בצל או זעתר
עשרות סוגי דבש מיוצרים בארץ, והצריכה הולכת ומתגברת. דבש הרים, דבש קוצים, דבש מרווה ודבש שיזף - מה מאפיין כל זן
בלי קשר לראש השנה, צריכת הדבש גדלה בהתמדה, וגם בתחום זה, כמו בתחומי היין ושמן הזית, יש טועמים מומחים וכאלה שיודעים בדיוק מה הם רוצים לקנות וממי. בישראל חלה בשנה האחרונה עלייה של כ-25% במכירות הדבש הזני לכמיליון צנצנות בשנה. במועצת מגדלי הדבש מציינים, שמדי שנה גדלה המודעות לתחום. בחברת יד מרדכי אומרים, כי קטגוריית הדבש שלהם צמחה בשנת 2005 ב-7% בנתונים כספיים וב-12% בנתונים כמותיים.
כל דבש הוא יצירה חד-פעמית של הטבע, ויש לו ניחוחות וטעמים שלעולם אינם חוזרים על עצמם: שילובי הפרחים שמהם ינקה הדבורה, הרוח המשתנה, הטל והגשמים, האדמה המתחדשת - כל אלה משנים את טעם הצוף שאוספת הדבורה, ומולידים צירופים אין-סופיים היוצרים דבש חד-פעמי.
דבש זני מוגדר כדבש מבודל-מקור. השליטה על מקור הצוף נעשית באמצעות מיקום הכוורת באזורי צמחיה מבודלים, כדי שהדבורים יוכלו לאסוף צוף ממקור פריחה אחד בלבד. אזור ה"מרעה" של הדבורה משתנה, ובהתאם לכך משתנה גם הדבש הנוצר. למשל, דבורה השייכת לכוורת הממוקמת במטע אבוקדו תייצר דבש מפרחי אבוקדו, המאופיין בטעם, בצבע ובמרקם שונים מאלה של דבש מפרחי אקליפטוס.
דבש זני שונה גם בהרכב הוויטמינים והמינרלים שלו. למשל, דבש אבוקדו עשיר בברזל יותר מדבש פרחי בר. מחקרים מלמדים כי הדבש הכהה הוא בעל תכולת מינרלים גבוהה יותר, ולכן בריא יותר.
ביוני תחל רדיית דבש ייחודי מפרחי הבצל, שפותח לאחרונה על-ידי יוסי פאר, דבוראי ממכוורת עמק חפר. דבש ייחודי
לסוגי הדבש השונים אפיונים שונים. כך, למשל, דבש פרחי בר הוא בהיר ועדין בטעמו ומומלץ לרטבים עדינים. דבש פרחי אבוקדו הוא כהה, בניחוח עמוק, מומלץ לרטבים חזקים ועשיר במינרלים. דבש מרווה נחשב איכותי במיוחד ובעל סגולות ריפוי. דבש פרחי אקליפטוס הוא בעל מרכיבים טבעיים ומינרלים רבים, טעמו כתרופה והוא עוזר במיוחד לדלקת בדרכי הנשימה ולאסתמה. דבש פרחי השיזף, או עץ הדומים, הוא בעל ניחוח עמוק, יבש ומיוחד.
מכוורת מכמנים ממצפה הגליל עוקבת אחרי אזורי הפריחה השונים ואוספת דבש איכותי מצוף פרחי בר, זעתר, שיזף, מרווה, אקליפטוס, אבוקדו והדרים. את הדבש ניתן להשיג בחנויות טבע רבות באזור הצפון, במכוורת עצמה ובחנות לחם הארץ ברמת-גן. המחירים: חצי קילו החל מ-22 שקל , קילו החל מ-38 שקל וקילו וחצי החל מ-54 שקל .
המכוורת של אריה וסיוון בנש מבית-הלל מציעה 4 סוגי דבש זני: אקליפטוס, פרחי הדר, פרחי בר ואזוב. את הדבש ניתן להשיג בחנות בבית-הלל ובחנויות טבע נוספות באזור הצפון.המחיר: 39 שקל לקילו דבש פרחי בר ואקליפטוס, 48 שקל לקילו דבש פרחי אזוב.
צביקה אופיר ממכוורת אופיר באלון הגליל מתמחה בייצור דבש הדרים, דבש שיזף, דבש חרוב ודבש מצמח התלתן. ניתן להשיג בחנות באלון הגליל. המחיר: 42 שקל לקילו.
אייל רביד ממכוורת רביד בבית-עובד מתמחה בייצור דבש אקליפטוס, וזכה במקום ראשון בתחרות שנערכה על-ידי מועצת הדבש בקטגוריית דבש האקליפטוס האיכותי ביותר. רביד מוכר את הדבש שלו במכוורת בבית-עובד ב-35 שקל לקילו.
ינאי זקס, אלוף-משנה במיל', מתמחה בעיקר בייצור דבש כותנה. ניתן להשיג רק במכוורת במושב צופית. המחיר: חצי קילו החל מ-18 שקל , קילו 35 שקל וקילו וחצי 45 שקל.
מלכה ויגאל בן-זאבממכוורת דבורת התבור בשדמות דבורה מייצרים דבש פרחי חורש התבור, ובנוסף מייצרים באופן בלעדי דבש שוקולד אינדיאני. להשיג רק בחנות הבוטיק בשדמות דבורה. המחיר הוא 45 שקל לקילו, ואם רוכשים 2.5 ק "ג דבש ב-100 שקל מקבלים סבון דבש במתנה.
במשק סימון בכפר סירקין מייצרים בין השאר דבש אקליפטוס, דבש אבוקדו, דבש הדרים, דבש פרחי בר מרמת-הגולן ודבש אורגני מכוורות המטופלות בהתאם לתקן הבינלאומי של דבש אורגני.
נגה ראובן ממכוורת פרחי הגליל במצפה מנות מייצרת בכל פעם דבש שונה בהתאם לעונות השנה: דבש אבוקדו, דבש אביבי (דבש המיוצר באביב בלבד, עשוי מהדרים ופרחי בר), דבש קיץ (עשוי מקוצים), דבש אקליפטוס, דבש הרים (עשוי מפרחים מיוחדים הצומחים בגובה של מעל 500 מטר), דבש לבנדר, דבש דרדר (בצבע ירוק) ודבש אורגני.
במכוורת יד מרדכי מייצרים דבש אבוקדו, דבש אקליפטוס, דבש זעתר, דבש פרחי הדרים ודבש שיזף. המחירים: 24.75 שקל לצנצנת של חצי קילו או לבקבוק לחיץ של 400 גרם.