מאבטח בכניסה לוויקיפדיה
הבירוקרט של ויקיפדיה העברית מדבר על הקשחת תנאי השימוש בעקבות פרסום ערך שקרי באנציקלופדיה החופשית. "זה כמו שפחות נעים לי להיכנס לסופרמרקט עכשיו כי מישהו בודק אותי עם גלאי מתכות". ראיון השבוע
דיברנו עם דוד שי, הבירוקרט של ויקיפדיה העברית.
מה דעתך על הכללים החדשים של וויקיפדיה?
שי: "נתחיל מזה שעוד אין כללים חדשים. אני יכול להגיד בבטחון גמור שלפחות בוויקידפיה העברית, הכלל הזה לא קיים ולא ידוע לי מתי הוא יופעל. העיתונות כאן מבחינתי הקדימה את המאוחר. אנחנו חלק מוויקיפדיה העולמית. אם זה כלל שממומש ברמת התוכנה, כשהוא ימומש, הוא ימומש אוטומטית. אפשרות אחרת היא שזה יהיה אופציה, ואז יהיה צורך לקבל החלטה אצלנו אם אנחנו מאמצים את הכלל או דוחים אותו. אבל נכון לרגע זה, מבחינתנו זה רק בשלב של דיבורים, לא בשלב של מעשים, כך שבעצם אני מחכה לראות מה יקרה בשטח – זה לא בהכרח מה שכתוב בעיתונים".
אם תידרש לבחור, מה תהיה העמדה שלך?
"אני לא אוהב את הרעיון הזה בשתי רמות. אחד זה ברמה העקרונית: אחד המאפיינים הכי בולטים של וויקיפדיה זה החופש. הכלל הזה הוא נגד החופש. אני מבין את המטרה שלו, יש לו מטרה חשובה, אבל הוא פוגע בעקרון החופש. זה כמו שפחות נעים לי להיכנס לסופרמרקט עכשיו מאשר לפני עשר שנים כי עכשיו כשאני נכנס, מישהו בודק אותי עם גלאי מתכות. הסיבה מאוד גדולה וחשובה, אבל זה לא תענוג".
"שתיים זה ברמה הפרקטית: הכלל הזה לא חוסם שיבושים. כדי לחסום שיבושים צריך הרבה יותר מאשר הכלל הזה. אוקיי, משתמש לא רשום לא יכול להעלות ערך חדש – יפה מאוד, אבל עדיין הוא יכול לחבל בערך קיים. אפשר להירשם באופן פיקטיבי, אז צריך גם לדרוש פרטי אשראי כדי לדעת שזה מישהו אמיתי. בקיצור, זה לא כיוון סביר בעיניי. נכון שוויקיפדיה נכווית לפעמים, יש בוויקיפדיה שם 800 אלף ערכים, והצליחו להכניס זבל בערך אחד, אולי הכניסו זבל בשלושה ערכים – זה כלום, זה פחות משגיאות הכתיב או שגיאות ענייניות שנופלות בכל עיתון או ספר, אז לא צריך להילחץ מזה".
אז למה אנשים מתנפלים דווקא על וויקיפדיה?
"אני לא חושב שאנשים מתנפלים על וויקיפדיה. אז היה סיפור בעיתון על מישהו שכאב לו, ואני מסוגל מאוד להבין את הכאב שלו, מישהו ניסה לסגור איתו חשבון דרך הכלי הזה, אז זה ודאי כואב. אבל אני לא רואה כאן התנפלות או משהו מיוחד. האיש כאב, הוא דיבר, אני מקווה שאת הבעיה הספציפית שלו פתרו. מבחינתי אפשר להמשיך הלאה לסדר היום, אף אחד לא מת. בערכים שיש בהם סכנת נפשות, ערכים רפואיים, אנחנו כותבים למטה הערה: 'ויקיפדיה אינה מדריך רפואי. במקרה של בעיה, נא להיוועץ עם רופא'. היה הרבה רעש, אבל הוא בעיניי סערה בכוס מים".
דיברת עם ג'ימי וולס מאז המקרה?
"לא, לא היתה לי שום סיבה להטריד אותו בעניין. אם זה יהפוך למשהו מעשי, אז בוודאי נדע את זה בישראל, ועד אז, העיתונים מלאים סיפורים".

היו תביעות נגד וויקיפדיה בישראל?
"לא, שום דבר, אין גם סיבה לתביעות. אני לא אגיד שלא היו מקרים של שימוש לרעה – זה כלי שבוודאי אנשים עם כוונות רעות מנסים לנצל אותו, אבל אני לא חושב שיש משהו שיש בו שמץ הצדקה לתביעה. מה גם שאם תהיה תביעה, אני חושב שהיא תהיה תביעה אישית נגד האיש שכתב, ולא נגד הפלטפורמה".
אם היו כותבים בוויקיפדיה "דוד שי מעורב ברצח רבין", מה היית עושה? נכנס ומתקן את הערך?
"מכיוון שאצלנו לא צריך להתמודד עם 800 אלף ערכים, אלא 30 אלף ערכים, אין לי ספק שאם היה נכתב כזה דבר, הוא היה מתגלה תוך דקות או שעות לכל המאוחר, והיה נמחק. התופעה הזאת שקשקוש כזה נשאר 130 יום היא באמת אפשרית בוויקיפדיה האנגלית, ששם הנפח גדול במידה משמעותית מאשר בעברית. בעברית אני לא מאמין שמשהו כזה היה מחזיק מעמד. אולי אם היו כותבים בַּעברית משהו שאיננו אמת על
ומה עם השמצות פוליטיות?
"להטות לדעה הפוליטית ערכים בעלי משמעות פוליטית, ודאי שיש דברים כאלה כל הזמן, על ידי משתמשים רשומים ולא רשומים. למשל, אריק שרון, בוודאי שיש אנשים שרוצים להציג אותו כמפלצת, ויש אנשים שרוצים להציג אותו כמלאך מצד שני. אנחנו מנסים להגיע להצגה אובייקטיבית ונייטראלית, אבל ברור שדמות כזאת מושכת אנשים עם כוונות רעות, עם כוונות לא רק להרבות ידע בעולם אלא להטות את הידע לפוליטיקה החביבה עליהם".
לקראת הבחירות, יש התגברות של השמצות בערכים פוליטיים?
"לא הייתי אומר שלקראת הבחירות זה קורה יותר מתמיד. עוד לא עברתי חוויה כזאת כמו בחירות בוויקיפדיה, הפרויקט צעיר מדי. בהחלט אני חושש שככל שנשקע באווירת הבחירות, יהיה צורך להגן יותר על ערכים פוליטיים, אבל נסיונות להטיה פוליטית היו תמיד. מפעם בפעם מגיע ימני נלהב שאומר: 'המקום הזה כולו שמאלנים, אני לא יכול לראות מה קורה כאן!'. וכמובן שאחרי חודש מגיע שמאלני נלהב ואומר: 'בחיים לא ראיתי הסתה בוטה כמו בוויקיפדיה'. אז אני אומר, כל זמן שגם השמאל וגם הימין מלאים טענות אלינו, זה סימן שאנחנו במקום טוב באמצע".