גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


שוקר חשמלי

ארז בן-ארי מחשמל עד זעזוע עוד מסתורין טכנולוגי: שוקר חשמלי • איך זה עובד?

לרובנו לא הזדמן להרגיש את פעולתו של שוקר חשמלי על בשרנו – וטוב שכך, שכן מכשירים אלה מסוגלים לגרום סבל לא קטן. הרעיון לפתח כלי נשק שמסוגל להמם ולעצור אדם בלי לגרום לו נזק משמעותי הוא עתיק יומין, וכבר בסיפורי המדע הבדיוני שנכתבו לפני עשרות שנים יש התייחסויות לכלי נשק כאלה. כמעט מיד לאחר שנתגלה החשמל נודע לאדם כי אותה טכנולוגיה מסוגלת לגרום לא רק תועלת, אלא גם לפגוע בגוף האדם: זרם חשמלי בעוצמה בינונית גורם לכאב, ואילו זרם חזק יותר גורם להלם ואפילו למוות.

עם התפתחות האלקטרוניקה פותחו היכולות לרתום את מקור האנרגיה לפיתוח נשק יעיל למדי לעצירת תוקף. תחילה פותחו מוטות שפלטו זרם חשמלי חלש ושימשו לדרבון בקר. המוטות מעבירים לחיה זרם שאינו חזק מספיק כדי להמם אותה, אך גורם לה כאב שמדרבן אותה לנוע קדימה כדי להתחמק מהמוט. בהמשך פותחו מכשירים המסוגלים להפיק זרם בעוצמה שתגרום לאדם ממוצע הלם שימנע ממנו לזוז במשך זמן-מה. כיום קיימים מבחר כלים המבוססים על אותו רעיון ומסוגלים אף לפגוע ממרחק.
מתח גבוה, זרם נמוך

כולנו יודעים שחשמל הוא דבר מסוכן. כל הורה מלמד את ילדיו כבר בגיל צעיר שאסור להכניס אצבע לשקע. מצד שני, גם בסוללה יש חשמל, אך היא איננה הורגת ואפילו אינה גורמת כאב. כיצד זה ייתכן? התשובה לכך היא שהנזק (וגם התועלת) של הזרם החשמלי תלויים בכמה גורמים. החשמל משמש בגוף האדם אמצעי להעברת הוראות לשרירים להתכווץ. ללא מנגנון זה לבנו לא היה פועם, ולא היינו יכולים לנשום.

לחשמל יש כמה מאפיינים: עוצמת הזרם, המבוטאת באמפר, והמתח החשמלי, המבוטא בוולט (קיימים עוד מאפיינים, אך שני אלה הם החשובים ביותר). החשמל הזורם בקיר הבית הוא במתח גבוה, ולכן הוא מסוכן. אם נוגעים בשקע שבקיר, הזרם עובר דרך הגוף, ועוצמתו הגבוהה גורמת נזק לרקמות הגוף ועלולה לשבש את המנגנון החשמלי השולט בשרירים החיוניים לקיום חיים (הלב והריאות).

החשמל בסוללה הוא במתח נמוך, ולכן איננו גורם נזק. שוקר חשמלי מפיק חשמל במתח גבוה מאוד אך בעוצמה נמוכה מאוד, והוא מופעל

במשך זמן קצר ולכן אינו גורם נזק. לעומת זאת, השוקר גורם לגוף "בלבול": השרירים סופגים ממנו זרם חשמלי, ובמשך זמן רב אינם מסוגלים להתייחס ל"הוראות" ששולח המוח, ולכן הקורבן אינו מסוגל לשלוט בשריריו. הוא אינו יכול לעמוד או לשמור על שיווי המשקל, שלא לדבר על פעולות מורכבות יותר.

כדי לבצע את כל זה מצויה בשוקר סוללה פשוטה, בדרך כלל של 9 וולט (הסוללות המלבניות שכולנו מכירים). בעזרת מעגל אלקטרוני השוקר ממיר את מאפייני זרם החשמל המגיע מהסוללה, וכתוצאה מכך המתח גדל מ-9 וולט ל-900-20 אלף וולט (תלוי במכשיר), והזרם הוא בעוצמה של 3-2 מיליאמפר בלבד. בקצהו של השוקר מותקנות שתי אלקטרודות ממתכת, שבדרך כלל מחודדות מעט. כאשר מפעיל השוקר נוגע בגופו של האויב ומפעיל את המנגנון, הזרם מועבר מאלקטרודה אחת דרך גוף האויב אל האלקטרודה השנייה – וכך נסגר מעגל חשמלי. בדרך כלל יש להפעיל מעט לחץ כדי שהאלקטרודות יעברו דרך בגדי הקורבן.

צילום: רד הובר, KRT
אקדח שוקר צילום: רד הובר, KRT

יעילותו של שוקר אינה קבועה, והיא מושפעת מגורמים רבים: עובי הבגדים של המותקף, עובי עורו, המוליכות של גופו ועוד. פירושו של דבר ששוקר עשוי להמם אנשים מסוימים לזמן ארוך, בעוד שאחרים כמעט לא ירגישו את השפעתו.

על פי מחקרים, השוקר אינו גורם לגוף נזק ארוך טווח, אך שימוש לא נכון בהחלט עלול להיות מסוכן. ילדים, למשל, רגישים מאוד להשפעות החשמל, ודי במכות אחדות משוקר ממוצע כדי להרוג אותם, וכך גם קשישים כמובן.

בשימוש נכון, כלי זה עשוי להיות יעיל מאוד להגנה עצמית, ולכן שוקרים נמכרים בישראל כמעט ללא הגבלה, בניגוד לנשק חם, שמכירתו נתונה לפיקוח קפדני.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
  • עוד ב''טכנולוגיה''

לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים