ראשי > כלכלה > צרכנות > כתבה
בארכיון האתר
צרכנות נבונה
עו"ד דורון שלו מסביר למה נועד חוק הגנת הצרכן ומתי ואיך כדאי להשתמש בו
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
עו''ד דורון שלו
3/5/2005 16:46
קנית מוצר ויצאת לא מרוצה? אל תמתין יותר מדי. החוק מאפשר לך להתחרט. סוכן המכירות עומד בפתח הדלת? הסוכן מחויב להציג לך חוזה. קיבלת הצעה לרכוש דירת-נופש? החוק מחייב את החברה למסור לך את פרטים מלאים.

כשמכירות הפכו למשהו מתוחכם, הצרכן זקוק להגנה. חוסר השוויון בין נותני שירותים לצרכנים נובע מחוסר מידע. קרי, בידי הצרכן קיים חוסר מידע אמיתי על המוצר או השירות אשר נמכר לו באריזה מפתה המלווה בפרסום מסיבי. לעומת זאת, בידי העוסק מצוי מידע מלא בנוגע למוצר או לשירות שהוא מספק. על רקע זה בא לעולם חוק הגנת הצרכן, התשמ"א-1981. זאת במטרה לאזן במעט את יחסי הכוחות.

חוק הגנת הצרכן חל על כל עסקת מכר או שירות אשר נותן עוסק לצרכן פרטי. החוק עוסק בעסקאות פרטיות בלבד. חוק הגנת הצרכן מקיף את כל ענפי המשק פרט לשני תחומים: תחום הבנקאות ותחום הביטוח.

מיהו הצרכן? צרכן הוא קונה של נכס או מקבל שירות, מעוסק, במהלך עיסוקו, לשימוש שעיקרו אישי, ביתי או משפחתי. הגדרה זו תוחמת את תחולת החוק לעסקאות שבין יצרן או סוחר מצד אחד לבין צרכן מצד שני. ברוב המקרים מהות העסקה נקבעת על פי סוג השירות או הנכס, אם המדובר ברכישה למטרות אישיות וביתיות או שעסקינן בעסקה מסחרית. מיהו עוסק? מי שמוכר נכס או נותן שירות דרך עיסוקו, כולל יצרן. ודוק, לעניין חוק הגנת הצרכן, דין המדינה כדין כל עוסק אחר והכוונה להספקת שירותים כגון טלפון וחשמל.

עיקר סעיפי החוק אוסרים על קשירת עסקה במקום בו קיים ניצול חולשה שכלית או גופנית של הצרכן או אי ידיעתו את השפה בה נקשרה העסקה. כן קיים איסור לקשור עסקה בתנאים בלתי סבירים או לשם קבלת תמורה העולה על התמורה המקובלת ,כל זאת תוך כדי ניצול מצוקתו של הצרכן, בורותו או הפעלת השפעה בלתי הוגנת
עליו.

החוק אינו דורש הטעייה בפועל, אלא אוסר על עשיית דבר "העלול להטעות צרכן". בחוק מצויים כ-20 עניינים שהטעייה בהם תיחשב מהותית בעסקה בין השאר: טיב המוצר, הכמות והסוג של המוצר או השירות, מועד ההספקה או מועד מתן השירות, דרכי הטיפול בנכס, זהות היצרן, היבואן או נותן השירות מקום הייצור של הנכס וכדומה. עיננו הרואות כי חוק הגנת הצרכן מבקש לאזן את חוסר השוויון שבין הצדדים על-ידי הטלת חובת גילוי על ספקים. מסירת מידע מטעה או אי גילוי פרטים רלוונטיים עלולים להטעות את הצרכנים ובכך לפגוע ברצונם החופשי.

בעניין מכירות באשראי נקבע בתקנות, כי לא תיעשה עסקה באשראי אלא אם כן קובע העוסק גם מחיר במזומן לאותה עסקה. "עסקה ברוכלות" מוגדרת כהצעת עסקה לצרכן מאת עוסק או אדם אחר מטעמו שבא למקום מגוריו, שירותו הצבאי, עבודתו או לימודיו שלא לפי הזמנה, או שהגיע למקומות אלה בעקבות פנייה יזומה של העוסק לצרכן כדי לקשור עסקה.

בעסקת רוכלות באשראי, כאשר מחיר העסקה מוצעת כולל ריבית, הוצאות ותוספות אחרות, מגיע כדי 50 שקלים, מחויב העוסק לערוך הסכם בכתב עם הצרכן ולציין ובין השאר את הפרטים הבאים: המחיר במזומן, המחיר באשראי, מהות וסכומה של כל תוספת אחרת למחיר כגון דמי הובלה, ביטוח או שירותים אחרים שכלולים במחיר האשראי. האם המחיר צמוד לשער מטבע חוץ או למדד המחירים לצרכן או לעליית מחירו של כל דבר אחר ודרך חישוב ההצמדה.

מה קורה אם רוצים לבטל עסקה כזו? כאשר מדובר במכר, ניתן לבטל החל מיום עשיית הסכם עד 14 ימים מיום מסירת המוצר. כאשר מדובר בשירות: אם טרם הוחל בנתינתו - תוך 14 יום מיום עשיית ההסכם. משבוטל ההסכם, יחזיר הרוכל לצרכן את התמורה שקיבל לפי ההסכם והצרכן יחזיר לרוכל את המוצר שקיבל.
יחידות נופש בנפרד
רכישת יחידות נופש זוכה לסעיף נפרד בחוק, משום שנושא זה רווי הטעיות. בחוק הגנת הצרכן נקבעו הוראות כדי להגן על אותם צרכנים הרוכשים יחידות נופש. לא ניתן לעשות עסקה בדירת נופש אלא אם נחתם חוזה, העוסק מסר לצרכן טופס שנחתם על ידו, שנקרא "טופס גילוי", ובו פרטים הנוגעים לעסקה: פרטי העוסק, מהות הזכות הנמכרת בעסקה ותקופת תוקפה, מחיר יחידת הנופש לרבות כל תשלום נוסף שהצרכן יידרש לשלם וכן פרטים נוספים.

בעסקה של יחידות נופש ניתן לבטל את החוזה בתוך 14 יום מיום חתימת החוזה על-ידי אחד משני הצדדים, או מהיום שבו אישר הצרכן את קבלת טופס הגילוי לפי המאוחר. הביטול חייב להינתן בכתב ויש להודיע לעוסק על הביטול. צרכן ששילם בכרטיס אשראי עבור עסקה בדירת נופש רשאי להודיע למנפיק הכרטיס, הבנק או חברת האשראי בתוך 30 יום, כי הוא ביטל את העסקה.

עסקה בשלט רחוק : שיווק מרחוק הוא פנייה של עוסק לצרכן באמצעות דואר, טלפון, רדיו, תקשורת אלקטרונית מכל סוג שהוא או מודעות. במקרה זה החוק מטיל על העוסק חובות גילוי פרטים בנוגע לשמו וכתובתו, התכונות העיקריות של הנכס או השירות, מחיר המוצר ותנאי התשלום החלים על העסקה, פרטים בדבר הזכות לבטל וכן מידע בדבר האחריות לנכס או השירות.

הצרכן רשאי לבטל עסקה בנכס בתוך 14 יום מיום קבלת הנכס או ממועד קבלת המסמך המכיל את הפרטים הנדרשים בחוק לפי המאוחר. עסקה למתן שירות ניתן לבטל בתוך 14 יום מביצוע העסקה, ובלבד שהביטול נמסר יומיים לפחות לפני המועד בו צריך השירות להינתן. יש לזכור כי הביטול צריך להיעשות במסמך בכתב, כאשר גם הודעה בפקסימליה או בתקשורת אלקטרונית נחשבת הודעה בכתב.
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

צרכנות
מגהצים יותר: זינוק של 10% בסך הרכישות בכרטיסי אשראי  
תווי שי - הנחה שעולה ביוקר  
בעקבות המיתון: השי לחג מתכווץ  
עוד...