תלושים והמציאות
מי מכם באמת בודק את כל הסעיפים בתלוש המשכורת? אולי כדאי שתתחילו - ב-20% מן התלושים נופלות טעויות
אולם הביטחון שלנו בנכונות הרשום בתלוש תלוש לחלוטין, ומתברר שבכ-20% מתלושי המשכורת במשק יש טעויות. חלק מן הסעיפים בעייתיים במיוחד, ולכן לדוגמה, פחות מ-13% מחשבי השכר בישראל יודעים כיצד לחשב נכון את ימי המחלה המגיעים לעובד, וכ-45% מקופות החיסכון (ביטוחי מנהלים, קרנות פנסיה וקופות גמל) אינן מסווגות נכון בתלוש השכר, וכך נגרמים לנו נזקים כספיים.
מרכיבי שכר אלה, אסור לשכוח, אינם סתם מספרים אלא הם זכויות סוציאליות, המגיעות לכל עובד על-פי חוק תמורת מלאכתו.
עובדות מטרידות אלה עולות מסקר שערכה חברת עוקץ מערכות, המתמחה בפיתוח טכנולוגיה לניהול ולחישוב שכר.
"הרמה של חשבי השכר בארץ היא נמוכה" מצהיר עמי ברגמן, מנכ"ל משותף בעוקץ מערכות, "וחשוב לנו להעלות את הנושא על סדר היום". לדבריו , לבעלי העסקים בישראל אין ממש מושג אמיתי מהו חשב שכר, והם אינם מודעים לחשיבות הפונקציה הזאת. "כשהמודעות לכך תעלה, גם הרמה של
הסקר הקיף 326 חשבי שכר ממגזרים שונים העוסקים בחישוב שכר של 8,000 עובדים , כגון מוסדות כספיים, חברות ציבוריות, עסקים קטנים, חברות, עצמאים ועוד, ובדק את הטעויות הנפוצות והאופייניות ביותר של חשבי השכר.
ביום שלישי הקרוב תקיים עוקץ מערכות כנס בקריית החינוך בתל-אביב תחת הכותרת "איך לקלוט טעויות בתלוש השכר שלך".
-ימי מחלה: על-פי חוק ימי מחלה, לא משולם לעובד שכר עבור יום המחלה הראשון שנטל. ביומיים שלאחר מכן הוא זכאי לקבל 37.5% משכרו , ומהיום הרביעי ואילך הוא זכאי ל-75% מן הסכום.
רוב חשבי השכר הפגינו בקיאות עד לשלב זה, אך לא ידעו כיצד להתייחס ליום מחלה הנופל על יום שהוא חופשי ממילא, היינו שישי, שבת או חג. במרבית המקרים התעלמו החשבים מן היום הנתון, אף שעליו להיכלל בספירה. גם במקרים שבהם "גלשו" ימי המחלה לחודש חדש, טעו חשבים רבים והתחילו את הספירה מחדש עם תחילת החודש. בשני המקרים הפסידו עובדים עשרות אחוזים מהשכר שמגיע להם עבור ימי המחלה שנטלו.
-ימי חופשה: כל עובד זכאי לימי חופשה. מדובר בלפחות 10 ימי חופשה בשנה הראשונה בעבודה במשרה מלאה. לאחר מכן המכסה אמורה לגדול. להלן הטעויות הנפוצות בתחום זה: אי-רישום מסודר של ימי החופשה, חישוב מוטעה של ימי חופשה לעובד במשרה חלקית ואי-הגדלת מכסת ימי החופשה משנה לשנה.
בנוסף לכך, מעסיקים וחשבים רבים אינם מודעים לכך שלא ניתן להעביר ימי חופשה לשנה הבאה, למחוק אותם או לפדות אותם בכסף - גם לא באישור העובד. מעסיק המשלם תשלום כזה עלול להיתבע על-ידי העובד בשלב מאוחר יותר, וייאלץ לשלם שוב את הסכום. ניתן לפדות ימי חופשה בכסף רק במקרים של ניתוק יחסי העבודה.
-שעות נוספות: חוק שעות עבודה ומנוחה קובע כי כל מי שעובד יותר ממכסת השעות הקבועה בחוק (45 שעות שבועיות) זכאי לתגמול מיוחד: עבור השעתיים הנוספות הראשונות יקבל 125%, ועל כל שעה נוספת לאחר מכן-150%. גם עבור עבודה המתבצעת בסוף השבוע חייב המעסיק לשלם 150%.
אבל גם בתחום זה נופלות טעויות רבות דרך קבע, ולעובדים רבים מחושבות השעות הנוספות כשעות רגילות או לא מחושבות כלל.
-מס הכנסה: חוסר בקיאות של חשבי השכר בפקודות מס ההכנסה מוביל לתשלומי מס עודפים או חסרים של העובדים. טעות נפוצה היא אי-מתן נקודות זיכוי מתאימות לחיילים משוחררים, לעולים חדשים, לעובדים התומכים בנטולי יכולת או לעובדות שילדו במהלך שנת המס.
טעות אחרת היא סיווג לא נכון של קרן פנסיה,מה שגורר במקרים רבים הפסד כספי.
-ניכויים: ישנם מעסיקים המורידים ניכויי חובה, כגון ביטוח לאומי ומס הכנסה, מסעיף ניכויי רשות. בחלק מן המקרים התשלומים אינם מגיעים כלל לביטוח לאומי ולמס ההכנסה, אלא נשארים בידי המעסיק. כאן כבר לא מדובר בטעות אלא בעבירה פלילית.
-טעויות אחרות: חישוב מוטעה של פיצויי הפיטורין, הורדת מס הכנסה לעובד מתשלומים הפטורים ממס (כמו פיצויי פיטורים, פדיון ימי חופשה או התשלום עבור ההודעה המוקדמת) ואי-קיום זכויותיהן של נשים בהריון ובחופשת לידה.