ראשי > כלכלה > כלכלה בארץ > כתבה
בארכיון האתר
כלכלת בית
להלן סיפורו של מר ק', שאת הבוקר מתחיל עם צחצוח שיניים שעולה לו 10 אג', ממשיך עם מקלחת, קצת צפיה בטלביזיה, חימום קל במיקרוגל ולסיום, קריאה קלה בספר. כמה זה עולה לו?
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
עומר שרביט וטל פמסון
10/12/2004 12:56
אדם לא פזרן בדרך כלל, ממעט לאכול בחוץ ומבלה את זמנו הפנוי בגזירת קופונים מהעיתון - נקרא לו מר ק' - קם בבוקר ולא מבין לאן בכל זאת הולך כל הכסף שלו.
 
אחרי שכר דירה וקניות בסופר, יש שני גופים שמתפרנסים לא רע מסדר היום הסגפני של ידידנו ק': חברת החשמל והעירייה, (שגובה את תשלומי המים עבור מקורות).   
     
מונופול האנרגיה הממשלתי גובה ממר ק' 50.18 אגורות עבור כל קילו וואט שהוא צורך ולחברת המים הלאומית תורם מיודענו 5.55 שקלים לקוב מים בהנחה שהוא צורך עד 16 קוב לחודש. מעל למיכסה זו, המחיר עולה. 

התעריף עבור קוט"ש חשמל הוא קבוע, כאשר שעת מזגן למשל, תנצל בין 0.8 ל-3.4 קוט"ש ביום חם במיוחד. במילים אחרות, ההימלטות מהלחות והחום עשוייה להגיע בקיץ לשקל ושבעים אגורות לערך.
התעריף עבור המים אינו קבוע. הצריכה הממוצעת לנפש היא 275 ליטר מים ליום או 0.27 קוב. אם נחזור לרגע למר ק', הרי שצייקנותו מונעת ממנו אחזקת גינה ובהיותו אזרח טוב הוא שוטף את האוטו עם דלי מים. לכן, הוא לא עובר את ה-16 קוב לחודש ומשלם כאמור רק 5.55 שקלים לקוב כאמור ולחודש זה יוצא כ-89 שקלים.
 
אם היה צורך יותר מים - עד 30 קוב, מקורות היתה גובה ממנו כ-6.85 שקלים לקוב (205 שקלים לחודש). אם יצרוך יותר מ-30 קוב לחודש, התעריף כבר יקפוץ ל-8.6 שקלים לקוב.     
         
אז לאן הולך הכסף? סדר יומו של ק' מתחיל בביקור בשירותים - שם, אגב, הוא יצרוך כ- 40% מכמות המים היומית; הוא מטיל את מימיו -ובמקביל מדליק את דוד המים – הופ, 2 שקלים הלכו לעירייה ולחברת החשמל. אחרי שווידא כי המים חמים ומכיוון שהיום ה-30 לחודש הוא נכנס
לחדר האמבטיה, מרביץ מקלחת חמה ונפרד מחצי שקל נוסף. מבט קצר למראה ביציאה מהמקלחת וחברנו מבין כי הוא צריך להתגלח, גם ריח הפה לא משהו וק' יצחצח שיניים – 20 ליטר נגרעו מהכינרת והוא אומר שלום ל-10 אגורות. כיור האמבטיה קצת מלוכלך וניקויו עולה כחמש מאיות האגורה.
 
אחרי המקלחת הוא שותה קפה ומרתיח מים בקומקום בעזרת כ-0.1 קילו ואט, שעולים לו 5 אגורות. במקביל, הוא מחמם לחמניה במיקרוגל ונקנס ב-2.5 אגורות.

לפני היציאה לעבודה, ק' שם מדיח (אגורה אחת) ומפעיל את מכונת הכביסה וכשזו תסיים לעבוד הוא ישלם בעוד 21 אגורות עבור המים ושקל וחצי יילכו לחברת החשמל. בערך.  בזמן שהוא נמצא בעבודה, מנורת הפלורסנט באמבטיה עדיין דלוקה כי ק' שכח לכבות אותו. כשהוא יחזור הביתה אחרי 9 שעות ויכבה את האור, זה יהיה עם 20 אגורות פחות בעובר ושב.
 
סוף סוף נגמר יום העבודה, וק' מתיישב לראות טלוויזיה. יש היום משחק כדורגל ואחר כך תוכנית אקטואליה – שעתיים וחצי של צפייה צורכים 0.45 קילו ואט השקולים ל-7.5 אגורות. ק' נזכר במכונת הכביסה ומעביר את הבגדים למייבש, שצורך 3.7 קוט"ש או שקל ושמונים אגורות. ק' קצת רעב אחרי יום עבודה מפרך ומחליט לבשל לעצמו מרק עוף. עבור מי הבישול המהווים כ-5% מתצרוכת המים היומית שלו, מקורות גובה כאגורה אחת.
 
חורף וקר מאוד (ק' גר בירושלים). תנור החימום צורך בין 0.8 ל-3.4 קוט"ש וק' ישלם על זה, (אחרי שלוש שעות חימום), כ-2.5 שקלים בממוצע. בדרך הביתה מהעבודה הוא לקח גם סרט, כך שבתום שעה וחצי נוספים של צפייה (0.15 קוט"ש) ועוד הפעלת מכשיר וידאו (0.08 קוט"ש) ק' יעיף עוד 16 אגורות בסך הכל.
40% מתצרוכת המים - באסלה
המחשב דלק כל היום
מאוחר יותר הוא מתיישב על המחשב ורואה כי זה פעל כל היום – 15 שעות מחשב מדללים את ק' בשקל ושתים עשרה אגורות. לפני השינה, הוא מצחצח שיניים פעם שניה היום (10 אגורות) ומתיישב על האסלה. הורדת ידית הניאגרה מפילה כ-9 ליטר מים לביוב ו-10 אגורות נוספים לחיוב המים.
נגמר היום, ק' כבר במיטה והוא מחליט לקרוא ספר; מעבר לעייפות בעיניים, שעת הקריאה גם עולה כסף – עשירית האגורה ליתר דיוק בשביל מנורת ההלוגן עם השנאי. ק' מנסה לא לחשוב יותר על כסף. הוא נרדם מהר מאוד אבל את המקרר אי אפשר לכבות: הוא צורך בין 0.8 ל-6.6 קילו וואט ליום או שקל שמונים בממוצע...
 
אז מה היה לנו? החשבון של ק' ל-12 שעות יצא כעשרה שקלים. אבל לקחנו בחשבון שמכשירי החשמל של ק' ישנים ולכן הם זוללים חשמל לפחות כמו הממוצע.
 
אם ניקח את ניצולת החשמל של 4 מכשירים חשמליים כגון תנור חשמלי, מייבש כביסה, טלוויזייה ומנורת פלורסנט, המחיר לשעה בטווח הניצולת המינימלי  – יסתכם בכשקל וששים אגורות, לפי 50.1 אגורות לקוט"ש. מבחינת מים, הנתון הממוצע אומר שאדם בישראל צורך מים בשקל וחצי ליום או 275 ליטר ליום המהווים 45 שקלים לחודש. כידוע, אפשר לטבוע גם בנהר שגובהו הממוצע 30 סנטימטר ולכן יש לזכור כי מי שצורך יותר מ-16 קוב ישלם מחיר גבוה יותר מ-5.5 שקלים לקוב.
 
בסוף החודש, מר ק', סוג של 'כל אחד' שאינו ניתן לפילוח מדוייק, תורם בסך הכל 45 שקלים ועוד 360 שקלים למקורות ולחברת החשמל. נראה כמו טיפה בים? אולי הנתון הבא יסביר כמה שוות טיפה ועוד טיפה: ההכנסות של חברת החשמל ברבעון האחרון, הסתכמו ב- 4.3 מיליארד שקל.

תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

בארץ
פסיקה עקרונית: תושבי המושב הם בעלי הקרקע  
אגד לא תעסיק יותר נהגים בחוזה אישי  
אחרי 3 רבעונים רצופים של ירידות - ענף הנדל"ן מתייצב  
עוד...