זהירות: הפסקת החשמל תהרוס את המחשב
חברת החשמל לא מצליחה להחזיק את זרם החשמל רצוף. חושך, שקט וחם. אבל המחשב שלכם בסכנה. מידע הולך לאיבוד, ויש סיכוי שהחומרה נפגעה. מה לעשות?
בשירות הלקוחות של חברת החשמל המליצו היום להימנע מלהדליק מחשבים. אולם אחר הצהריים, כשפנינו לדוברות החברה לקבלת עצות בנוגע למחשבים, התשובה היתה: "שכל אחד יטפל במחשב כפי שהוא רואה לנכון במסגרת הפסקות החשמל. אנחנו חברת חשמל, לא חברת מחשבים".
למרות התנערותה של חברת החשמל, היא נושאת באחריות מסוימת לנזקים שנגרמו לציוד ביתי בעקבות תקלות ברשת החשמל. ספר "אמות המידה" של החברה מסביר בצורה טכנית, אולי טכנית מדי, את אחריותה של החברה לנזקים וגם את מידת הטרטור שתצטרכו לעבור כדי לקבל את הפיצוי.

הפסקת חשמל תגרום למחשב להיכבות, כמובן, ולאבד את המידע שעליו עבדנו באותו רגע. אבל מה שמסוכן יותר הוא נזק לכונן הקשיח. בדיוק כמו כיבוי המחשב שלא דרך תפריט "התחל" של מערכת חלונות, גם הפסקת חשמל עלולה לגרום נזק לקבצים מסוימים. ואפילו יותר מכך – היא עלולה לגרום לכונן הקשיח לעבור מן העולם. הסטטיסטיקה אומרת שכשניים מכל 1000 כוננים שובקים חיים לאחר הפסקת חשמל, כך שהסיכון אינו גדול במיוחד. מצד שני, אף אחד לא רוצה להיות בעליו של אחד משני הכוננים האומללים שנפלו בגורל.
את הסיכון הזה אפשר לצמצם משמעותית באמצעות שימוש במכשיר פשוט ולא יקר המכונה אל-פסק, או UPS (ר"ת של uninterruptible power supply). האל-פסק מתחבר לשקע החשמל בקיר, והמחשב, או כל ציוד אלקטרוני/חשמלי אחר, מתחבר אליו ישירות. בתוך האל-פסק מונחת סוללה, ובמקרה של הפסקת חשמל היא מספקת את המתח הדרוש למחשב. קיימים מכשירים שונים שבהם סוללות בעלות קיבולת שונה, ובהתאם לקיבולת נקבע מספרם של המכשירים שיכולים להתחבר לאל-פסק
המכשירים הבסיסיים לשימוש ביתי עולים החל מ-350 שקל, ומסוגלים להפעיל מחשב ומסך לפרק זמן בן 15-10 דקות – פרק זמן שאמור להציל את המחשב מכיבוי פתאומי, ולאפשר לבעליו לשמור את העבודה בנחת ולכבות את המחשב כראוי.
ניתן לרכוש גם מכשירים גדולים יותר, ובאופן תיאורטי, לחבר את כל הבית בצורה כזו. חברות רבות אכן רוכשות מערכות אל-פסק ענקיות, שממלאות חדרים שלמים ומסוגלות להפעיל מאות ואלפי מחשבים במקרה של הפסקת חשמל. מכשיר גדול יותר יוכל לתמוך במכשירי חשמל רבים יותר, או לחלופין, לתמוך במעט מכשירים לפרק זמן ארוך יותר.
רוב מכשירי האל-פסק מתחברים למחשב בעזרת כבל תקשורת, ומיידעים את מערכת ההפעלה על הפסקת חשמל, כדי לבצע כיבוי אוטומטי של המחשב לפני שהסוללה מתרוקנת. לדקדקנים, ניתן למצוא גם תוכנות ניהול שמאפשרות למשתמש להגדיר מראש פעולות לביצוע בעת הפסקת חשמל, כגון כיבוי מחשבים אחרים ברשת או שליחת הודעה לבעל המחשב על אודות הבעיה.

החלק החשוב במכשיר אל-פסק הוא הסוללה שמספקת את המתח. סוללת אל-פסק היא לרוב חזקה ויקרה, ומזכירה במעט סוללה של כלי רכב. למעשה, מכשירי אל-פסק גדולים מדגמים מסוימים משתמשים בסוללות רגילות לגמרי של מכוניות. לסוללה יש אורך חיים מוגבל, ולכן יש להחליפה מדי פעם. סוללה אמורה להזיק מעמד בין שנה לשנתיים בשימוש רגיל, והחלפתה עולה לא-מעט. מסיבה זו יש לשים לב לאחריות של המכשיר, ולהעדיף מכשיר בעל אחריות לשנתיים.
בלאי של סוללה מתבטא בירידת הקיבולת שלה, כך שלאחר זמן, מכשיר האל-פסק יוכל להפעיל את המחשב רק למשך דקות בודדות. כדי להאריך את חיי הסוללה כמה שיותר, חשמלאים ממליצים לבצע פריקה לא-מלאה פעם בחודשיים. כדי לעשות זאת, כבו את המחשב, השאירו את המכשיר החשמלי פועל, ונתקו את האל-פסק מהשקע בקיר עד שנורת "Low Power" נדלקת. כמו כן, בעת הפסקת חשמל השתדלו לכבות את המחשב ולא לתת למכשיר האל-פסק להתרוקן לחלוטין.

הקיבולת של מכשיר אל-פסק נמדדת ביחידות וולט-אמפר: אל-פסק שיש בו יותר וולט-אמפר, מסוגל לספק חשמל למכשירים רבים יותר או לפרק זמן ממושך. הדגמים הבסיסיים מספקים 300 וולט-אמפר, והדגמים הכבדים יותר מספקים 500 או 1,000 וולט-אמפר ואף יותר מכך. המכשיר הגדול ביותר לשימוש ביתי מספק 2,000 וולטאמפר ואמור לתפעל 4 עמדות מחשב במשך כרבע שעה. מחירו של מכשיר כזה מתחיל בכ-2000 שקל. שיקול נוסף שיש לקחת בחשבון הוא צריכת החשמל של מסך המחשב. מסך 17 אינץ' צורך לא מעט חשמל, ואם יש לכם כזה, כדאי שהאל-פסק יהיה בעל קיבולת של 600 וולט-אמפר לפחות. מסכי LCD, לעומת זאת, צורכים פחות חשמל, ולכן ניתן להסתפק באל-פסק חלש יותר.
בהתאם לקיבולת של המכשיר, הוא יכלול כמה שקעי חשמל. במכשירים הפשוטים יש שני שקעים (עבור המחשב והמסך). בדרך כלל השקעים באל-פסק אינם דומים לאלה שבקירות, ויש להם צורה מיוחדת - כדי שלא תחברו לשם את המקרר שלכם, בטעות. אם יש לכם מודם, רכזת או נתב, המשמשים לחיבור לאינטרנט, כדאי לחבר גם אותם לאל-פסק, כדי שחיבור האינטרנט שלכם לא יתנתק במהלך הפסקת חשמל. אפשר בהחלט לחבר מפצל חשמל לאל-פסק, אך ייתכן שתצטרכו להיעזר בחשמלאי, כיוון שמפצל רגיל לא מתאים לשקעים של המכשיר.