לא על הגרם לבדו
מכשירי השקילה כבר אינם כלים המודדים קילוגרמים בלבד, אלא גם מחשבים מסת שרירים, אחוזי שומן ונוזלים
שוק המשקלים בישראל מוערך ב-6-4 מיליון שקל, ומתאפיין במכירות של 100 אלף מכשירים בשנה. כיום ניתן למצוא מגוון מאזני שקילה חכמים, המסוגלים להבחין בין מרכיביו השונים של הגוף ולמדוד את אחוזי השומן, אחוזי הנוזלים ומסת השרירים.
קיימים משקלים רפואיים ומשקלים ביתיים המוצעים בפורמט מכני או אלקטרוני-דיגיטלי. "בפורמט המכני המערכת מורכבת מקפיצים או ממוטות שקילה", מסביר נאור נזיר, מנהל ציוד רפואי בחברת מדטון, המייבאת כ-70% מסך מאזני האדם לישראל. "עם הזמן הקפיצים מאבדים מגמישותם, והסטייה במשקל עלולה להיות גדולה.לכן,אם רוכשים מאזני אדם מכניים, מומלץ להעדיף את אלה עם מוטות השקילה שבהם מידת הדיוק המושגת לאורך זמן גבוהה יותר. בפורמט הדיגיטליאלקטרוני רכיבי המערכת הם אלקטרוניים ויכולים להעניק רמת דיוק טובה יותר".
מאזנים רפואיים מיועדים למי שמחויבים לעקוב אחר משקלם בשל מצבם הבריאותי. רמת הדיוק של משקלים אלה, בין אם הם מכניים או אלקטרוניים, היא עד 50 גרם. "ההבדל ביניהם הוא בגודל, בנוחות השימוש ובמחיר", אומר נזיר. המשקלים הרפואיים המכניים גדולים מבחינה פיזית, קריאת המשקל נעשית בגובה הפנים, וניתן להגיע בעזרתם לשקילה של עד 220 ק"ג. מחירם הממוצע הוא כ-1,350 שקל.
המשקלים הרפואיים האלקטרוניים קטנים יותר. הם מאפשרים שקילה של עד 200 ק"ג בלבד, מראים באופן מיידי את תוצאת השקילה (לא צריך להזיז משקולות כדי להשיג תוצאה) ומחיריהם מתחילים ב-2,000 שקל.
גם מאזנים ביתיים, המכונים "מאזני אמבטיה", באים כאמור בפורמט מכני או אלקטרוני. המכניים האיכותיים הם בעלי סטייה של עד חצי קילוגרם, ואילו האלקטרוניים בעלי רמת דיוק של 200-100 גרם . "בעבר נמכרו בעיקר משקלים מכניים, ואילו היום המכירות מרוכזות בעיקר במכשירים הדיגיטליים החכמים", אומר אילן שקד, מנהל השיווק ברשת סופר-פארם. ובכל זאת, המשקלים המכניים עדיין נפוצים בבתים בישראל. הם מגיעים עם מחוג רץ ומספרים נייחים או לחלופין, עם מחוג נייח ומספרים רצים.
נזיר מציין כי בעלי המחוג הרץ מדויקים יותר, אך יש לוודא כי המחוג גדול והספרות ברורות, כדי להימנע מהתכופפות. טווח המחירים של המשקלים המכניים הפשוטים הוא 150-50 שקל , ואילו האיכותיים והמקצועיים יותר, בעלי התצוגה הברורה, עולים כ-300 שקל.
המשקלים הביתיים האלקטרוניים מוצעים במגוון רב של עיצובים, ומחיר מודדי המשקל בלבד הוא 350-200 שקל . לדברי ענבר ירון, מנהל משקלי טניטה בחברת אגנטק, אלה הכוללים פונקציות נוספות נחשבים "הדור הבא" בתחום המכשור הבריאותי הביתי. כך לדוגמה, לטניטה יש מאזניים המודדים משקל ואחוזי שומן, ושומרים בזיכרון את המדידות האחרונות. בנוסף, מציעה החברה גם מאזניים שיודעים למדוד ולחשב את הרכבו של הגוף תוך חלוקתו לשרירים, שומנים, צריכת קלוריות יומית ואחוזי נוזלים.
"המשקל לעולם לא יהיה עקבי"
גם חברת SECA נכנסה לעניינים והוציאה מאזניים חדשים שמודדים גם את הגובה, מכניסים אותו אוטומטית כנתון, ופולטים בלחיצת כפתור את ה-BMI ( אינדקס מסת הגוף). חברת טפאל מציגה משקלים דיגיטליים עם זיכרון אישי, המאפשר לכל אחד מבני המשפחה לשמור את נתוני המשקל האישיים שלו. טווח המחירים הממוצע של מאזניים עם תוספות הוא 700-300 שקל , אך הם יכולים להגיע גם ל-1,500 שקל .
מלבד ספרות בולטות, חשוב להקפיד שמשטח הדריכה יהיה גדול ורחב כך שניתן יהיה לעמוד עליו בנוחות כדי שהשקילה תהיה מדויקת. בנוסף, מקומם של מאזניים אינו בחדר האמבטיה, שם הם עלולים לסבול מהלחות ולהתקלקל. כמו כן לא טוב להניח
אותם על שטיח, מכיוון שהוא סופג חלק מהמשקל ולכן הקריאה לא תהיה נכונה.
רחל גרנית, דיאטנית ומנחת קבוצות תמיכה בהרצליה מדיקל סנטר, ממליצה לקחת את כל נושא השקילה בפרופורציה ולא להשקיע בכך כסף רב. "דיוק של 50 או 100 גרם אינו משמעותי", היא אומרת. "אפשר להסתפק גם בדיוק של 200 גרם. אגב, המשקלים המקצועיים תמיד מוסיפים עוד קצת למשקל".
לטענתה , כמו בדיקות לחץ הדם, גם המשקל לעולם לא יהיה עקבי. "למשל, נשים במחזור או בביוץ נוטות לצבור נוזלים, דבר שמשפיע על המשקל הסופי", הסבירה . "עדיף תמיד להישקל בבוקר, כי אז בדרך כלל שוקלים פחות, אבל אפשר לעשות זאת בקביעות גם בערב ".
עדכון אחרון : 20/7/2005 9:19