ראשי > כלכלה > צרכנות > כתבה
בארכיון האתר
מה עושים עם הכסף
והשבוע ריבית המשכנתאות שמגיעה לתחתית, המיני רפורמה בקופות הגמל והמשנה זהירות שיש לנקוט כלפי חברות הביטוח
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
יהודה שרוני
8/4/2005 7:51
ריבית בתחתית

מי שחשב שהריבית על המשכנתאות תיעצר ב-5% לשנה ולא תרד עוד, חייב להודות שטעה. מתברר שהריבית ממשיכה לצלול, ולפני שבועיים כבר הגיעה ל-4.8% לשנה. השבוע יצא בנק ירושלים במבצע, שבמסגרתו הוא מציע משכנתה בריבית נמוכה עוד יותר: 3.9% לשנה . האם זו התחתית? אנחנו סבורים שכן. ההערכות הכלכליות מדברות על אפשרות שנגיד בנק ישראל יעלה עד סוף השנה את הריבית ב-2%-1.5%, ועקב כך תעלה גם הריבית על המשכנתאות.

מסקנה 1: העיתוי הנוכחי הוא כנראה הטוב ביותר לקבל משכנתה לרכישת דירה. מסקנה 2: העיתוי הנוכחי הוא כנראה הטוב ביותר למחזר את הלוואת המשכנתה למעוניינים.

אפרופו מיחזור: עמלת הפירעון המוקדם מחושבת עלפי הפער שבין שיעור הריבית בעת קבלת ההלוואה (נניח 7% או 6.5%) לבין ריבית בנק ישראל בעיתוי הנוכחי (4.8% לשנה ), ועליה מוצעת הנחה בשיעור 30%. המיחזור כדאי במיוחד למי שיצליח להשיג את המשכנתה החדשה בריבית נמוכה מריבית בנק ישראל - כאמור, 4.8% לשנה ואף פחות מכך.
קופות גמל
קשיי היום-יום

המיני-רפורמה בקופות הגמל נכנסה לתוקף בתחילת השבוע. כך, עמיתים שנתנו השבוע הוראת משיכה מקופת הגמל או מקרן ההשתלמות, אמורים לקבל את הכסף בתוך 5 ימי עסקים. הוראה להעביר את הכסף לקופה או לקרן השתלמות אחרת תבוצע בתוך 7 ימי עסקים. כמה כסף יתקבל? הסכום אמור להיקבע על-פי השערוך היומי של נכסי הקופות, ובמועד המשיכה יידע כל עמית כמה בדיוק מגיע לו.
אבל בשטח לא הכל דופק. מי שנתן הוראת משיכה בתחילת השבוע, יראה את כספו לכל המוקדם בשבוע הבא. כמו כן, עדיין לא ברור אם שערוך הנכסים ייעשה לפי שיטת "הערך היומי", שחלק גדול ממנהלי הקופות טרם נערכו ליישומה.

ושאלה חשובה לא פחות: לפי איזו שיטה יקבלו את הכסף עמיתי הקופות שנתנו הוראת משיכה עד 13 במרס? לפי השיטת הקודמת (המכונה "ריבית קופה" וכבר אינה בתוקף) או על-פי השיטה החדשה, שטרם נכנסה אז לתוקף? ממנהלי הקופות לא הצלחנו לקבל תשובה מוסמכת.
בנקאות
בקרו את המבקר

"בכל רגע נתון מתבצעות לפחות 5 מעילות במערכת הבנקאית", אמר השבוע רו"ח יהודה ברלב, שבבעלותו משרד לחקירות כלכליות ובעבר שימש כקצין חקירות הונאות במשטרה. בין השאר, חקר ברלב את פרשת קריסת הבנק למסחר וחשדות למעשי הונאה ברשויות המקומיות.

בהרצאה במכללת "שערי משפט" בהוד-השרון אמר ברלב השבוע: "זה 3 שנים שאין כמעט דיווחים על מעילות בסקטור הבנקאי, שבו עובדים למעלה מ-30 אלף איש. יש לכך שתי סיבות אפשריות: מערכת בקרה מצוינת, שלא קיימת באף מקום בעולם וכדאי אולי לייצאה לחו"ל, או מערכת בקרה שאינה טובה מספיק. אני נוטה להאמין שההסבר השני נכון יותר".

מה זה אומר לגבינו? זהירות ובקרה. הוציאו מעת לעת את התדפיסים הבנקאיים (אפשר לקבל 9 מהם בחינם בחודש), ודאו שהכל בחשבון בסדר (חפשו משיכות לא מזוהות, בדקו מתי נפדית תוכנית חיסכון וודאו שהכסף אכן השתחרר ממנה והגיע לידיכם). הדברים נכונים במיוחד לגבי בני משפחה מבוגרים, שבחשבונותיהם לא מתבצעת פעילות רבה והם עלולים להיות קורבן פיננסי נוח.

במקביל, מומלץ לבדוק גם את הפירוט החודשי של החיובים בכרטיס האשראי. לא אחת נעשות טעויות, לא בהכרח במזיד (למשל "גיהוץ" כפול של הכרטיס). ביקורת מדוקדקת של דפי החשבון עשויה לחסוך לכם הרבה כסף.

* המדור לא יתפרסם בשבוע הבא.
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

צרכנות
מגהצים יותר: זינוק של 10% בסך הרכישות בכרטיסי אשראי  
תווי שי - הנחה שעולה ביוקר  
בעקבות המיתון: השי לחג מתכווץ  
עוד...