ראשי > כלכלה > כלכלה בארץ > כתבה
בארכיון האתר
חשש בעקבות רעידת האדמה: הצמיחה תיפגע
לאחר שלפני כמה שבועות עודכנה תחזית הצמיחה העולמית כלפי מטה, עלולים נזקי הרעידה בדרום מזרח אסיה אתמול להביא להורדה נוספת של הצמיחה העולמית, אל מתחת ל-4%
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
דוד ליפקין
27/12/2004 7:53
רעידת האדמה החזקה שפגעה אתמול במדינות דרום מזרח אסיה תפגע בצמיחה הצפויה בכלכלה העולמית ב-2005. מהערכות ראשוניות, ההאטה בצמיחה תורגש בעיקר במחצית הראשונה של השנה, עד שהמפעלים בהודו, בתאילנד ובסרי לנקה יתארגנו מחדש כדי לבצע את הזמנות היצוא שברשותם.
 
רק לפני כמה שבועות הוציאו קרן המטבע הבינלאומית וארגון המדינות המתועשות (OECD) תחזיות
צמיחה מעודכנות. המשותף להן היה החשש שההתאוששות בכלכלת העולם מהמיתון של השנים האחרונות תהיה איטית יותר, עד כדי כך שתחזית הצמיחה של הכלכלה העולמית הורדה לסביבות 4%, לעומת 5% השנה . אם הנזקים מרעידת האדמה יהיו אכן גדולים כפי שדווח אתמול, ויהיה ברור שמנוע הצמיחה האסיאתי נפגע, ייאלצו הגופים הבינלאומיים להוריד שוב את תחזית הצמיחה העולמית.
סין: פגיעה מינימלית
סין היא המעצמה המובילה באסיה, והפגיעה בה כתוצאה מרעידת האדמה תהיה מינימלית. סין, שהצליחה לרשום השנה צמיחת שיא של 9%, מושכת אליה את מרבית החברות הרב-לאומיות, המקימות מפעלים כדי לספק את הביקושים למוצריהן. באמצעות הייצור בסין, מצליחות החברות הללו לחתוך מחירים ולהתחרות במוצרים של החברות המתחרות, הממשיכות לייצר אותם בארצות הברית ובאירופה.
 
מצב זה מגביר את הלחץ על מנהיגי סין לבצע פיחות של המטבע הסיני, היואן, כדי לייקר את המוצרים שמיוצרים במדינה. השבועון האקונומיסט גורס שהצמיחה הסינית בשנה הבאה תהיה בשיעור 8.1%, ואילו בנקים להשקעות בארצות הברית גורסים שהצמיחה תהיה איטית יותר, בשל הצעדים הכלכליים שיינקטו על-ידי השלטונות.
 
השבועון ביזנסוויק מציין שבשל זרימה גדולה של הון זר לסין, מזהירים כלכלנים מפני אפשרות של חיבור הון ספקולטיבי עם מערכת בנקאות מפגרת, דבר שיוביל לפיצוץ הבועה הסינית. בנוסף, יגבר הלחץ מצד הקונגרס האמריקני על הסינים לנקוט צעדים כדי למנוע המשך מעבר קווי ייצור מארצות הברית לסין, דבר שמסב הפסד של מאות אלפי מקומות עבודה בארצות הברית. גם הונג-קונג צפויה להמשך הצמיחה המואצת, הודות לגידול בסחר הבינלאומי של סין והתנועה המוגברת של תיירים סיניים לאי. לקראת סוף 2005 ייפתח בהונג-קונג פארק דיסנילנד, שיגביר את תנועת התיירים למקום.
הודו: 7% צמיחה
טרם ברור מה תהיה הפגיעה של רעידת האדמה בכלכלת הודו, שהתבססה בשנתיים האחרונות כאחת המעצמות התעשייתיות העולות באסיה. אחד מהתהליכים שממנו חוששים המשקיעים הזרים, שאינם נוהרים להודו כפי שהדבר קורה בסין, הוא נטיית המדיניות של הממשלה שמאלה.
 
למרות החששות, העובדות בשטח מדברות בעד עצמן. הודו נמצאת בתנופת צמיחה, כאשר התעשיות המובילות הן תעשיית התוכנה, הטלקום, המכוניות ושירותי עיבוד נתונים לחברות אמריקניות ואירופיות. הצמיחה הצפויה של הודו ב-2005 היא בשיעור 8%-7%.
תאילנד : לזה לא חיכו
רק בשבוע האחרון היינו עדים, שוב, לפרסומים על אזהרות לישראלים מפני פיגועי טרור שמתוכננים באתרי התיירות בתאילנד. אז הפיגועים עוד לא הגיעו, אבל ייתכן שמה שכן הגיע הפתיע אפילו את מתכנני הפיגועים, אם אכן יש כאלה.
 
תאילנד ביססה את הצמיחה הכלכלית שלה על תעשיית התיירות, בעוד שהיקף היצוא של המדינה יורד. על אף שהמדינה, כאמור, חיה בצל איומי טרור לא פשוטים, התמודדות עם פגיעה שנובעת מכוח עליון היא אינה פשוטה יותר.
 
בחודשים הקרובים תקטן התיירות למדינה זו, דבר שיפגע בכלכלת המדינה. כעת לא ברור אם תאילנד תצליח להשיג בשנה הקרובה את יעד הצמיחה, שעומד על 5.3%, ומבוסס על המשך התנופה בתיירות. כפי שלמדו במדינה לאחר ימי הסארס, ייקח לתאילנד זמן מה כדי לשקם את תעשיית התיירות.
יפן: הכל תלוי ביצוא
המעצמה הגדולה של אסיה במשך שנים היתה יפן, שנפגעה מהמיתון העמוק והממושך שפקד אותה. הציפיה שיפן תתאושש כבר השנה נמוגה, כאשר התברר שהצמיחה ברבעון השלישי נפלה לשיעור של 0.3%, לעומת תחזית מוקדמת של 2%. למעשה , בנק ההשקעות האמריקני מורגן סטנלי צפה צמיחה בשיעור 4.3% השנה במשק היפני, אולם לפי העדכון האחרון, תחזית הצמיחה השנתית הורדה ל-2%.
 
בתחזית המעודכנת של ארגון המדינות המתועשות צוין כי הצמיחה הצפויה ב-2005 תהיה לא יותר מ-2.1%, בדומה לזו של 2004. הכלכלנים היפנים מעריכים, כי הביקושים של הצרכנים ביפן לא יגדלו במידה מספקת כדי להאיץ את הצמיחה בשנת 2005. הדבר נובע מכך שהשכר ממשיך להיות נמוך, והצרכנים היפנים אינם נוטים להגדיל את הקניות עד שיצליחו להרוויח יותר. מכאן שהכל תלוי ביכולת החברות היפניות להגדיל את היצוא בשנה הקרובה, שהוא מנוע הצמיחה של המשק היפני.
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

בארץ
פסיקה עקרונית: תושבי המושב הם בעלי הקרקע  
אגד לא תעסיק יותר נהגים בחוזה אישי  
אחרי 3 רבעונים רצופים של ירידות - ענף הנדל"ן מתייצב  
עוד...