בועה באבוה-בועה?
כולם מדברים על ווב 2.0, אבל מה זה בכלל? האם זו הבועה הטכנולוגית-כלכלית החדשה? ירדן לוינסקי ואורי ברוכין סבורים שכן. וגם סבורים שלא
רבים מעמודי האתרים והעיתונים שעוסקים בטכנולוגיה ורשת מדווחים על בועה חדשה בשם web 2.0. מפחידים אותנו שהנה, הנה עוד רגע הבורסה קורסת שוב, אז הגיע הזמן לעשות קצת סדר בהררי המילים שנשפכות לשווא.המושג Web2.0 הוא המצאה שנועדה לתת שם קליט לכנס. המושג הזה מכסה תחומים רבים בפיתוח אתרים, שהיו קיימים שנים רבות אך רק לאחרונה הבשילו והפכו למשהו שברור לאנשים מה התובנות הדרושות בכדי להשתמש בהם נכון ואיך להפיק מהם דברים שאנשים ישתמשו בהם. מושגים כמו שיתופיות, API, הרשת כפלטפורמה או אינטליגנציה קולקטיבית קיימים כבר עשור, אבל בשנתיים האחרונות קמו אתרים וחברות (כמו del.icio.us ,Flickr ,37signals ואפילו גוגל מפות), חיברו את כל המרכיבים האלו ודחפו את הרשת קדימה. אפשר לקרוא לזה מהפכה, אבל לנו נראה שזו קפיצת דרך באבולוציה טבעית.
מה שקורה בחצי שנה-שנה האחרונות זה שחברות האינטרנט הגדולות זיהו שמשהו גדול קורה כאן. חלק מהן פיתחו יישומים שמשתמשים בעקרונות האלו, וחלק פשוט התחילו לקנות חברות. וכמו שאנחנו יודעים, איפה שיש כסף יש משקיעים ויש אנשים שרוצים להרוויח. מה שיש עכשיו זה עשרות חברות שמנסות לעשות “Web2.0” אבל בדרך כלל הן לא מחדשות שום דבר (עוד מתחרה לדלישס? אה! הוספנו כוכביות!). האם יש כאן בועה? כן ולא.
יש כאן בועה כי כולם מנסים להידחף לנישה הזו כדי לעשות קצת כסף. מתכנתים ויזמי אתרים שלא מבינים באמת את ה-DNA של הדבר הזה שקרוי web2.0 וקרנות הון סיכון שמריחות דם.
אבל זו לא בועה אמיתית, כי הכסף שמושקע במיזמים וחברות האלו קטן מאד (אפשר להרים אתר כזה תמורת כמה אלפי-עשרות אלפי דולרים, לעומת מליונים שבעבר), ויותר מזה, האנשים שמשקיעים הם לא הציבור הרחב – אלא רק אנשים שמתעסקים באינטרנט (כמו קרנות הון סיכון). ואם יתברר שכל החברות האלו הן בלון נפוח, מי שיפסיד מזה הוא לא הציבור הרחב, אלא אותם אנשי הון סיכון.
בעצם, זה לא מדויק. הכסף שמנהלים בקרנות ההון שייך לעיתים גם לארגונים שמשקיעים כספים של הציבור הרחב, וחמור מזה – ההשקעות שלהם משפיעות על שאר השוק. הסכנה היא שכמו שהם סוחפים את שוק ההשקעות באופטימיות, יסחפו אותו גם באכזבה. בשבוע שעבר, לדוגמה, הודיעו בגוגל על החמצה קלה של מטרות הרבעון, אבל התגובה היתה מופרזת ללא קשר למצב האמיתי של החברה. עם זאת, מה שמאפשר לשמור על אופטימיות זה שבניגוד לבועה הקודמת, עכשיו יש המון קולות ממתנים.
המאמר פורסם במקור, בשינויים קלים, בניוזלטר השבועי "הקולקטיב" תחת רישיון CC-by