 |
אחרי המלוח, צריך גם קצת מתוק, ויום אחד לאחר פרסום ההתייקרות הצפויה של הפיצוחים, בעקבות עלייה בעלויות הייצור, אנו מתבשרים, מפי מנכ"ל מועצת הדבש שחר טנא, כי גם מוצרי הדבש יעלו ב-6% עד 8% בתקופה הקרובה. זאת, כתוצאה מעלייה בהוצאות הייצור של המכוורות - שתפחו בשנים האחרונות בשיעור של 25%.
היצרנים טוענים כי למרות ההתייקרויות שהיו בתשומות, נשארו מחירי הדבש יציבים ואף נשחקו במשך 5 השנים האחרונות, לאור התחרות החריפה שקיימת בשוק. בנוסף לכך, הלחץ של המערכת הקמעונאית על משווקי הדבש גרם לשיעורי רווחיות בלתי אפשריים בענף. טענה נוספת שעולה היא כי ענפים אחרים של חקלאות מן החי (חלב וביצים), שנמצאים תחת פיקוח ממשלתי, זוכים לעדכון אוטומטי, ואילו מחיר הדבש אינו מעודכן אוטומטית על-פי עליית התשומות.
הוצאות הייצור המשמעותיות שהתייקרו הן דלקים, ציוד ורכב. הוצאות ההובלה משפיעות מאוד על הייצור, מאחר שגידול דבורים מחייב כיום הרבה יותר ניוד כוורות באמצעות משאיות וציוד טכני אל אזורי מרעה מרוחקים, בעיקר בשל מחסור בשטחי מרעה לצוף. עלות ההפקה של דבשים מיוחדים היא גבוהה בהרבה.
כמות הדבש המשווקת בישראל בשנה הינה כ-3,500 טונות , כאשר 8% מהדבש הינם דבש זני. בישראל כ-45% מתצרוכת הדבש מתבצעת לפני ראש השנה.
|
 |
 |
 |
 |
|
|