ראשי > כלכלה > שוק הון > כתבה
בארכיון האתר
אל תקשיבו לאנליסטים
מחקר שנערך בחברת ההשקעות גיים-פרגון בדק את התנהגותן של מניות לאורך תקופה בת כמה חודשים - ומצא כי אין קשר ישיר בין המלצות האנליסטים להתנהגות מחירי המניות בטווח הקצר
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
סופי שולמן
9/2/2005 9:58
מקצוע האנליסט הוא אחד המבוקשים בוול סטריט - השכר טוב, הבונוסים גדולים, וגם לא עובדים קשה כמו במסחר או בבנקאות ההשקעות. עם זאת, תדמית המקצוע נפגעה במידת-מה בעקבות התפוצצות בועת ההיי-טק ב-2000, אז נתפסו אנליסטים רבים בהפתעה מוחלטת עם המלצות "קנייה חזקה" ומחירי יעד אגרסיביים למניות, שצנחו בעשרות אחוזים תוך שבועות ספורים.
 
מחקר חדש שנערך בחברת ההשקעות גיים-פרגון מראה, כי גם היום אין קשר ישיר בין המלצות אנליסטים בוול סטריט לבין התנהגות מחירי המניות בפועל. המחקר, שנערך על-ידי קובי בלום, מנכ"ל גיים-פרגון, בדק את התנהגותן של מניות לאורך תקופות בנות 4 חודשים ו-9 חודשים, החל במרס 2004.
 
המדגם כלל 339 חברות שדורגו בהמלצה ממוצעת של "קנייה חזקה" על-ידי שורה של אנליסטים, 423 חברות נוספות שקיבלו המלצת "מכירה" ממרבית האנליסטים ו-98 חברות שזכו להמלצת "מכירה חזקה". המחקר לא כלל מניות של חברות שקיבלו דירוג "ניטרלי". ההשוואה הראשונה של המלצה מול ביצועי המניה בפועל נעשתה כעבור 4 חודשים, באוגוסט 2004 - והתוצאות לא מחמיאות לאנליסטים כלל. בקבוצת המניות שקיבלו המלצה ממוצעת "קנייה חזקה" נרשמה ירידה של 7.8%, אך רק 34.8% מתוך המניות שנכללו בקבוצה עלו.
 
בקבוצת המניות שקיבלו המלצת "מכירה" נרשמה ירידה מתונה יותר של 4.5%, ו-40.9% מהמניות בקבוצה זו דווקא עלו. המניות שדורגו ב"מכירה חזקה" אמנם ירדו ב-13.8%, אך 27.6% מהמניות בקבוצה רשמו עליות, בניגוד להערכות הפסימיות של אנליסטים. בתחנת הבדיקה השנייה היו התוצאות מעט יותר מעודדות עבור האנליסטים, אך עדיין לא מדובר בהצלחה.
 
קבוצת המניות המדורגות ב"קנייה חזקה" עלתה ב-12.9% ו-60.3% מתוך המניות עלו. עם זאת, גם המניות שהאנליסטים המליצו למכור אותן נהנו מרוח-גב ורשמו עלייה של 10.5%, ו-67.1% מהמניות בקבוצה עלו. גם קבוצת המניות שזכתה להמלצת "מכירה חזקה" הצליחה לעלות, אם כי בשיעור מתון של 3%, ו "רק" 56.8% מהמניות התחזקו.
 
כמובן, יש לזכור כי התנהגות המניות קשורה גם בהתנהגות השוק כולו בתקופות המדוברות. כך, למשל, בנובמבר 2004 מניות זינקו כמעט ללא הבחנה בעקבות בחירתו המחודשת של ג' ורג' בוש לנשיאות ארצות הברית. כאשר אנליסטים ממליצים על מניות, הם מסתכלים על תשואה פוטנציאלית בהשוואה למדד, כך שמניה שמקבלת המלצת "מכירה" יכולה לעלות, אך להניב תשואה פחותה מזו של המדד שבו היא כלולה.
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

שוק ההון
מכתב למלכה: סליחה שפספסנו את המשבר  
הנדל"ן מזנק ב-4.24%, אפריקה והחברה לישראל ב-6.86%  
דנקנר ממשיך להשקיע בקרדיט סוויס: כור הגדילה האחזקות ל-2.33%  
עוד...