מקומות 31 - 40
מורי ארקין בוחן את כישוריו בבזק ויולי עופר מבצע ארגון מחדש
קסם התזמון
יורש חברת התרופות אגיס יבחן את כישוריו המוערכים בבזק
מורי ארקין נחשב לאחד מאנשי העסקים המוכשרים, שיודעים לזהות את העיתוי הנכון לקניה ומכירה של מניות. מקור עושרו של ארקין הוא בחברת התרופות אגיס, אותה ירש בתחילת שנות ה70- מאביו, כשהוא בן 19 בלבד.
ארקין ידע לפתח את אגיס ולהפוך אותה לאחת מחברות התרופות הגדולות בישראל שהיתה מעניינת מספיק כדי שפריגו האמריקנית תסכים לשלם עליה 850 מיליון דולר במזומן ובמניות. ואולם העסקה עם פריגו לא הייתה המימוש הראשון של ארקין באגיס. ב1997- הוא מכר יחד עם אחותו דניאלה ינאי חבילה של 20% בחברה לבנק ההשקעות האמריקני מריל לינץ.'
בעקבות העסקה מונה ארקין לסגן יו"ר של החברה הממוזגת, אך בכך לא הסתיימה הקריירה שלו. בשנה שעברה הוא הצטרף לקבוצתו של חיים סבן ברכישת השליטה בבזק ומונה גם ליו"ר הזמני של חברת התקשורת הגדולה. כניסתו של ארקין לבזק חשפה אותו לאור הזרקורים, ממנו הקפיד להימנע לאורך כל שנות קיומה של אגיס. כעת הוא ניצב בפני מבחן גדול נוסף שיבחן את יכולותיו מחוץ לתחום התרופות ובאופרציה גדולה ומורכבת יותר.

אבא'לה
ילד הפלא התחיל למכור מניות של צ'קפוינט ומטפל ביורש העצר
גיל שויד (39) נחשב לאחד מבעלי ההון הצעירים בישראל, וכבר בגיל 26 הוא הקים את צ'ק-פוינט. מאז עברו יותר מ10- שנים, שבמהלכן הפכה צ'ק-פוינט לאחת מחברות הטכנולוגיה הגדולות בישראל ושויד עצמו היה לאחד האנשים העשירים בה.
לאורך השנים נמנע שויד בעקביות ממימוש מניותיו בחברה, אך בשנה האחרונה הוא שינה כיוון והכריז על תוכנית למכירה הדרגתית, שבמסגרתה כבר מכר מניות ב30- מיליון דולר. עם זאת, שויד הוא עדיין בעל המניות הגדול בצ'ק-פוינט ומחזיק
יש מי שיאמרו כי המקור לכל המהפכים הגדולים שחלו בשויד נעוץ במהפך לסוג אחר לגמרי - הפיכתו לאב טרי. בנו נולד בינואר האחרון ומאז מקדיש האב הצעיר לא מעט מזמנו לעולל. המשפחה המאושרת מתגוררת במתחם המפואר סביוני רמת אביב, בשני פנטהאוזים שחוברו ביניהם.

בדרך להנפקה
חברת התרופות דקסון בדרך לוול סטריט
דן אורן הוא המייסד, המנכ"ל ובעל המניות היחידי של חברת התרופות דקסון. אורן הקים את דקסון ב1968- וכיום היא נחשבת לחברה מצליחה בתחום התרופות הגנריות, המשווקות בעיקר בישראל. דקסון מוכרת גם מחוץ לגבולות המדינה בעיקר בתחום חומרי הגלם לתרופות.
אחד המהלכים החשובים שביצע אורן היה רכישת פריו מכימיקלים לישראל ב,1999- מהלך שאיפשר לדקסון לפתח תרופות חדשניות משלה ולא רק לשווק תרופות גנריות. בתקופה הקרובה מתכנן אורן לקחת את דקסון שלב אחד קדימה ולהנפיק אותה בוול סטריט לפי שווי של כ500- מיליון דולר.

אדום יורד
המנייה של קבוצת רד-בינת המבטיחה לא מתרוממת
בשנה אחרונה האחים זיסאפל התמודדו בעיקר עם הדש- זיסאפל כחובבי נדל"ן גדולים ומרבית החברות שלהם יושדוש במניות הקבוצה שלהם. אפילו רדוור, הזוהרת בות בבניינים השייכים לקבוצה.
לרד-בינת שני מרכזים והמבטיחה מבין החברות הרבות בקבוצת רד-בינת של גדולים: האחד ברמת החייל, שם ניצב פסל "האדם החושב" האחים, סבלה מחולשה. בתעשיית ההיי-טק כבר מלחששים של אוגוסט רודן בכניסה לרחבה המרכזית, והשני בקומפלקס כי החברה פיספסה את ההזדמנות להימכר לחברה גדולה דומה בהר חוצבים בירושלים.
במחיר טוב, כפי שהיה צפוי בעבר שתעשה. הזיסאפלים ידועים בברנז'ת ההיי-טק הישראלית כמשקירדוור היא אחת מתוך קבוצת החברות שהוקמה בשנות ה70- עים מתוחכמים שיודעים לזהות חברות מעניינות. בנו של של המאה הקודמת על ידי שני האחים, מהנדסים בהשכלתם.
יהודה, רועי, משמש כמנכ"ל רדוור ואילו בתו של זוהר היא הקבוצה הוציאה תחת ידיה הצלחות טכנולוגיה ישראליות הסופרת כליל זיסאפל שפירסמה כמה ספרים בשנים האחרורבות. הראשונה בהן הייתה לננט, שנמכרה לחברה האמריקנית נות. אשתו של יהודה, אמו של רועי, היא נאוה זיסאפל - מאדג' עוד בשנות ה90- כשרכישת חברות ישראליות על ידי מדענית בתחום הביוטכנולוגיה המנהלת את חממת "נעורים."
חברות אמריקניות לא הייתה אופנתית כמו היום. על אף שיהודה וזהר עובדים זה לצד זה כבר שנים ארוכות הם בהמשך הנפיקו האחים את רדוור, רדוויז'ן, רדקום, סילי- שונים מאוד באופיים. בעוד שזוהר חובב את חיי הזוהר שהונו קום, ריט ורדוויו.
לא כולן היו הצלחות מסחררות, אך חלקן מאפשר לו, יהודה ידוע כסגפן כמעט שעדיין מתגורר בדירה - בעיקר השתיים הראשונות - מושכות משקיעים מישראל צנועה. במגרש החניה של החברה ניתן לזהות את הרכב של ומחו"ל. מעבר לחברות הטכנולוגיה, ידועים האחים לבית יהודה בקלות, משום שהוא הישן מכולם.

בייבי בום
השותף בצ'ק פוינט מרחיב את ההשקעה במרכז להורים ולטף
מריוס נכט, שותפם של גיל שויד ושלמה קרמר להקמת צ'ק פוינט, ממשיך לגלות את החיים הטובים. לאחר שבשנה שעברה רכש חמישה מגרשים צמודים בארסוף על הקו הראשון של החוף, הוא מתחיל גם במימוש מניות.
בשנה האחרונה מכר יחד עם שויד מניות בכ30- מיליון דולר, אך עדיין נותרו ברשותו יותר מ10- אחוזים מצ'ק פוינט הנסחרת היום בוול סטריט בשווי של 4.7 מיליארד דולר. כספי המניות סייעו לנכט לממן את רכישת המגרשים בארסוף שעלותם הגיעה ל20- מיליון דולר - רכישה שהעלתה את חמתם של הארגונים הירוקים.
בשנה הקרובה צפוי נכט להרחיב את פעילותו דווקא בתחום החינוך - מרכז ההורים והתינוקות "דיאדה." המיזם החל לאחר שב2002- רכש נכט את בית חנה בשדרות בן-גוריון בתל-אביב והעביר את הבניין לטיפולה של זוגתו, ענת אגמון, שהקימה שם מרכז לנשים בהריון ואמהות צעירות.
במקום יש מסעדה להורים וילדים, חנות אביזרים וחוגים. באחרונה שכר נכט מבנה גדול במתחם הנמל בתל-אביב, שם מתוכנן להבנות מרכז "דיאדה" מורחב ומשודרג שכלול מתקני שעשועים, גן משחקים ובריכת שחייה לפעוטות.

עו"ד ועוד
נדל"ן,דלק ודמי תיווך: הפרקליט העשיר במדינה לא עוצר
שרגא בירן הוא עורך הדין העשיר ביותר בישראל, ולאו דווקא בזכות פעילותו בתחום המשפטי. מקור הונו של בירן הוא בתחום הנדל"ן והאנרגיה, בו הוא פועל יחד עם בן דודו דודי וייסמן. השנה החולפת היתה מצויינת עבור השותפים שהנפיקו בארה"ב את אלון USA שנסקה מאז לשווי שוק של 1.7 מיליארד דולר.
לפני חודש הנפיקו גם את ריבוע כחול נדל"ן בשווי של 800 מיליון שקל. הנפקות מוצלחות אלה ריככו במידת מה את המכה שספגה אלון בעקבות החלטתה של הממונה על ההגבלים העסקיים, רונית קן, שלא לאשר את מיזוג החברה עם סונול, מהלך שאמור היה להפוך את אלון לחברת הדלק הגדולה בישראל ולעקוף את פז של צדיק בינו.
בירן מחזיק באלון באמצעות חברת ביילסול, המשותפת לו ולווייסמן, כאשר החלוקה ביניהם היא 80% לבירן ו20%0 לווייסמן. מכיוון שכך, הוא גם שווה יותר מאשר שותפו שמנהל בפועל את העסקים. עסקים נוספים, בעיקר בתחום הנדל"ן, של הצמד מאוגדים בחברה הבורסאית רוזבאד.
מעבר לכך בירן, מחזיק גם ב9%- מחברת איירפורט סיטי שהונפקה השנה לאחר שורה של עיכובים ונסחרת כעת בשווי של 800 מיליון שקל. בנוסף לחברות הציבוריות, גזר בירן קופונים לא מעטים בתיווך בעסקות נדל"ן עבור לקוחותיו. על פי הערכות, משרדו גרף רווחים של יותר מ100- מיליון דולר מהפשרת קרקעות לבנייה ברחבי המדינה. בירן, בן ,74 מתגורר בירושלים.

מנורת הזהב
נהנה מרווחי חברת הביטוח שירש מחתנו
בדומה לאנשי עסקים נוספים ברשימה זו, גם מנחם גורביץ השיג את הונו תחת החופה. אשתו, מוניק, היא בתו של פישל פריש שרכש בשנות ה60- את חברת הביטוח מנורה, שעליה חולש כיום גורביץ.
מנורה נחשבת לאחת מחברות הביטוח המצליחות והגדולות בישראל. עם זאת, בשנת 2004 היא הכניסה את ראשה הבריא לעסקה שלדעת רבים בענף, היא מיטה חולה למדי: רכישת קרן הפנסיה מבטחים תמורת 710 מיליון שקל.
המחיר ששילמה מנורה הסתמן בעיניי אנשי שוק ההון כגבוה מדי. בשנת 2005 הוא הצטרף לגרעין השליטה בחברה ובשנה האחרונה אף מימש את האופציה שקיבל להגדלת חלקו בה. בעקבות העסקה ירד חלקו של גורביץ במנורה ל63.6- אחוז.

דרך הבשמים
מהדראגסטור הקנדי לסופר-פארם
את ההון ההתחלתי שלו חייב ליאון קופלר, בן ,54 לאביו מורי, שהקים בשנות ה60- את הרשת הקנדית המפורסמת שופרס דראג מארט - רשת ששימשה מאוחר יותר כמודל לסופר-פארם הישראלית. רשת האם הקנדית פורחת ומונה כיום יותר מ1,000- סניפים, עם היקף הכנסות מוערך של 5 מיליארד דולר בשנה.
לפני כ30- שנה הגיע האב מורי לביקור בישראל עם קבוצה של אנשי עסקים קנדיים, ובעקבות הביקור החליט להטיל על בנו את המשימה להקים כאן את רשת סופר-פארם, שהפכה להצלחה ושינתה את פני שוק בתי המרקחת.
בשנה האחרונה החלה הרשת להתפשט לאזורים נוספים - בשלב הראשון באמצעות רכישת רשת פארם בסין, אחד השווקים הצומחים ביותר בעולם. קופלר הבן גם הרחיב את עסקי המשפחה בישראל ומחזיק ב50- אחוז מרשת הצעצועים טויס-אר-אס ובמניות של אופיס דיפו בישראל, ושולט גם ברשת ספריות הסרטים בלוקבאסטר שהתמזגה השנה עם מתחרתה הגדולה ענק הווידאו.
לקופלר שלושה ילדים, הוא מתגורר בבית שכור בהרצליה פיתוח ונוהג ביגואר. הוא ידוע כחובב גדול של אופנועים ורכיבה על סוסים, ובמסגרת זו הקים חוות רכיבה טיפולית בתל-מונד.

הזדמנות פז
מניעת המיזוג בין אלון וסונול הותירה את פז במקום הראשון בתחום הדלק
סיפורו של צדיק בינו יכול לספק השראה לשכירים רבים החולמים להפוך לבעליהם של החברה בה הם עובדים. בינו הגשים את החלום הזה, כשרכש לפני שלוש שנים את הבנק הבינלאומי אותו ניהל בעבר. עם זאת, המהלך הגדול ביותר של בינו בשנה החולפת לא נעשה בתחום הבנקאות אלא ברכישת בית הזיקוק באשדוד.
בינו הותיר מאחור את יצחק תשובה כשניצח במכרז עם ההצעה הגבוהה ביותר, ויש האומרים - גבוהה מדי. כדי להקל על עצמו במימון העסקה שקל בינו להכניס את משפחת סמי עופר לגרעין השליטה בפז, אך העסקה לא יצאה לפועל. למרות התפוצצות העסקה לא תהיה לבינו בעיה לממן את רכישת בית הזיקוק, משום שהוא ידוע כאחד האנשים הנזילים ביותר בישראל ושיעור המינוף שלו אפסי.
המזל חייך לבינו השנה גם בלי שהניף אצבע, כאשר הממונה על ההגבלים העסקיים מנע את המיזוג בין שתי חברות הדלק אלון לסונול. המהלך היה אמור ליצור את חברת הדלק הגדולה בישראל ולעקוף בכך את פז, הנהנית היום ממעמד זה ותמשיך לעשות זאת ביתר קלות בעקבות רכישת בית הזיקוק.
את דרכו בעולם הבנקאות החל בינו כעובד שכיר שברבות הימים הפך למנכ"ל בנק לאומי והבינלאומי. אחת האנקדוטות המעניינות אודות הקריירה שלו היא, כי במהלך כהונתו בבינלאומי הוא פיטר את מנהל מחלקת המחקר, אחד ושמו דוד קליין. בעקבות הפיטורים התגלגל קליין לבנק ישראל - ולימים מונה לנגיד.
המפתח להתעשרותו הראשונית של בינו הוא קשריו המצוינים עם משפחת ליברמן האמריקנית, אותה הוא מייצג בישראל ועבורה רכש למעשה את השליטה בפז. כעת מוערך שוויה של פז במיליא רד דולר, ובינו מחזיק במחצית ממניותיה. בהמשך הוא רכש גם את השליטה בחברת הנדל"ן קניאל, אותה הפך לחברה פרטית.
בינו ידוע כאיש עסקים סולידי מאוד ובעל אתיקה. הוא מתגורר בדירה כפולה במגדל מרום בזל אך רכש גם שתי דירות בפרויקט היוקרתי בארי-נהרדעא, שם רכש דירה גם חברו הטוב גד סומך חבר טוב נוסף של בינו הוא יאיר המבורגר, שמרבה לטוס עימו לאי רופה לצפות במשחקי כדורגל. בעבר הספיק בינו להיות כדורגלן מוכר למדי בעצמו והוא עדיין מקפיד על פעילות ספורטיבית בעיקר ריצה.

ארגון מחדש
הארגון מחדש של עסקי המשפחה אכזב את האח הצעיר
בשנה החולפת זכה הפלג של יולי עופר לנחמה מסוימת בדמות הגאות במניות של חברות נדל"ן בתל-אביב. ואולם עד אז נראה כי היה אחיו הצעיר של סמי עופר שקוע ברגשי אכזבה עקב מכירת חלקו בחברה לישראל במהלך של ארגון מחדש של כל עסקי המשפחה.
במהלך זה, שהסתיים ב,2004- קיבל סמי עופר את מניות השליטה בחברה לישראל ובעסקי הספנות, ואילו יולי עופר נותר עם עסקי הנדל"ן שחלקם מאוגדים בחברת מליסרון שנסחרת בבורסת תל-אביב בשווי של מיליארד שקל, וחלקם בעופר נכסים הפרטית.
בנוסף לכך יש במשפחה עסקי מלונאות שהפעילות המוכרת ביותר שלהם הוא קלאב מד אילת. הנכס היחיד שלא הצליחו האחים לחלק עד היום הוא חבילת המניות בבנק המזרחי. הקשיים נובעים בעיקר מענייני רגולציה של הפיקוח על הבנקים.
בניגוד לאחיו, יולי בן ה82- מתגורר בישראל ומנהל אורח חיים ראוותני פחות, בעיקר בשל בעיות בריאות.
