפער הגבוה ביותר נמצא במחיר הבושם "לאבלי" לנשים של שרה ג'סיקה פרקר (או-דה טואלט, 100 מ"ל.( מחירו בדיוטי פרי היה 185.8 שקל, ואילו מחירו ברשת אפריל היה 338 שקל - פער של .82% נתון זה מוכיח
בחנות ניו-פארם נמצא המספר הגבוה ביותר (9) של בשמים יקרים ביותר. הדיוטי פרי, לעומת זאת, הציע במרבית המקרים את המחיר הנמוך ביותר, ומחיר 20 הבשמים שנבדקו בחנות הסתכם ב-4,041.7 שקל (מחיר ממוצע לבושם: 202.1 שקל.( מחיר 20 הבשמים שנבדקו באתר האינטרנט קולפרפיום הסתכם ב4,400- שקל, לא כולל דמי משלוח (מחיר ממוצע לבושם: 220 שקל.(
בין הרשתות בארץ, נמצאה סופר-פארם כזולה ביותר עם סל בעלות 4,793.7 שקל ומחיר ממוצע של 239.52 שקל לבושם. ברשת אפריל היה מחיר הסל 4,853 שקל, ומחיר ממוצע לבושם היה 243 שקל.
במשביר החדש לצרכן הסתכם מחיר הסל ב4,966- שקל, והמחיר הממוצע לבושם היה 248.3 שקל. רשת ניופארם נמצאה כיקרה ביותר: מחיר הסל כולו היה 5,088 שקל, ומחיר ממוצע לבושם 254 - שקל.

בדיקה מקדמית שערכו הסוקרים מספר ימים קודם לכן העלתה, כי מחירי הבשמים בחלק מהרשתות משתנים מיד עם פרסום המבצעים של הרשתות המתחרות. השינויים התכופים מזכירים במידה רבה את שוק רשתות המזון, בעיקר לפני קריסת קלאבמרקט. אז, כשרשת פרטית הורידה למשל את מחיר הקפה ל5- שקלים, מיהרה שופרסל והורידה את המחיר ל4.5- שקלים.
אחריה הפחיתה הריבוע הכחול את המחיר ל4- שקלים, והרשתות הפרטיות הגיבו מיד והורידו את המחיר ל3.5- שקלים. כשהמחירים הפכו קרובים מאוד למחירי הקנייה מהספק, החלו הורדות של עשרות אגורות בודדות.
גם ברשתות הפארם, אחרי הורדות המחירים המשמעותיות, נראה כי הרווחיות נשחקה באופן כזה שהמחירים אמנם ממשיכים להשתנות בהתאם למבצעי המתחרות, אך ההורדות מסתכמות בשקלים בודדים. כך, ניתן למצוא בשמים רבים במחיר 200 שקל ברשת אחת וב199- שקל ברשת אחרת.
המשביר החדש לצרכן הבטיח לקראת החג "חגיגת בשמים," שתתבטא בהנחות של .70%-50% במודעות הפרסום ניתן לראות את מיטב מותגי הבישום היוקרתיים, אך במציאות התברר אחרת. באחת מחנויות הרשת מסרה המוכרת כי אין בסניף אף בושם שנמכר ב70%- הנחה, ואילו בחנות אחרת נמצאו 2 בשמים בהנחה המובטחת, אך הם לא נמנו עם מותגי היוקרה שהוצגו בפרסומים.
סופר-פארם וניו-פארם הבטיחו בשמים במחיר 100 שקל, אלא שבמרבית המקרים התברר שמדובר בבשמים באריזה קטנטנה של 50-30 מ"ל, או בגרסת אפטר שייב, הזולה באופן משמעותי מאו-דה טואלט ומאו-דה פרפיום.
בדיוטי פרי מבטיחים להשיב ללקוח את הכסף אם ימצא מוצר זול יותר, אך כשמצאנו בושם זול יותר הופנינו אחר כבוד לתקנון "לא תמצא זול יותר מהדיוטי פרי," שלפיו "ההחזר יתבצע רק כנגד הצגת חשבונית קנייה אשר הופקה לכל היותר 10 ימים לפני הצגתה, או אם תוצג מודעת פרסום בתוקף במועד הרכישה בדיוטי פרי, שפורסמה על-ידי רשת בפריסה ארצית, אשר פורסמה בעיתון מוכר ונמכר בישראל."
אם עברתם את זה בשלום, תגלו בנוסף שההחזר לא כולל מוצרים של חברות ישראליות, ערוצי שיווק ישיר, מחירים באילת, מבצעי חיסול, מבצעי "קנה קבל" והנחות ייחודיות המתקבלות עקב חברות במועדון לקוחות.
ההחזר הכספי ניתן בצורת זיכוי, ורק בעבור פריט אחד, כך שאם רכשתם 3 בשמים זהים וגיליתם שהם נמכרים באחת מהרשתות הישראליות במחיר נמוך יותר - תזוכו רק פעם אחת.
ההבטחה לחדש את מדף הבשמים תמורת 100 שקל לבקבוקון נשמעת אטרקטיבית, והתוספת בקצה עלון הפרסום, שלפיה המבצע מוגבל בזמן, יוצרת לחץ מסוים. אם לא נרוץ היום ונקנה כמה בשמים, נצא פראיירים ונשלם יותר.
אלא שבדיקת ברקוד ריסרץ' עבור ירון לוינסון, מנכ"ל רשות ההסתדרות לצרכנות, ו"עסקים" העלתה כי המבצעים הפכו לשגרה ברשתות, עד שכמעט ולא ניתן למצוא בהן בשמים הנמכרים במחיר המחירון.
סוקרי החברה בדקו את מחיריהם של 20 בשמים מובילים ב5- מועדים שונים: סמוך ל"יום האישה," ביום חול כחודש לאחר מכן, סמוך לחג השבועות, ביום חול בסוף חודש יוני וביום חול במהלך אוגוסט. בכל 5 הבדיקות נמצא שרוב הבשמים נמכרו בהנחות של עשרות אחוזים.
נתוני הבדיקה מלמדים כי שיעור ההנחה הממוצע ברשת סופר-פארם היה ;36% במשביר החדש לצרכן ;42% - ברשת אפריל ;41% - וברשת ניו-פארם .40% - מניתוח הנתונים עולה כי ההנחות ניתנות בצורות שונות, החל בהנחה ישירה על המוצר, דרך קניית שני מוצרים במחיר אחד ועד מכירת מוצר שני במחיר מופחת.
בכדי להמחיש עד כמה התופעה שגורה, ניתן לראות כי שיעור ההנחה ברשת ניו-פארם לקראת יום האישה (44%) היה נמוך משיעור ההנחה שהוצע ברשת ביום חול, כחודש לאחר מכן .(47%)
המשביר החדש לצרכן הציעה 48% הנחה פעמיים ו40%- הנחה בפעמיים אחרות. פעם אחת הוצעה הנחה של ,42% ורק בפעם אחת במהלך חצי השנה היה שיעור ההנחה 36% "בלבד." לכן, לא מומלץ להילחץ מעלוני המבצעים ולהסתער על מדפי הבשמים מחשש שמחר כבר תיאלצו לשלם יותר. רוב הבשמים צפויים להימכר במבצעים ובהנחות משמעותיות לפחות כמה פעמים בשנה.

רמי שביט, מנכ"ל המשביר החדש לצרכן, מסר בתגובה: "בהתאם לפרסומים, בכל סניפי הרשת ניתן למצוא בשמים במחיר מבצע של עד 70% הנחה, ובהם: ורינו, בוגרט, דנהיל, אזארו ועוד. בנוסף, מוצעים בשמים בהנחות גדולות מאוד, המוגדרים כ"מוצרי זהב" ונמכרים במחיר 199 שקל. לקראת החגים המבצעים נבחנים ברמה היומיומית, כדי להתאים את מחירי הבשמים לטובת הצרכן בהשוואה למתחרים."
מניו-פארם נמסר: "רשת ניו-פארם יצאה ראשונה במבצעי הבשמים לקראת ראש השנה. הרשת הציעה יותר מ100 - בשמים ב 100- שקל בלבד. הבשמים שבמבצע כללו את כל הגדלים - מ- 30 מ"ל ועד 100 מ"ל. הבשמים שבמבצע כללו בשמים לנשים ולגברים, ממגוון מותגי הבישום המובילים".
מדיוטי פרי ג'יימס ריצ'רדסון נמסר בתגובה: "בתקנון נכתב במפורש כי איננו משווים את המחירים למחירי "שיווק ישיר", ובכל מקרה מכירות שיווק ישיר בארץ משקפות פחות מ- 1% מהמכירות. הדיוטי פרי תמיד זול יותר, גם כשמציעים ברשתות אחרות 50% ואפילו 60% הנחה. אנחנו עומדים מאחורי הצהרותינו בכל מצב. לנוסע מובטח תמיד המחיר הזול ביותר בכל רגע נתון".