 |
פעם, כשהיו כאן פרדסים וההדרים היו ענף היצוא מספר 1 שלנו, כולם שתו מיץ תפוזים טרי מדי יום. היום, במסגרת ההתברגות המרשימה שלנו בכל מיני מקומות אחרונים במגוון תחומים, הצלחנו לתפוס את המקום המכובד הזה גם בצריכת מיצים סחוטים טריים ונקטרים. כך לפחות עולה מנתוני חברת איי.סי נילסן, שמצאה אמנם כי קטגוריית המיצים הסחוטים בארץ גדלה ב-10.7% ב-2004, אך הצריכה לנפש בשנה בישראל נמוכה ביותר, ועומדת על כ-15 ליטר בלבד. לשם השוואה, בצרפת, אנגליה, הולנד ובלגיה הממוצע הוא כ-30 ליטר לנפש בשנה, והגרמנים צורכים כ-48 ליטר בשנה.
שוק המיצים והמשקאות הקלים בישראל נאמד בכ-1.5 מיליארד שקל, ומתוכו מגלגל שוק המיצים הסחוטים כ-44.5 מיליון שקל בשנה. על-פי נילסן, קטגוריית המיץ הסחוט מהווה 11% מקטגוריית הלא-מוגזים ו-4% משוק המשקאות, לא כולל בירה. קטגוריית הנקטר מהווה 31% מקטגוריית הלא-מוגזים ו-11% משוק המשקאות
ללא בירה.
השחקנים הראשיים בתחום זה הם חברת גניר המייצרת את מותג המיצים "פרימור", פריגת , יפאורה-תבורי עם "תפוזינה", ועידנים, המייצרת את המותג "תפוז C" ופועלת רק חלק מהשנה. לדברי אתי ברק, מנהלת שיווק תחום הקמעונאים של פרימור, "אמנם חל גידול בצריכת המיצים הסחוטים הטבעיים - בין השאר בשל מודעות גוברת לבריאות, תזונה נכונה ואיכות חיים - אך עם זאת, הפוטנציאל לגידול שוק המיצים הטבעיים עדיין רב".
ייתכן שהיא צודקת, ובכל זאת, לא בכדי רובנו שותים מים. מעבר לכך שהם מרווים ובריאים, קשה לבלבל אותנו, כי מים הם מים - וזהו. מיצים, לעומת זאת, מוצעים לנו בשלל סוגים ומינים, והמפרסמים מדברים על כולם בנשימה אחת. לפיכך, אף אחד לא באמת יודע מה ההבדל בין מיץ סחוט טרי למיץ סחוט טבעי, בין מיץ משוחזר לנקטר או משקה קל וכל שאר המשקאות,שחלקם מתחזים למיצים ואף אחד לא בטוח מה הם באמת.
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
מצא את ההבדלים
|
 |
|
 |
 |
 |
|
אז מהם באמת ההבדלים בין כל סוגי המשקאות האלה?
* מיץ סחוט טרי, על-פי התקנים, הוא מיץ הנסחט במקום ולא עבר טיפול בחום (פסטור). " לכן לא קיים מיץ סחוט טרי בצורה תעשייתית בשוק", מסביר צפריר גרנט, סמנכ"ל שיווק בפריגת.
* מיץ סחוט טבעי, לעומת זאת, המכונה גם "מיץ 100%", הוא אכן מיץ טבעי סחוט במאת האחוזים, בלי שום תוספת של סוכר, מים, חומצות מאכל, חומרי צבע או חומרי שימור. הוא עובר פסטור מהיר, שאינו פוגע בערך התזונתי, והוא נשמר בקירור ובאריזה המגינה עליו מפני חמצון.
* מיץ 100% מרכז, המכונה גם "מיץ משוחזר", הוא מוצר העשוי מתרכיז מיץ פירות מהול במים. "מלבד תוספת מים לרכז, אין להוסיף לו שום חומר, ויש חובה לסמן את רכיבי התרכיז שממנו מיוצר המיץ", מסביר ד"ר יעקב היערי, טכנולוג מזון בגניר. לפריגת יש, כידוע, גם מיץ מרכז קפוא, המיוצר מרכזי פירות שעברו הקפאה ומבוססים על רכיבים טבעיים בלבד. הקפואים האלה נוחים לשימוש ונשמרים במקפיא לאורך זמן - עד שנתיים.
* נקטר הוא משקה על בסיס פרי טבעי, שמכיל 50%-25% פרי . "תכולת רכיבי הפרי מוגדרת לגבי כל סוג נקטר: בנקטר הדרים צריכים להיות 50% פרי , בנקטר מנגו- 25% פרי , ובנקטר אפרסק- 45% פרי . התוספים המותרים הם מי שתייה, סוכרים, חומצות מאכל, ויטמין סי וכן חומרי טעם וריח שהופקו מפרי. מותר גם חומר מסמיך (פקטין) ", מסביר ד"ר היערי.
* משקה קל מכיל 20%-15% רכיבי פרי (כולל קליפה) שהופקו מפירות טריים. הוא מכיל בדרך כלל מים, סוכרים, חומצות מאכל, ויטמין סי, חומרי טעם וריח, חומרי צביעה טבעיים וחומרים משמרים ומייצבים.
אבל איך יכולים אנחנו, הצרכנים, להבדיל בין סוגי המשקאות השונים? "על-פי התקן, היצרנים מחויבים לציין על גבי האריזה את סוג המשקה: משקה קל, נקטר, 100% רכז או 100% מיץ ", מסביר אלי פייגלין, מנהל השיווק של יפאורה-תבורי, "מידע זה מופיע בדרך כלל בסמוך לשם הטעם של המשקה בצורה בולטת".
כך שאם רשום על האריזה "מיץ", בדקו אם מדובר במיץ סחוט טרי או במיץ העשוי רכז של מיץ פירות מהול במים. "בנקטר חשוב לבדוק תכולת ויטמין סי. נהוג להוסיף את הוויטמין כדי להפוך את המשקה לבריאותי יותר, בגלל תכולת הפרי הנמוכה לעומת הסחוט. יש לשים לב שהכמות הרשומה אפקטיבית. הכמות המומלצת היא 30 מ"ג ל-100 מ "ל", אומרת ברק. |  |  |  |  | |
|