איך עובד שיזוף?
ארז בן-ארי מטגן עוד תעלומה טכנולוגית-מדעית. והפעם: איך משנים צבע בים
בעבר דווקא המראה הבהיר היה פופולרי, ובמשך תקופה ארוכה אנשים ברחבי העולם השתמשו בתכשירים שונים כדי להבהיר את עורם ככל האפשר. עם זאת, המגמה התהפכה לפני כמה עשרות שנים, והגישה שלפיה עור שחום הוא יפה יותר צברה תאוצה. על פי תיאוריה שהעלה ד"ר אנתוני ליגורי, החשיפה לקרינת השמש גורמת הפרשת אנדורפינים-חומרים כימיים המשפיעים על הגוף באופן דומה לזה של סם האופיום. האנדורפינים מופרשים ומובילים לתחושת הָיי קלה, וכך מושכים את האדם להשתזף עוד ועוד.

מבחינה ביולוגית-כימית, תהליך השיזוף, שבו חשיפה לאור השמש הופכת את העור לכהה יותר, נועד להגן על גופנו. עור האדם מורכב מכמה שכבות והעליונה שבהן מכונה אפידרמיס. בחלקה התחתון קיימים תאים מיוחדים הנקראים מלנוציטים. הם שונים מתאי העור הרגילים, ותפקידם לייצר את המלנין, החומר שקובע את גון העור. בכל סנטימטר מרובע של העור קיימים 200-100 אלף תאים כאלה.
המלנין, המכונה גם פיגמנט, הוא זה שנותן צבע גם לשיער ולעיניים שלנו, ואצל בעלי עור כהה הוא מיוצר בכמות גדולה יותר. בקרב בעלי עור בהיר, לעומת זאת, המלנוציטים פעילים מעט מאוד באופן שגרתי.
חלק מבני האדם סובלים מליקוי גנטי המונע מהגוף לייצר אנזים בשם טירוסינז, ואז תהליך הפקת המלנין נפגע משמעותית ולעתים נפסק לחלוטין. זהו פגם המופיע אצל אחד מכל 17 אלף איש, ובמקרה הקשה ביותר הגוף אינו מייצר מלנין כלל. התוצאה: עורו של החולה לבן מאוד, וכך גם שיערו ועיניו. התופעה
כאמור, תהליך השיזוף אמור לשמור עלינו, אם הוא נעשה במינון נכון. המלנין המיוצר עקב החשיפה לשמש צובע את העור, והופך אותו לעמיד יותר בפני הקרינה. לכן להיות שזוף זה בריא במידה מסוימת. עם זאת, הרצון להשתזף למטרות אסתטיקה הוא שונה לחלוטין, ובו חבויה הסכנה האמיתית. ככל שמשתזפים יותר, כך גובר ייצור המלנין והעור הופך כהה יותר. בעוד שיזוף מתון ומבוקר יכול להיות יעיל, בילוי ארוך תחת השמש הקופחת במטרה להשתזף מהר ככל האפשר יגרום נזק לתאי העור, ועלול להוביל להתפתחות של מלנומה – גידול סרטני במלנוציטים. מלנומה הוא סרטן קשה לטיפול, והוא מפתח גרורות בקלות. גם אצל בעלי עור כהה החשיפה לשמש מדרבנת את ייצור המלנין, ולכן גם הם משתזפים במידה מסוימת ונמצאים בסיכון. עם הגיל חלה ירידה בכמות המלנוציטים בעור, ולכן הוא נעשה בהיר יותר והסיכון להופעת גידולי מלנומה עולה במקביל.

יש גם דרך אחרת להשתזף, אבל היא מסוכנת לא פחות. מאחר שהאור האולטרה-סגול הוא זה שמפעיל את ייצור המלנין, כל מקור אור כזה יעשה את העבודה. בעולם וגם בארץ קיימים מכוני שיזוף שבהם שוכב הלקוח על מיטה המצוידת בנורות אולטרה-סגולות. הנורות מקרינות אור על כל הגוף ומאפשרות להגיע לשיזוף יפה ואחיד. שיזוף כזה נחשב נוח יותר מאשר רביצה בחוף הים, אך מבחינה בריאותית הוא מסוכן בדיוק כמו חשיפה רגילה לשמש. לכן צריך לבצע את התהליך בזהירות ובאופן מבוקר.
פטנט אחר לשיזוף הוא שורה של חומרים כימיים הצובעים את העור. ישנם כמה חומרים כאלה, בעלי דרגות שונות של יעילות. הנפוץ ביותר הוא DHA, היוצר תגובה כימית עם חומצות האמינו שבתאי העור. חומצות האמינו משנות את צבען בתהליך, וכך נוצר שיזוף המחזיק שבוע. חומרים אחרים פשוט נמרחים על העור וצובעים אותו לכמה שעות, עד המקלחת הבאה. הקושי העיקרי בשיזוף מלאכותי מסוג זה הוא השגת מראה אחיד, ולכן קיימים מכונים רבים שמפזרים את החומר על הגוף באמצעות התזה.
הכותב הוא מהנדס בחברת מיקרוסופט ישראל. המדור "איך זה עובד" נועד לתת הבנה בסיסית בתופעות טכנולוגיות, ואין הוא מתיימר לספק הסבר מלא להן.