רכב סחור
רוצים להחליף מכונית? חברות הטרייד-אין מציעות עיסקה מפתה: במקום להתעסק במשך שבועות עם המכירה, ואז עוד כמה שבועות עם קניית מכונית - בואו אלינו ותוך שעה תגמרו את כל הסיפור. המחיר: תוספת של כ-5% לעומת רכישת מכונית מאדם פרטי. אם עושים את זה נכון, זה מאוד משתלם
כבר בשנות ה-80 נעשו בארץ נסיונות לאמץ את השיטה האמריקנית, אבל זה לא כל-כך הלך - התואר "סוחר מכוניות" לא נחשב לתואר של כבוד. בעלי מכוניות ישראלים העדיפו "לא לצאת פראיירים" ולמכור את המכוניות שלהם בעצמם, במחשבה שכך יקבלו תמורה גבוהה יותר. הקפיצה המשמעותית של תחום הסחר הממוסד במכוניות משומשות התרחשה לפני כ-5 שנים ב-3 מוקדים שונים.
חברות הליסינג, שנהנו בסוף שנות ה-90 מזינוק היסטרי בנפחי הפעילות שלהן, החלו להיפטר מהמכוניות המשומשות שבמלאי. באותה תקופה הוקמה גם חברת אוטו סנטר, על-פי "מודל אמריקני" של חברה עצמאית שעוסקת בטרייד-אין, כשהנוסחה הבסיסית שלה היתה רכישת מכוניות משומשות, השבחתן באמצעות תיקונים קלים - מכניים וקוסמטיים - ומכירתן הלאה, כשהן מלוות באחריות למכלולים העיקריים במכונית וכן באחריות שהמכוניות "נקיות" מתאונות או משיעבודים. במקביל קמה גם חברת אוטו דיל, וגם בעליה פעלו לפי מודל שייבאו מארצות הברית. אוטו דיל הפכו לטריידרים הרשמיים של קבוצת צ'מפיון מוטורס (פולקסוואגן, אאודי, סיאט וסקודה), ודי מהר גדל היקף המכירות שלהם עד שהפכו לגורם בעל נפח המכירות הגדול ביותר בענף.
לפי הערכות שונות, "מגלגל" הענף כ-50 אלף מכוניות בשנה. זה אולי לא נשמע הרבה ביחס לכ-400 אלף העברות בעלות שמבוצעות בישראל, אבל מדובר בלי ספק בגורם מאוד דומיננטי בקטגוריית המכוניות בנות 5 שנים או פחות.
כדאי לדעת שהטריידרים הגדולים - חטיבות הטרייד-אין של חברות הליסינג וחברות כמו אוטו סנטר ואוטו דיל - מוכרים כיום בין 3,000 ל-8,000 מכוניות בשנה כל אחד - מספר דומה לסך המכירות השנתי של כמה יבואני רכב בינוניים וקטנים. במקביל לטריידרים הגדולים, פועלים בענף גם כמה טריידרים בינוניים, שלחלקם יש מוניטין טוב של לא מעט שנים, וגם כמה עשרות סוחרי רכב קטנים, שלבודדים מהם יש מוניטין מאוד מפוקפק.
מפת הבעלויות בענף משמעותית מאוד עבור מי שמבקש לרכוש מכוניות מטרייד-אין, ולצורך זה יש להבדיל בין 3 קבוצות עיקריות. סוחרים קטנים עוסקים במקרים רבים במכוניות ישנות יחסית או ב"שאריות" של הענף כולו-בדרך-כלל מכוניות פגומות מאוד או כאלה שעברו תאונות קשות.
חברות ההשכרה והליסינג הגדולות מוכרות את ה"סחורה" שלהן - ברוב המקרים מכוניות מהשכרה או מליסינג. הטריידרים הגדולים (אוטו סנטר ואוטו דיל) וחטיבות הטרייד-אין של יבואני הרכב (יוניברסל מוטורס, דוד לובינסקי, ולאחרונה גם בני משה קרסו יבואני רנו וניסאן), כמו גם כמה סוחרים בינוניים שקשורים ליבואני רכב, מוכרים בעיקר מכוניות שנרכשו מלקוחות פרטיים שרכשו מכוניות חדשות מהיבואנים שקשורים אליהם.
המשמעות היא שלמי שמחפש מכונית מבעלות פרטית אין הרבה סיכוי למצוא כזו במערכי המכירה של חברות הליסינג (למרות שגם אלה קולטים מעט מכוניות "פרטיות", תוך כדי עיסקת מכירה של מכוניות ליסינג ). עם זאת, חברות שמשמשות גם כצינור מכירה של יבואן שעובד עם חברות ליסינג, מוכרות מכוניות שמקורן בהשכרה או בליסינג, לצד מכוניות מבעלות פרטית.

היתרון הבולט ביותר ברכישה מטרייד-אין יחסית לרכישה מאדם פרטי הוא שחברת הטרייד-אין מעניקה אחריות מסוימת למכונית. האחריות יכולה לנוע בין אחריות מינימלית למנוע ולתיבת ההילוכים למשך חצי שנה, לבין אחריות כוללת למרבית המערכות החשובות ברכב למשך שנה שלמה.
מוכר פרטי לא מחויב בשום סוג של אחריות, ובשונה מחברות הטרייד-אין הוא גם לא מציע שום סוג של מימון-אחד מכלי השיווק המקובלים בקרב הטריידרים. יתרון לא פחות חשוב הוא שחברות הטרייד-אין מבצעות סינון די טוב של כל מיני בעיות, החל ממכוניות מעוקלות, גנובות, מזויפות או כאלה שעברו תאונות קשות, וכלה במכוניות שסובלות מתקלות קשות שעלות התיקון שלהן עלולה להיות גבוהה.
רוב הטריידרים מוכרים את המכוניות הבעייתיות לסוחרי רכב שאיתם הם עובדים. בהקשר זה חשוב לדעת גם שמאחורי לא מעט "מודעות לוח" לא מצויים מוכרי מכוניות תמימים שמוכרים את מכוניתם, אלא סוחרי רכב, שיוצרים רושם מטעה כאילו הם מוכרים "פרטיים". לא מעטים כבר נפלו בפח ורכשו מכוניות בעייתיות ממי שהציגו את עצמם כחבר, אח, גיס או דוד של הבעלים הרשום ברשיון הרכב.
יתרון לא פחות חשוב של הטרייד-אין נובע מתהליך ההחלפה של המכונית. טריידרים רבים מוכנים לקלוט את המכונית המשומשת של הקונה, וכך הוא לא מבזבז אפילו שעה בין
אוטו דיל, למשל, קונים, בעיסקת החלפה, את מכוניתו המשומשת של הלקוח שלהם במחיר מחירון (בהתאם למצבה), ומוכרים לו מכונית במחיר מחירון, כך שכל שנותר לו הוא להוסיף את ההפרש. יתרון גדול נוסף של כמה מחברות הטרייד-אין הוא ההבטחה לרכישה חוזרת של המכונית. באוטו דיל, למשל, מבטיחים "אחריות לכל הכסף בחזרה" במקרה של אי-שביעות רצון, כמו גם הבטחה לרכישה חוזרת של המכונית במחיר שבו נרכשה כעיסקת טרייד-אין עתידית, או בהפחתה של 5% מהמחיר תמורת מזומן.
באוטו סנטר מבטיחים קנייה בחזרה של המכונית במחיר מחירון החל מתום שנתיים מיום הקנייה. ברור שאף מוכר פרטי לא מציע תנאים כאלה. אוטו דיל ואוטו סנטר קונות מלקוחות פרטיים מכוניות משומשות (גם ללא רכישת מכוניות מהן) תמורת כ-90% ממחיר המחירון - בהתאם כמובן למצב המכונית ורמת הסחירות שלה - ומוכרים מכוניות תמורת מחיר המחירון, פלוס מינוס 4%-3%. בהקשר זה חשוב לזכור, כאמור, שחלק מעיסקאות הטרייד-אין ממומנות על-ידי יבואני הרכב (במקום להוריד את מחיר המכוניות החדשות) - כך שלחברות הטרייד-אין יש מהיכן לחיות. עבור לקוח פרטי, החיסרון היחיד כמעט של רכישת מכונית משומשת מחברת טרייד-אין הוא העלות הנוספת, אם בכלל, יחסית למחיר שהיה משלם ללקוח פרטי.

הדבר החשוב ביותר, שחובה להקפיד עליו בעת רכישת מכונית מטרייד-אין, הוא קבלת מלוא הפרטים על הבעלים הקודמים של המכונית, כיוון שיש לכך השפעה קריטית על הערך שלה. בשוק המכוניות קיימים, ותמיד יהיו, הבדלים של ממש בין מכוניות מבעלות פרטית למכוניות מליסינג או מהשכרה. אפשר וצריך להניח שאדם שנוהג במכונית ששייכת לו מתייחס אליה הרבה יותר טוב מאשר מי שנוהג במכונית שלא שייכת לו, ויעידו על כך מאות מכוניות הליסינג שנצפות נוסעות מדי שבת על דרכי עפר ברחבי הארץ.
בחברות הליסינג טוענים, במידה רבה של צדק, שבשונה ממכוניות בבעלות פרטית, המכוניות שלהן מטופלות היטב לאורך כל תקופת השימוש בהן, ולפני שהן נמכרות הן עוברות בדיקות יסודיות ותיקונים במידת הצורך.
אבל לא כל חברות הליסינג מטפלות במכוניות שלהן באותו אופן. יש שמטפלות במערכי השירות של יבואני הרכב ויש שמשתמשות במוסכים שלהן, יש שמשתמשות בחלפים מקוריים ואחרות בחלפים זולים במיוחד, ויש - כך אומרות השמועות - גם מי שמתחזקות את המכוניות שלהן ב"תחזוקת שבר", כלומר מטפלות רק במקרי תקלה.
מכל מקום, מחירון הרכב של לוי יצחק קובע הפחתה ממחיר המחירון של 12%-6% כשרוכשים
מכונית ששימשה להשכרה, והפחתה של 19%-13% ממחיר מכונית כזו בעת מכירתה הלאה. במילים פשוטות, מי שקונה מכונית ששימשה להשכרה, אמור להרוויח רק 6% ( או עד 12%) כשהוא קונה מכונית שעברה מיד ליד ולא ממש התייחסו אליה בעדינות, אבל כשהוא מוכר אותה הוא ייאלץ להתפשר על עד 19% פחות ממחיר המחירון. כלכלית, יכול להיות שלא מדובר בעיסקה מדהימה, אם כי יכולים להיות לה יתרונות אחרים, כמו תקופת אחריות של חברת ההשכרה, מבצעי מימון והיכולת לרכוש מכונית חדשה יחסית.
המחירון של לוי יצחק קובע גם הפחתה של 17%-7% מהמחירון למכוניות ששימשו ליסינג (או מקסימום 12% אם במכונית נהג רק נהג בודד) - שיעור דומה להפחתה שנקבעה למכוניות חברה שהיו בשימוש עובדים בכירים.
המשמעות העיקרית של מחירי המחירון, ושל ההפחתות שיש לבצע, היא שכאשר רוכשים מכונית משומשת מטרייד-אין חשוב לדעת בוודאות מה המקור שלה, את מי שימשה ועל-ידי מי טופלה. לבעלות המקורית יש השפעה על מצב המכונית וההנאה מהשימוש בה, ובמידה רבה גם על הקלות (או הקושי) של מכירתה כעבור זמן.