ראשי > כלכלה > צרכנות > כתבה
בארכיון האתר
מועד ג'
25% מבני הגיל השלישי בארץ לומדים במסגרת כלשהי - באוניברסיטאות, במתנ"סים ובאינטרנט. תחומי הלימוד רבים ומגוונים: ממחשבים ועד "עולם המשפט - צוואות וירושות". אלה שאינם לומדים חוששים, כמו כולנו, שלא יעמדו בדרישות האקדמיות או בהוצאות הכספיות
לכתבה הקודמת דפדף בכלכלה לכתבה הבאה
שגית פסטמן
15/11/2004 8:15
אף פעם לא מאוחר מדי בשביל ללמוד משהו חדש, ונראה שאת עובדת החיים הזו מפנימים רבים מבני גיל הזהב בישראל. עלפי סקר של בית שבעה כוכבים בהרצליה פיתוח (מגורים לגיל הזהב) ומכון גיאוקרטוגרפיה, 25% מבני הגיל השלישי בישראל (בני65 ומעלה) לומדים במסגרת כלשהי.
 
תחומי הלימוד המועדפים ביותר הם היסטוריה ותנ"ך. על-פי הסקר, שנערך בקרב 400 מרואיינים המהווים מדגם מייצג של האוכלוסיה המבוגרת בישראל, שיעור הלומדים בקרב הנשים גבוה יותר: 29% לעומת 19% בלבד מהגברים. מבין הנשאלים, בלטה בשקדנותה קבוצת הגיל 79-75: 38% מהם לומדים, לעומת 28% מבני 74-65 ו-12% בלבד מבני 80 ומעלה. עורכי הסקר מצביעים על שני מחסומים עיקריים שמונעים מיתר הקשישים לחזור ולכבוש את ספסל הלימודים: האחד - החשש שהם לא יוכלו לעמוד בכך מבחינה שכלית, והשני - עלות
הלימודים.
 
אך האם מדובר במכשולים של ממש? כיום ניתן למצוא שפע של מוסדות שמקדישים שיעורים מיוחדים לבני גיל הזהב. המחירים נעים בין אלפי שקלים לקורס, דרך תשלום של עשרות שקלים בודדים מדי חודש, ועד לימודים ללא תשלום כלל במסגרת מכללות וירטואליות, שהוקמו לאחרונה ברשת האינטרנט. בתל-אביב הוקמה לפני שנתיים "מכללת השחר" - עמותה לגמלאים ללא כוונת רווח, שפועלת בחסות משרד החינוך. המכללה מציעה 28 קורסים שונים בהיקף של 14 מפגשים בני שעתיים, בעלות של 560 שקל לקורס.
 
נושאי הלימוד מגוונים: לימודי ארץ ישראל, תרבויות המזרח הקדום, תולדות האמנות, השקעות פיננסיות, "עולם המשפט - צוואות וירושות" ועוד. המכללה מפעילה מבצע של "1+1" - רישום לכל אחד מהקורסים מזכה את הנרשם בקורס נוסף בחינם. ההרשמה לסמסטר ב' תיפתח בדצמבר.
קורס להכרת המחשב והאינטרנט
אוניברסיטת בר-אילן (בשיתוף מכון ברוקדייל) מאפשרת לבני גיל הזהב ללמוד לצד סטודנטים מן המניין בפקולטות למדעי הרוח, היהדות והחברה. מחיר השתתפות בקורס סמסטריאלי עומד על כ-400 שקל . קורס שנתי של 26 פגישות שבועיות עולה כ-800 שקל . אוניברסיטת בר-אילן מציעה גם קורסים שאינם אקדמיים, כמו מבוא לקבלה, אגדות חז"ל, אינטליגנציה רגשית, מוזיאונים, משפטים, שיפור הזיכרון, פילוסופיה של המזרח ופסיכולוגיה. המחיר: 600 שקל ל-12 פגישות בנות שעתיים.
 
כמו כן מציעה האוניבריסטה קורס להכרת המחשב והאינטרנט, במחיר של 1,100 שקל ל-10 פגישות בנות 3 שעות כל אחת. אלה שכבר סיימו את קורס המחשבים, או שרכשו את מיומנות הגלישה באינטרנט במקומות אחרים, יכולים ללמוד באמצעות הרשת מבלי להירשם לאף אוניברסיטה: בני גיל הזהב יכולים להירשם למגוון אתרים שמציעים קורסים מקוונים בשלל נושאים, לרוב בחינם.
 
בנוסף, במרבית האתרים ישנן קבוצות דיון פעילות בנושאים הנלמדים. אחד האתרים המומלצים הוא "המכללה הווירטואלית" (
www.education.gov.il/michlala), שהוקמה במסגרת אגף המכללות במשרד החינוך. באתר ניתן למצוא שיעורים בתחומי מדעי הרוח והחברה, מדעי הטבע, פיתוח קריירה שנייה, פיתוח תחומי התנדבות, תרבות הפנאי, בריאות, תזונה, ספורט, היגיינה, גינון, טיולים ועוד.
 
האתר מציע גם הפניות לאתרים דומים נוספים. ובחזרה למציאות הלא-מדומה: גופים נוספים מציעים תוכניות לימודים במחירים מוזלים יותר: המרכז הקהילתי ע"ש אבא חושי בחיפה, למשל, מציע קורסים שונים (כמו תנ"ך וחשיבה חיובית), במחיר של 50 שקל לחודש, הכולל 4 הרצאות באורך 50 דקות. כמו כן מציע המרכז קורס אנגלית מורחב, המתקיים פעם בשבוע כשיעור כפול של שעה וחצי, במחיר 90 שקל בחודש. חשוב לדעת כי במרכז גובים בנוסף דמי חבר של 12 שקל עבור כל חודש לימודים. החברה למתנ"סים מקיימת עשרות חוגים שמיועדים למבוגרים במתנ"סים ברחבי הארץ - המחירים לקורסים נעים בין 35 ל-90 שקל לחודש.
 
ומה לגבי היכולת השכלית של בני גיל הזהב לעכל את חומר הלימודים? "גם כאן לא צריכה להיות שום בעיה", אומר אברהם אלון, שמייעץ לבית שבעה כוכבים ומרצה בנושא הגיל המבוגר באוניברסיטת תל-אביב. לדבריו, "רבים נרתעים מעצם המחשבה לשוב אל ספסל הלימודים וחלקם רואים את המהלך באור מגוחך וחוששים מתגובות לא אוהדות - אך לחששות אלה אין אחיזה במציאות.
 
בשנים האחרונות הצטברו יותר ויותר נתונים מחקריים שמצביעים על יכולותיו של המוח האנושי להמשיך וללמוד גם בגיל מבוגר", מסביר אלון, ומוסיף: "הנתונים הללו הדהימו בחלקם אפילו את החוקרים עצמם, שפקפקו ביכולתם של המבוגרים להגיע להישגים בלימודים ".
תמונות
מינויים
ביטוח
דעות
נתוני בורסה
בארץ
צרכנות
שוק ההון
  מדד הגולשים
הנדל"ן לא מתקרר:...
                  34.64%
לא מורידים את...
                  11.8%
"אנחנו נשתה קולה"
                  9.65%
עוד...

צרכנות
מגהצים יותר: זינוק של 10% בסך הרכישות בכרטיסי אשראי  
תווי שי - הנחה שעולה ביוקר  
בעקבות המיתון: השי לחג מתכווץ  
עוד...