ראשי > כלכלה > כלכלה בארץ > כתבה
בארכיון האתר
המלצות לשינויים קלים במינהל מקרקעי ישראל
הערכות: אולמרט ידחה את המלצות ועדת גדיש, שהוקמה לצורך רפורמה במינהל מקרקעי ישראל, וידרוש רפורמה מקיפה יותר
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
דרור מרמור
1/12/2004 8:23
8 חודשים לאחר הקמת ועדת גדיש לגיבוש רפורמה במינהל מקרקעי ישראל, יקבל בקרוב השר אהוד אולמרט, העומד בראש מועצת מקרקעי ישראל, תוכנית מצומצמת שמנסה בעיקר לייעל את עבודת המינהל.
 
טיוטת עיקרי ההמלצות, שנשלחה לאחרונה לחברי הוועדה והגיעה לידי מעריב, מונה 7 סעיפים, הכוללים בעיקר ניסיון לייעל את עבודת מינהל מקרקעי ישראל, השולט על כ-93% מקרקעות המדינה. גורמים המקורבים לאולמרט מעריכים, כי הוא עשוי לדחות את ההמלצות ולדרוש רפורמה מקיפה יותר. מלשכת השר אולמרט נמסר אתמול: "השר אכן מתכוון לבצע שינויים מהותיים ולא קוסמטיים במינהל, ובדעתו להגיע לרפורמות מרחיקות לכת ולאשר אותן בממשלה".
 
הוועדה מציעה לשווק קרקע למגורים עם מלוא הזכויות הקיימות והעתידיות, על מנת למנוע צורך עתידי בשירותי המינהל. במקביל,בניסיון להפסיק את רישום הזכויות על הדירות והבתים במינהל עצמו, ממליצה הוועדה לרשום במהירות את הזכויות בטאבו של כ-400 אלף דירות, ולשווק מעתה רק קרקעות שעברו תהליך פרצלציה (חלוקה למגרשים).
 
בנוסף, ייערך מבצע להיוון קרקעות לתעסוקה ולמגורים במגזר העירוני. הוועדה ממליצה גם להוציא מספר תחומי פעילות מידי המינהל. התכנון המתארי יעבור לידי משרד הפנים. האחריות לפיתוח התשתיות הלאומיות שברשויות המקומיות תעבור לרשויות בהדרגה אליהן. בנוסף, משרד השיכון יקבל מנדט לא רק לפיתוח פרויקטים באזורי עדיפות לאומית, או בקרב אוכלוסיות חדשות,אלא גם במתחמים עירוניים.
 
באשר לקרקעות הקרן הקיימת לישראל המנוהלות על-ידי המינהל, הוועדה ממליצה לרשום אותם על שם המדינה. במקביל, בין היתר בניסיון למנוע מנציגי קק"ל לטרפד את התוכנית במועצת מקרקעי ישראל (הגוף המפקח על המינהל) תוך ניצול המספר הגדול של אנשי קק"ל החברים במועצה (כמחצית מהחברים), ממליצה הוועדה להקטין את נציגות קק"ל במועצה באופן משמעותי.
 
הוועדה גם ממליצה להפוך את המינהל לסוכנות ביצוע או לרשות עצמאית,תחת 3 חטיבות בלבד: חטיבת שירות, חטיבה עסקית וחטיבת השמירה על הקרקע. במקביל, ממליצה הוועדה למנות צוות בין-משרדי שיגיש לממשלה הצעה בדבר עיגון החלטות המועצה העקרוניות בחקיקה בכנסת, "כך שמדיניות המקרקעין תהפוך לשקופה וברורה לכל".
 
בשורה התחתונה, בוועדה עצמה מדגישים כי "מטרת רוב המלצותינו היא פישוט הליכי ניהול מקרקעי ישראל והקטנת החיכוך בין האזרחים למינהל". המלצות הוועדה לא התקבלו פה-אחד. בעקבות טיוטת ההמלצות, שלח בימים האחרונים שלמה בן-אליהו, חבר הוועדה ומנכ"ל החטיבה להתיישבות, "חוות דעת מיעוט" לחברי הוועדה, הקוראת לקבל המלצות "מהותיות וחדות" בהרבה. בן-אליהו, שכיהן בעבר כמנכ"ל משרד השיכון וכמנכ"ל המינהל, כותב כי אם ההחלטות לא ייושמו, סביר להניח שהממשלה או הכנסת יקבלו החלטה על פירוק המינהל בחקיקה.
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

בארץ
פסיקה עקרונית: תושבי המושב הם בעלי הקרקע  
אגד לא תעסיק יותר נהגים בחוזה אישי  
אחרי 3 רבעונים רצופים של ירידות - ענף הנדל"ן מתייצב  
עוד...