אות קלון לכלכלת ישראל
פרשת ריגול תעשייתית כפי שנחשפה היום אינה משפיעה באופן מיידי. אבל, בכלכלה המצפה להיות בין המובילות בעולם, ריגול תעשייתי בהיקף נרחב כל כך יכתים את המשק כולו
כעת, נחשף כי פגיעה במערכות המחשוב של חברה הוא בהישג יד. חלק מהחברות הן ספקיות שירותים של כולנו ולפתע התגלה כי פגיעה בחברה שכולנו מכירים הוא לא הרפתקאה של מספר ילדים חסרי אחריות, אלא עסק של חברות מכובדות שמעוניינות להשיג מידע על המתחרה העסקי באופן שאינו חוקי. יותר מכך, המידע יכול בקלות לגלוש לעבר הלקוחות.
נכון שזה לא חדש. מדי פעם התפרסמו בעיתונות סיפורים על גניבת כרטיסי אשראי של לקוחות באמצעות חדירה למערכות המחשוב, פגיעה במערכות מידע של ארגונים, פגיעה במחשבים האישיים בבית. אולם הפרשה הנוכחית תקרב את איומי המחשוב לכולנו. אם חברה מכובדת יכלה להשיג מידע לא חוקי באמצעות חדירה למערכות המחשוב של החברה המתחרה, זה יכול לקרות לכל אחד מאיתנו. אם כלקוחות החברות בהם מדובר, אם כאנשים פרטיים.
הישראלים נחשבים בעולם כאשפי אבטחת מידע. הסיבות לכך הן ברורות: אנו חיים בסביבה מתמדת של איומים וניתן להאמין שהצבא הישראלי פיתח מערכות עליהם יוכל להסתמך כנגד אויבים משמעותיים. כך, הצליחו בוגרי היחידות הצבאיות בתחום המחשוב לפרוץ עם מערכות אבטחת המידע שייצרו אל השוק העולמי (ראו צ'ק פוינט למשל).
באופן עקרוני האירוע הנוכחי לא צפוי להשפיע על הכלכלה המקומית. הכלכלה הישראלית פועלת בשוק מתקדם בו מערכות המחשוב מהוות יחידה אינטגרלית מכל פעילות עיסקית. לחברות הגדולות במשק יש מומחי אבטחה ומודיעין שאחראים על המידע הנכנס והיוצא מהחברה. החברות בהם מדובר לא צפויות להאט את הפעילות שהן מבצעות בעקבות הפריצה למערכות המחשוב שלהן. הביקושים במשק אומנם אינם כה גדולים, אך הצמיחה במשק שכוללת גם שיפור ברמת הצריכה הפרטית לא יעצרו את הצרכנים הישראלים מלהמשיך ולצרוך שירותים, גם של חברות שהואשמו, או נפגעו, מגניבת סודות מסחריים.
עם זאת, ראוי לזכור כי מאורע שכזה אינו יומיומי. גם מומחי האבטחה אינם נתקלים באירועים שכאלה לעיתים קרובות. במשק הישראלי היתרון התחרותי שנובע לחברה, הנהנית ממידע שאין למתחרה, הוא קצר טווח. כולם מכירים את כולם, וקשה מאוד להסתיר משהו. כך שעסקים שונים עלולים להיפגע, גם אם לא באופן ישיר מהפעילות הפלילית עצמה. חברות במשק עשויות לשנות את האסטרטגיה העיסקית שלהם, לדחות השקות והשקעות שתוכננו, מפחד שהמתחרים יודעים על כך. בהחלט יכול להיות כי רשימת החברות המעורבות היא רק קצה הקרחון.
יש גם צד נוסף לבעיה. חברות מכובדות המעורבות בתהליך של "ריגול תעשייתי" יאלצו לעבוד קשה על מנת שהשפעת הפגיעה במוניטין שלהן תיעלם. לא מן הנמנע כי מנהלים בכירים בחברות, שנעצרו ונחקרו, יאלצו אף הם "למסור את המפתחות" ולהמשיך לתפקידים אחרים במקומות אחרים. הפגיעה בחברות אלו יכולה להיות מהותית בעקבות שינויים ארגוניים מאולצים שאולי אף יכפו עליהן.
אולם, מעל הכל, אין ספק כי המוניטין של המשק כולו בבעיה. במשק מתקדם ("נהיה בתוך 10 שנים בין 10 המובילות בעולם", כפי שאמר שר האוצר), זה לא צריך לקרות. זה עלול לפגוע במשיכה של חברות זרות לפעילות מקומית, זה יכול להרתיע משקיעים זרים, זה לא מסוג האירועים שהמשק הישראלי יכול להתגאות בו. לקברניטי הכלכלה המקומית יש את כל הסיבות בעולם להוריד את הראש ולקוות שבעולם לא ירגישו.
הארגונים מבינים את הסיכון
באופן פרטני, כל חברה במשק תהיה מודעת מאתה והלאה לסכנות בתחום המחשוב ותקציבי אבטחת המידע צפויים בהחלט לגדול, כמו כן, כל אחד מאיתנו, גם אלו שאינם מודעים ל"צד הבעייתי" של המחשוב, יבינו כי מחשבים זה לא רק משחק.
למרות תקציבי הענק שנשפכים בתחום יכולים תמיד להיווצר מצבים בהם הארגון יהיה פתוח ל"חדירה מבחוץ", כפי שקוראים לזה מומחי האבטחה. "מה שאנחנו רואים היום זה מגמה והבנה אצל הרבה מאוד ארגונים שהמידע נמצא על רשת האינטרנט. המידע הרגיש של הארגון רץ על הרשת וצריך לשמור עליו בצורה הדוקה ובאמצעים טכנולוגיים מתקדמים", אומר ליאור גולדדרבר, מנהל הנדסת המערכות ומומחה אבטחת המידע בסיסקו ישראל.
"זה יכול להשפיע ברמה של להרוג
ארגון כי כל התוכניות שלהם נמצאות על הרשת. וזה יכול לתת לארגון נחיתות תחרותית תוך דקות. חברות היי-טק וארגונים פיננסיים מבינים את זה טוב מאוד. גם בארגונים ממשלתיים מבינים את זה וזה יהיה קטסטרופה אם בצבא או בממשלה יפגעו מגניבת מידע. כך יוצא שיש היום השקעות מאוד גדולות באבטחת מידע. יש השקעה כספית בהקשחה של הרשתות. חד משמעית, הדבר שהכי מטריד היום את הכל המנהלים בחברות הגדולות זה אבטחת המידע שלהם. כבר בשנתיים שלוש האחרונות זה מאוד מטריד".
זה אומנם לא אירוע ששומעים ברמה היומיומית אבל בסך הכל במשק מודעים לבעיה. הבעיה היא שיש כל מיני ארגונים שחיים על חישובים למיניהם האם הם נשארים מחוץ לסטטיסטיקה ולהם זה לא יקרה".
עדכון אחרון : 29/5/2005 12:29