 |
הכוכבות הרגילות של המעו"ף פינו את מקומן לטובת כוכבות חדשות ב-2004: חברות האחזקה ויצרניות המזון.שתי הקבוצות,שפיגרו הרחק מאחור בתקופת הגאות ב-2000 וגם עם תחילת ההתאוששות, בלטו בשנה החולפת. כל חברות המעו"ף הציגו נתונים מפתיעים בעוצמתן, והרווח הכללי שלהן הוכפל ל-18.4 מיליארד שקל-אך רווחי חברות האחזקה וחברות המזון צמחו בקצב מהיר הרבה יותר. כך עולה מסיכום הדוחות השנתיים של חברות המעו"ף, שנערך על-ידי מעריב בשיתוף מחלקת המחקר והייעוץ של בנק הפועלים.
את הקפיצה המרשימה ביותר עשו חברות ההשקעה והאחזקות, כגון אי.די.בי והחברה לישראל, שהרווח שלהן זינק ב-930%. אי .די.בי אחזקות, שהשלימה את שנת הפעילות הראשונה שלה בשליטת נוחי דנקנר,עברה מרווח נקי אפסי ב-2003 לרווח נקי של חצי מיליארד שקל ב-2004. למען הגילוי הנאות, יש לציין כי קבוצת אי.די.בי מעוותת מעט את התמונה, משום שרווחי דיסקונט השקעות, כלל תעשיות ו אי.די.בי פיתוח מופיעים יותר מפעם אחת בשרשורים למיניהם.
גם ללא רווחי אי.די.בי התמונה נראית ורודה מאוד. הרווח הנקי של החברה לישראל זינק ב-323% בעקבות ביצועים מצוינים של צים, בתי-זיקוק לנפט (בז"ן) ו כימיקלים לישראל (כי"ל). אפריקה ישראל נהנתה משנה טובה, ופעילות הנדל"ן בחו"ל פיצתה על ההתאוששות שמבוששת להגיע בשוק הישראלי, אף שגם כאן הצליח לב לבייב להתגבר על המצב הלא פשוט ולהרוויח.
ההפתעה הגדולה של 2004 שייכת לשתי חברות המזון הגדולות - אסם ו שטראוס-עלית - שהכנסותיהן צמחו ב-33% ורווחיהן זינקו ב-529%, ושטראוס-עלית מחקהאת ההפסדים ועברה לרווח. השיפור בביצועי שתי החברות, שלא היה מבייש שום חברת היי-טק, מרשים אף יותר לנוכח העובדה שהצמיחה במשק הישראלי - שבו תלויות שתי החברות באופן כמעט מלא - לאצפויהלהיות 8%-7% כמו בסין, אלא רקחצי מזה ב-2004.
מובן שגם האוכלוסיה בישראל אינה צומחת בקצב שיכול להסביר את הגידול בהכנסות וברווחים שלשתי יצרניות המזון. השיפור הניכר בדוחות שתי החברות מלמד על כך שהצריכה הפרטית בארץ מצויה במגמת התאוששות, ואולי אף מספק רמז ל-2005 - שבה צפויה עלייה נוספת בצריכה, שתניע גם את הצמיחה במשק. בארה"ב, שם שני-שלישים מהתוצר מגיעים מצריכה פרטית, אף אחד לא היה מתרגש במיוחד. אך בישראל, שבה עיקר הצמיחה מגיעה מיצוא, מדובר בהתפתחות דרמטית.
ומה עם חברות ההיי-טק? אף שישראל היא מעצמת טכנולוגיה, מרבית החברות הגדולות בחרו להיסחר בוול סטריט, ובמדד המעו"ף כלולות רק 3 מהכוכבות שבנו לישראל את המוניטין. אלווריון, שהצטרפה למעו"ף בתחילת 2004, עברה לרווח סמלי, וגם גיוון אימג'ינג סיימה את פרק ההפסדים.יחד צמחו רווחי 3 חברות הטכנולוגיה במעו"ף ב-131%.
ענף התרופות והכימיה, שהיה מהצומחים ביותר בשנים האחרונות, הצטנן מעט. אך ענף הכימיקלים המשיך לחייך לחברות הישראליות, ורווחי כי"ל גדלו ב-143%.
על הבנקים והביטוח דובר רבות, ומעניין להיזכר דווקא כעת ברוחות הפסימיות שריחפו סביב ענף הבנקאות לפני שנתיים-שלוש, בעיקר סביב בנק דיסקונט. ב-2004 גדל דיסקונט בקצב המהיר ביותר, והרווח הנקי זינקב-261% לחצי מיליארד שקל. נראה כי דיסקונט משקף את תמונת המשק הישראלי כולו - העמידה על סף תהום, שהיתה חלק מהמציאות ב-2002, נראית רחוקה מאוד, והחברות מתחרות ביניהן מי תגדיל את רווחיה מהר יותר.
|
 |
 |
 |
 |
|
|