ראשי > כלכלה > הקולג' הפיננסי
בארכיון האתר
לעלות רמה
מאיר ברק מסביר את היתרונות של שימוש בנתוני מסחר LEVEL 2 על פני LEVEL 1
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
מאיר ברק
13/3/2005 15:51
בכדי להסביר מהם נתוני Level II וכיצד משתמש בהם סוחר המניות, אגדיר מהם נתוני Level I. נתוני Level I הם נתוני המידע הבסיסיים המופיעים כיום בכל תוכנה המשמשת לרכישת ומכירת מניות. נתוני ה - Level I המקובלים כוללים את המידע הבא: סימן המניה, מחיר העסקה האחרונה, המחזור התוך יומי המצטבר, מחיר ה ? Bid (המחיר הטוב ביותר אותו מוכנים לשלם הקונים), מחיר ה ? Ask (המחיר
הנמוך ביותר אותו מוכנים לקבל המוכרים), כמות המניות המבוקשת בצד ה ? Bid, כמות המניות המוצעת בצד ה ? Ask, המחיר הנמוך ביותר של היום, המחיר הגבוה של היום והשינוי שחל היום במחיר המניה (בדולרים או באחוזים). כאשר תפתחו חשבון אצל ברוקר ? תקבלו ברוב המקרים רק את נתוני ה - Level I.  

מראה מקובל של נתוני Level I , במקרה זה של מניית מיקרוסופט: 
LEVEL 1 - לחץ להגדלה
זווית ראיה רחבה יותר
נתוני Level I יספיקו לכם כל עוד לא נחשפתם לנתוני Level II. כאשר תתרגלו לנתוני Level II לא תביטו יותר לאחור. מסחר עם נתוני Level I משול לנהיגה לאחור באמצעות שימוש במראת הנהג בלבד. מראה מספקת לכם תמונה חד ממדית וצרה ולכן בכדי להימנע מתאונה אתם נאלצים להסיט את ראשכם לאחור. כך גם בעת מסחר במניות. ללא זווית ראיה רחבה , או במילים אחרות, שימוש בנתוני Level II - אתם בדרך לתאונה.  

מה חסר בנתוני Level I? כמה דברים. ראשית - עומק המידע. נתוני Level I אינם מראים לכם את התמונה המלאה. לדוגמא, הם אינם מראים לכם את כמות וזהות הקונים. לדוגמא: מיהו הקונה? האם הציבור הוא הקונה הגדול, או אולי עושה שוק (Market Maker) חשוב כמו גולדמן זקס קונה בגלל הזמנה שקיבל ממשקיע מוסדי גדול? האם עוד עושי שוק מצטרפים אליו? כמה? מי?... 

בנוסף, בנתוני Level I חסר מידע על עומק הקונים והמוכרים. ללא מידע עומקי לא תוכלו לדעת איזו תמיכה מקבלת המניה שלכם אם תנוע בכוון מטה או אולי איזו התנגדות צפויה לה בדרכה מעלה. בשרטוט מטה נראה מצב נתון במניית חברת Healthcare Priority (סימן:PHCC): 
נתוני LEVEL 2 - לחץ להגדלה
המחיר גבוה יותר
בחלקו העליון של החלון תוכלו לראות את נתוני ה - Level I המוכרים. בעמודה השחורה מימין תוכלו לראות את העסקאות המתבצעות בזמן אמת. נתוני ה - Level II מופיעים בשתי העמודות משמאל מטה המחולקות ל- 4 מלבנים שונים בגודלם. העמודות מציגות את נתוני העומק של מחיר המניה והקונים. נתמקד בשתי עמודות אלו.  

בשורה העליונה של הריבוע השמאלי העליון, מימין לסימון 1st ניתן לראות את מחיר ה- Bid (המחיר שהקונים מוכנים לשלם). ה - Bid עומד כעת על מחיר של 24.25$ והכמות הנדרשת: 41 או 4,100 מניות (יש להכפיל כל מספר פי 100). במקביל , בעמודה הימנית ניתן לראות שמחיר ה- Ask (המחיר בו המוכרים מוכנים כעת למכור) הוא 24.26$ וכמות המניות המוצעת היא 2 או: 200 מניות. כעת נחשו מה עומד לקרות כאשר יש הרבה קונים ומעט מוכרים? צדקתם ? מחיר המניה עומד לעלות.  

מתחת למחיר ה- Ask תוכלו לראות נתוני עומק של כמות המוכרים במחירים שונים מעל 24.26$. ככל שתוצאנה שם יותר מניות למכירה, כך יקשה על המניה לטפס מעלה, או במילים אחרות התנגדות. אני סופר שם בסך הכל 1,000 מניות למכירה. לא הרבה אולם צריך לזכור שמוכרים נוספים יכולים להצטרף כל רגע.  

נחזור שוב לצד ה- Bid וננסה להבין מה יקרה אם נרצה לנטוש את המניה מייד לאחר הקניה. האם יש מספיק קונים מתחת למחיר? האם הם יתמכו בה בכמות מספקת בדרכה מטה?  

בכדי לקבל חיזוק נוסף להחלטת קניה נבחן במלבן השמאלי התחתון כיצד מתחלק ה- Bid של 4,100 המניות בין שלשה גורמים שונים: הראשון, JEFF (Jeffries) מבקש לרכוש 3,000 מניות והשני LEHM (Lehman Brothers) מבקשים לרכוש 1,000 מניות. 100 מניות נוספות מבקש הציבור לרכוש באמצעות רשת אלקטרונית (ECN) הנקראת isld . מסקנה: בנקודת הכניסה יש תמיכה טובה של שני עושי שוק.  

לעומתם בצד של המוכרים (המלבן הימני התחתון) אנו מוצאים רק את הציבור בדמות isld מציע למכירה 200 מניות. כאשר עושי השוק קונים והציבור הרחב מוכר, המצב תקין. המקצוענים בדרך כלל הם המרוויחים והציבור הוא לרוב המפסיד.  

מדוע הבנקים/ברוקרים הישראלים אינם מספקים לכם את נתוני ה - Level II? ראשית, בגלל המחיר. עבור נתוני Level II בזמן אמת משלם הברוקר על פי כמות המשתמשים לבורסות השונות ולרשתות התקשורת הפרטיות (ECN). את הנתונים תקבלו לרוב בחינם רק אם תנהלו חשבון גדול או תעמדו במינימום הכרחי של פעולות מידי חודש. רוב הברוקרים והבנקים בישראל כלל אינם מציעים את השירות. 

האבסורד הגדול הוא השירות שאנו מקבלים מיועצי ההשקעות שלנו. ראיתם פעם יועץ השקעות בבנק שמביט במסך Level II ואומר לכם משהו כמו: "תיזהרו- אני רואה שיש כרגע הרבה מוכרים מעל מחיר הכניסה..." כמובן שלא. רוב הסיכויים הם שמימיהם לא נתקלו במסך Level II.  

בשיעור זה נגענו רק בקצה הקרחון של השימוש האפשרי במידע Level II . בשיעור השבועי הבא נדון בטכניקות Level II מתקדמות יותר.  


תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

הקולג' הפיננסי
הקולג' הפיננסי  
הקולג' הפיננסי  
ניהול סיכונים במסחר במניות  
עוד...