ראשי > כלכלה > כלכלה בארץ > כתבה
בארכיון האתר
שיפור ב-2004: שיעור המפוטרים ירד ב-34%
המפה הכלכלית של עסקים ו-BDI: בדצמבר ניכרה הטבה במצב הגליל והעמקים וכן שיפור של 7.4% בשיעור המפוטרים במשק
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
רונית מורגנשטרן
18/1/2005 8:15
בחודש האחרון של 2004 נרשם שיפור משמעותי - של 7.4% - בשיעור המפוטרים במשק. בקצב סגירת החברות, ובמספר החברות שבהן אירעו מקרים רבים של צ'קים חוזרים, נרשמה יציבות. כך עולה מנתוני המפה הכלכלית של עסקים ו-BDI לחודש דצמבר. שיעור המפוטרים במשק עמד בחודש שעבר על 0.88%, לעומת 0.95% בנובמבר ו-0.87% ביולי - שיעור המפוטרים הנמוך ביותר שנרשם ב-2004.
 
בהשוואה לתחילת השנה חל שיפור ניכר של 34% בשיעור המפוטרים: בינואר עמד השיעור על 1.81%. מבחינת קצב סגירת העסקים, היתה כאמור יציבות בחודש האחרון של השנה. מספר החברות והעסקים שסגרו את שעריהם בדצמבר הוא 11 חברות לכל 1,000 חברות פעילות - בדיוק כמו בחודש נובמבר. מספר החברות שבהן אירעו מקרים רבים של צ'קים חוזרים
נשאר גם הוא יציב בדצמבר - 113 חברות לכל 1,000 חברות פעילות, כמו בחודשים אוקטובר ונובמבר.
 
לדברי תהילה ינאי, מנכ"ל משותף בקבוצת BDI, " אין ספק ש-2004 היתה שנת מפנה בכלכלה הישראלית. עם זאת, נתוני המפה הכלכלית, במקביל לאינדיקטורים נוספים שנבחנים באופן שוטף על-ידי BDI, מצביעים כי הדרך ליציבות כלכלית של המשק עדיין רחוקה. על אף השיפור שנרשם בשנה האחרונה בכל המדדים - שיעור המפוטרים במשק, קצב סגירת החברות ומספר החברות שבהן אירעו מקרים רבים של צ'קים חוזרים - המספרים בסיכום השנה עדיין נחשבים גבוהים מהממוצע במדינות מפותחות". להערכת ינאי, אם לא יתרחשו אירועים פוליטיים או בטחוניים לא צפויים, מגמת השיפור במצבו של המשק צפויה להימשך גם בשנת 2005.
השרון : מספר המפוטרים גדל
עוד עולה מהמפה, כי מגמת ההתאוששות הכלכלית שאפיינה את 2004 הגיעה לאזורי הפריפריה רק בחודשים האחרונים. הדוגמה הטובה ביותר לכך היא אזור העמקים והגליל התחתון: את החודש הראשון של השנה האזור סיים כשהוא רושם שיא בקצב סגירת החברות- 27 לכל 1,000 חברות פעילות, בהשוואה לממוצע הארצי שעמד על 14 חברות בלבד. גם היום קצב סגירת החברות באזור זה נחשב גבוה, אולם הוא עומד על 15 לכל 1,000 חברות פעילות, לעומת ממוצע ארצי של 11 לכל 1,000 חברות פעילות.
 
מבחינת שיעור המפוטרים בדצמבר, אזור השפלה הוא שרשם את ההטבה המשמעותית ביותר. שיעור המפוטרים באזור עמד בחודש החולף על 0.97% מכלל המועסקים - שיפור מרשים של 32% בהשוואה ל-1.44% בחודש הקודם. בראש הרשימה עומד, כרגיל, אזור רמת הגולן והגליל העליון - שיעור המפוטרים בו היה בדצמבר הגבוה בארץ, אף שהוא שמר על יציבות בהשוואה לחודש הקודם: כ-1.52%. ובדומה לחודשים הקודמים, גם החודש רשם אזור השרון את שיעור המפוטרים הנמוך ביותר.
 
עם זאת, במהלך דצמבר חל גידול בשיעור העובדים שאיבדו את משרתם בשרון בהשוואה לחודש הקודם: 0.74% לעומת 0.68%. לגבי סגירת חברות: בין כלל האזורים הנבחנים במסגרת המדד, רשם אזור ירושלים את הנסיגה המשמעותית ביותר. במהלך החודש החולף עמד מספר החברות והעסקים שנסגרו באזור על 13 לכל 1,000 חברות פעילות.
 
זאת לאחר שבחודש נובמבר הוביל אזור ירושלים (עם תל-אביב ורמת הגולן) ברשימת האזורים שקצב סגירת החברות בהם הוא הנמוך ביותר: 10 בלבד. גם באזור הנגב והערבה נרשם במהלך החודש החולף גידול חד במספר החברות שנסגרו, אשר הסתכם בדצמבר ב-14 חברות - בהשוואה ל-11 חברות בלבד בחודש הקודם.
צ'קים: השיפור נמשך
בדומה לחודשים הקודמים, גם במהלך דצמבר נרשם באזור העמקים והגליל התחתון השיעור הגבוה ביותר של חברות ועסקים שנתקלו במקרים רבים של צ' קים חוזרים: 200 חברות לכל 1,000 חברות פעילות. עם זאת, כלכלני BDI מציינים כי מגמת השיפור שאפיינה את האזור ב-3 החודשים האחרונים נמשכה גם בדצמבר, אם כי בשיעור מתון יחסית - בהשוואה ל-201 ול-211 בנובמבר ובאוקטובר בהתאמה.
 
אזור תל-אביב, שבו מצוי המספר הנמוך ביותר של חברות ועסקים שסבלו מריבוי צ'קים חוזרים, הצליח גם החודש - בפעם הרביעית - לשמור על יציבות בפרמטר זה. בדצמבר עמד מספר החברות והעסקים באזור תל-אביב שנתקלו בצ' קים חוזרים על 66 לכל 1,000 חברות פעילות בלבד.
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

בארץ
פסיקה עקרונית: תושבי המושב הם בעלי הקרקע  
אגד לא תעסיק יותר נהגים בחוזה אישי  
אחרי 3 רבעונים רצופים של ירידות - ענף הנדל"ן מתייצב  
עוד...